Úvodné zasadnutie Európskeho parlamentu poznamenali protesty

Odchádzajúci predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani otvoril v utorok v Štrasburgu prvé zasadnutie zákonodarného zboru Európskej únie, ktorý vzišiel z májových volieb v celej EÚ. "Vitajte v Európskom parlamente, dome demokracie, jedinej európskej inštitúcii zvolenej občanmi," povedal Tajani.

02.07.2019 12:45 , aktualizované: 13:08
štrasburg, europarlament, poslanci, EP Foto: ,
Niektorí poslanci prevažne z britskej Strany brexitu sa otočili chrbtom počas hymny na úvodnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
debata (11)

Po jeho úvodných slovách nasledovala hymna Európskej únie – Óda na radosť skladateľa Ludwiga van Beethovena – v podaní jazzovej skupiny.

Voľba Tajaniho nástupcu bola odložená na stredu, aby lídri EÚ dostali v Bruseli ešte čas na dohodnutie mien do najvyšších funkcií Únie. Dovtedy nemôže plénum robiť žiadne rozhodnutia, napísala tlačová agentúra DPA.

Oficiálne úvodné zasadnutie EP však narušili zákonodarcovia z pravicových strán, zástancovia brexitu a podporovatelia nezávislosti Katalánska od Španielska.

Niektorí sa odmietli postaviť, keď jazzová kapela začala hrať hymnu EÚ. Ďalší, prevažne z britskej Strany brexitu, sa v tej chvíli obrátili chrbtom.

Takisto sa odohrala demonštratívna akcia na obhajobu nemeckej kapitánky charitatívnej lode, ktorú zadržiavajú v Taliansku. V prípade týkajúcom sa práv migrantov nastala patová situácia.

Prebieha tiež protest proti rozhodnutiu zamietajúcemu katalánskemu separatistickému politikovi Carlesovi Puigdemontovi zasadnúť do kresla v EP.

Podľa francúzskej polície sa tejto demonštrácie pred budovou EP v utorok zúčastňuje asi 4 000 ľudí, uviedol katalánsky denník La Vanguardia. Podľa neho ale francúzska polícia čaká počas dňa až dvojnásobný počet demonštrantov. Puigdemont a Toni Comino sú teraz podľa katalánskeho denníka v Nemecku, kúsok od francúzskych hraníc, a zvažovali, či majú na manifestáciu tiež prísť. Podľa katalánskych médií sa ale už rozhodli vrátiť sa do Bruselu, kde sa zdržiavajú od konca roku 2017.

Podľa denníka La Vanguardia by bývalý predseda katalánskej regionálnej vlády Puigdemont a bývalý člen jeho vtedajšej vlády Comino vstupom na francúzske územie riskovali, že ich francúzska polícia zatkne a vydá do Španielska na základe francúzsko-španielskej dohody z roku 2002 o „vydávaní osôb v nezákonnom postavení“ . Na oboch katalánskych politikov je ale vydaný zatiaľ len španielsky zatykač.

Čoskoro po oficiálnom otvorení pokračovala bežná činnosť europarlamentu. Spomínané kroky sú typické pre prvý deň zasadnutia nového europarlamentu, ktorý bude pôsobiť päť rokov. EP je po májových voľbách rozdrobenejší než doposiaľ, pripomenula tlačová agentúra AP.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrasburg #Európsky parlament #Katalánsko #Carles Puigdemont #eurovoľby 2019