Európska komisia preskúma spornú reformu Maďarskej akadémie vied

Európska komisia (EK) preskúma zákon na reformu siete Maďarskej akadémie vied (MTA), ktorý hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil v utorok maďarský parlament.

04.07.2019 09:48
debata (5)

Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG), ktoré zdôraznilo, že EK už tretíkrát upozornila maďarskú vládu, že by nemala obmedzovať slobodu výskumu.

Európska komisia naposledy pred niekoľkými týždňami upozornila kabinet premiéra Viktora Orbána, že Charta základných práv Európskej únie uznáva slobodu vzdelávania a výskumu, ako aj slobodu umení a vied.

Komisia preto bude obhajovať slobodu výskumu a vedy a postaví sa proti obmedzovaniu nezávislosti inštitúcií MTA, píše HVG.

Ústredným prvkom zákona je vytvorenie organizácie Výskumná sieť Lóránda Eötvösa (ELKH). Tá prevezme 15 výskumných inštitúcií a centier, ktoré doposiaľ riadila MTA.

Výskumnú sieť ELKH bude riadiť 12-členný orgán, do ktorého bude šesť členov delegovať akadémia vied a šesť členov vláda. Predsedu tohto orgánu vyberie šéf MTA spolu s ministrom pre inovácie a technológie a vymenuje ho premiér.

Proti transformácii výskumnej siete MTA protestovalo vo februári a v júni v Budapešti niekoľko tisíc ľudí. Kritici označili za neprijateľné, že časť prostriedkov určených na financovanie MTA si rozpočtovým zákonom pod svoju právomoc prevzal rezort ministra pre inovácie a technológie s tým, že ich vyplatenie akadémii viaže na isté podmienky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Maďarská akadémia vied