Beňová sa stala kvestorkou a členkou predsedníctva Európskeho parlamentu

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) si vo štvrtok v Štrasburgu zvolili piatich kvestorov na prvé 2,5-ročné obdobie deviateho zloženia zákonodarného zboru EÚ. Novou kvestorkou sa stala aj slovenská europoslankyňa Monika Beňová (Smer) z politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D).

04.07.2019 12:41
debata (10)

Poslanci si piatich kvestorov zvolili zo zoznamu piatich kandidátov podľa toho, ako ich navrhli jednotlivé frakcie, čo znamená, že voľba sa uskutočnila aklamáciou a elektronické hlasovanie určilo iba ich prednostné poradie.

To ukázalo, že najviac hlasov (407) získala francúzska poslankyňa Anne Sanderová z tábora ľudovcov (EPP), za ňou nasledovala Monika Beňová a maltský poslanec za EPP David Casa (obaja získali 391 hlasov), francúzsky poslanec z liberálno-centristickej skupiny Obnovme Európu Gilles Boyer (317) a piatym v poradí (261) sa stal poľský poslanec Karol Karski z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR).

„Som rada, že mne osobne aj Slovensku sa podaril takýto úspech. Druhý najvyšší počet hlasov a zvolenie do predsedníctva Európskeho parlamentu je pocta a aj úspech. Budem sa snažiť robiť si svoju prácu aj naďalej čo najlepšie,“ uviedla Beňová.

Kandidáti na posty kvestorov – podobne, ako aj na posty podpredsedov EP, o ktorých sa hlasovalo v stredu – môžu byť navrhnutí poslaneckým klubom politickej skupiny alebo aspoň jednou dvadsatinou všetkých poslancov, čiže 38 zákonodarcami.

Prednostné poradie kvestorov vyplýva z poradia, v ktorom boli zvolení, pričom v prípade rovnosti hlasov v súlade s rokovacím poriadkom EP rozhodne ich vek. Ak je počet navrhnutých kandidátov rovnaký ako počet obsadzovaných postov, teda päť, voľba kvestorov sa uskutočňuje aklamáciou, avšak aj v tomto prípade sa uskutoční tajná voľba s cieľom určiť prednostné poradie kvestorov.

Kvestori sú členmi predsedníctva EP, orgánu zodpovedného za administratívne, personálne a organizačné záležitosti europarlamentu. Na starosti majú administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú poslancov.

V predošlom volebnom období europarlamentu bol kvestorom – vôbec prvým zo Slovenska – aj europoslanec Vladimír Maňka (Smer).

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Beňová