Slovensko v únii zlyhalo na troch frontoch

Maďarská a poľská vláda tvrdia, že dosiahli svoje ciele a oslavujú víťazstvo. Slovenský premiér Peter Pellegrini bol však po summite Európskej únie, ktorý rozhodol o rozdelení hlavných pozícií v inštitúciách, opatrnejší.

03.07.2019 16:55
Belgicko / EÚ / summit / Foto: ,
Slovenský premiér Peter Pellegrini na summite Európskej únie.
debata (170)

"Nepatrí sa to takto komentovať. Nikdy neskĺznem k takýmto vyjadreniam,“ reagoval predseda vlády na otázku Pravdy, či je nové rozloženie hlavných pozícií v EÚ naozaj výhrou visegrádskej štvorky, ako vyhlasujú Budapešť a Varšava. "Som spokojný, že sme na Európskej rade prijali rozhodnutie. To znamená, že som ho za slovenskú stranu podporil,“ uviedol premiér.

Nikto z V4 ani z celej východnej Európy však nezískal žiadnu z hlavných pozícií, hoci v hre boli počas rokovaní aj slovenské mená. Na post šéfa európskej diplomacie sa takmer do poslednej chvíle spomínal súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Európsku radu, ktorú tvoria vrcholní predstavitelia krajín únie, mal za istých okolností šancu viesť Pellegrini.

Výsledkom vyjednávaní, ktoré trvali od nedele do utorka, sú však nakoniec úplne iné mená. Lídri členských štátov na post šéfky eurokomisie nominovali nemeckú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú z CDU. EK prevezme, ak ju schváli Európsky parlament (EP). Za predsedu Európskej rady dosadili belgického liberálneho premiéra Charlesa Michela. Vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku bude španielsky socialista a šéf diplomacie Josep Borell.

Európsku centrálnu banku (ECB) povedie Francúzka Christine Lagardeová, ktorá je momentálne riaditeľkou Medzinárodného menového fondu a patrí k európskym ľudovcom. Dnes sa predsedom EP stal taliansky socialista David-Maria Sassoli, keď ho zvolili europoslanci.

"Visegrádska štvorka sa príliš sústredila na negatívnu agendu,“ skonštatovala pre Pravdu v súvislosti s obsadením hlavných funkcií Agata Gostynska-Jakubowska z Centra pre európsku reformu.

Analytička pripomenula fakt, že vo V4 vládol veľký odpor proti takzvaným špicenkadidátom európskych politických strán. Išlo najmä o nominantov ľudovcov Nemca Manfreda Webera a socialistov Holanďana Fransa Timmermansa. Visegrádska štvorka nebola sama, ktorá špicenkandidátov odmietala, tento koncept nepodporovali ani iní, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. No je to práve V4, ktorá síce akoby uspela s opozíciou proti Weberovi a Timmermansovi, čo by sa jej však nepodarilo bez iných, no okrem toho nezískala nič.

Delikátna pozícia

Špeciálne Slovensko bolo vo veľmi delikátnej pozícii, z ktorej sa nakoniec nedokázalo dostať. Na prvom fronte sa snažilo udržať jednotu V4, ale bolo oproti Maďarsku, Poľsku a Česku v nevýhode. Bolo totiž isté, že najmä Budapešť a Varšava nemajú šancu získať žiadnu z hlavných funkcií vzhľadom na problémy s dodržiavaním pravidiel právneho štátu. Preto si Maďarsko a Poľsko, ale aj Česko, mohli dovoliť vystupovať takmer bez zábran. Budapešť dokonca na Timmermansa vytiahla konšpiračné teórie o jeho spojení s miliardárom a filantropom Georgeom Sorosom.

Na druhom fronte musel byť Pellegrini diplomatickejšie ústretový k európskym socialistom, ku ktorým Smer patrí. Špicenkandidát centristickej ľavice Timmermans mal šancu získať kreslo šéfa eurokomisie. Lenže to by Slovensku nevyhovovalo, lebo socialista na čele EK by znamenal stop pre slovenských kandidátov.

Na treťom fronte to bol teda boj o presadenie niekoho ako Šefčovič či Pellegrini na jeden z top postov. Pri rešpektovaní geografickej a politickej rovnováhy to vyzeralo tak, že slovenský podpredseda EK by sa mohol stať šéfom európskej diplomacie. No nakoniec tento post išiel k španielskym socialistom. Cenou útechy pre Slovensko je, že v eurokomisii pod vedením von der Leyenovej bude Šefčovič opäť podpredsedom.

"Výsledok vnímam ako cenu za to, že V4 zablokovala Timmermansa. Kompromisom potom bolo, že sa našlo iné riešenie, ktoré bolo pre visegrádsku štvorku prijateľné. Zároveň však V4 stratila ďalšie páky na vyjednávanie, aby získala miesto pre vlastného kandidáta,“ povedal pre Pravdu Vladimir Bartovic, riaditeľ Inštitútu pre európsku politiku – EUROPEUM.

"Dopadlo to tak, že v konečnom dôsledku z toho bude iba miesto podpredsedu eurokomisie. Je to veľmi málo. Čudujem sa premiérovi Pellegrinimu, že pristúpil na hru Poľska a Maďarska a ani nepodporil kandidáta vlastnej politickej skupiny, čo je zvláštne. Samozrejme, teoreticky sa otvoril priestor pre socialistického kandidáta na miesto šéfa EÚ diplomacie tým, že vybrali na čelo EK von der Leyenovú ako zástupkyňu frakcie ľudovcov. Ale Španieli sa veľmi snažili získať funkciu vysokého predstaviteľa. Madrid mal argument, s ktorým Bratislava nemohla súťažiť. Španielski socialisti v krajine vyhrali voľby do EP a majú v rámci frakcie v europarlamente najviac členov,“ pripomenul Bartovic.

Timmermans neodchádza

"Je do očí bijúce, že krajiny strednej a východnej Európy sú momentálne biedne zastúpené v hlavných pozíciách. Najmä, ak zoberieme do úvahy, akú podstatnú úlohu mal Poliak Donald Tusk ako predseda Európskej rady,“ uviedol pre Pravdu expert na európsku politiku Jost-Henrik Morgenstern-Pomorski z Maastrichtskej univerzity.

"Do istej miery to odráža fakt, že sú tu niektoré krajiny z V4, ktoré pracovali na podkopávaní európskej integrácie. Preto ťažko mohli navrhnúť kandidáta, ktorý by bol akceptovateľný pre väčšinu členských štátov. Je tiež iróniou, že maďarská vláda tvrdí, že sa jej podarilo zablokovať Timmermansa. Ale výsledok je ten, že Holanďan bude na tom istom mieste ako doteraz. Neočakávam, že sa bude v novej eurokomisii menej intenzívne zaoberať dianím v Maďarsku či Poľsku, aj keď to nepodporujú všetky členské štáty,“ myslí si Morgenstern-Pomorski.

"Nie celkom rozumiem, prečo vlády V4 oslavujú nomináciu von der Leyenovej. Neexistuje dôvod myslieť si, že bude mäkká pri otázkach týkajúcich sa právneho štátu. Je stúpenkyňou oveľa hlbšej integrácie EÚ. Pravidelne hovorila o vytvorení Spojených štátov európskych a európskej armády. Jednoznačne stála za kancelárkou Angelou Merkelovou, čo sa týka utečencov a je veľmi progresívna v sociálnych otázkach. A hoci sa krajinám V4 podarilo zablokovať Timmermansa ako šéfa EK, vyzerá to tak, že zostane prvým podpredsedom eurokomisie,“ pripomenul aj odborník na EÚ Ragnar Weilandt z Vesalius College v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #V4 #Peter Pellegrini