Slováci bez funkcií. Eurokomisiu povedie žena

Európska únia napísala novú kapitolu dejín. Na čele jej hlavnej inštitúcie bude po prvý raz stáť žena. Dvadsaťosem lídrov členských krajín EÚ, ktorí tvoria Európsku radu, podporilo na čele Európskej komisie (EK) nemeckú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú.

02.07.2019 11:31 , aktualizované: 20:35
nemecko, európska komisia, Ursula von der... Foto: ,
Novou predsedníčkou Európskej komisie by sa mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.
debata (147)

Stalo sa tak po telenovele rokovaní summitu Európskej únie, ktorá sa začala už v nedeľu. Politici hľadali riešenie, ako rozdeliť najdôležitejšie posty v organizácii. Lídri vyjednávali bez prestávky od nedeľného večera do pondelka poobedia. Potom si dali pauzu a do Bruselu sa vrátili v utorok ráno. Slovensko na schôdzke zastupoval premiér Peter Pellegrini.

Zostali sme však bez jednej z top pozícií. Dlho bol v hre na funkciu šéfa európskej diplomacie podpredseda súčasnej EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič. Hovorilo sa aj o premiérovi Pellegrinim ako možnom kandidátovi na predsedu Európskej rady. O tom ako prvá informovala Pravda.

Predseda vlády pred rokovaniami povedal, že on sa aktívne o funkciu neuchádzal. "Snažili sme sa získať zaujímavé portfólio pre komisára Maroša Šefčoviča,“ uviedol Pellegrini. Podľa neoficiálnych informácií by slovenský diplomat mal pokračovať v ďalšej EK na pozícii podpredsedu.

"Za Slovensko tie mená boli. Som veľmi rád, že tam boli do posledných hodín pred samotným rozhodnutím. Do médiá prenikali rôzne kombinácie, v ktorých sa nachádzal Maroš Šefčovič. Myslím, že na to, aká to bola zložitá debata, tak som z výsledkom spokojný. Samozrejme by bolo fajn, keby bol v top štyri Maroš Šefčovič alebo nejaké iné meno,“ povedal po rokovaniach Pellegrini.

VIDEO: Maroš Šefčovič by bol dobrý kandidát na šéfa európskej diplomacie, povedal Andrej Babiš.
Video

Dlhoročná spolupracovníčka kancelárky Angely Merkelovej von der Leyenová bola súčasťou balíka rozdelenia top funkcií. Pri nich musia lídri brať do úvahy geografickú, politickú aj rodovú rovnováhu. Von der Leyenová bude prvou ženou na čele eurokomisie, ktorá vznikla v roku 1958. Ministerka je členkou CDU, teda na úrovni EÚ patrí do Európskej ľudovej strany (EPP). Von der Leyenovú podporila aj visegrádska štvorka. Na sociálnej sieti Twitter to napísal Zoltán Kovács, hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána. Nemke však nebude stačiť väčšina v Európskej rade. Vo funkcii ju musí potvrdiť Európsky parlament (EP), kde sa už ozvali prejavy nesúhlasu. Bývalý predseda EP a nemecký sociálny demokrat Martin Schulz von der Leyenovú označil za najslabšiu členku Merkelovej kabinetu.

Prvá žena na čele Európskej komisie

Von der Leynenová (60) bude prvou ženou na čele Európskej komisie. Nemci mali naposledy predsedu eurokomisie pred viac než 50 rokmi, keď komisiu vtedajšieho Európskeho hospodárskeho spoločenstva riadil Walter Hallstein.

Von der Leynenová je členkou nemeckej Kresťansko-demokratickej únie (CDU) a pôsobí ako ministerka obrany vo vláde Angely Merkelovej od roku 2013. Aj na tomto poste je prvou ženou v Nemecku. Predtým bola ministerkou práce.

Všeobecne sa považuje za blízku kancelárke Merkelovej a spolu s ňou je jedinou členkou nemeckej vlády, ktorá v nej zastáva nejakú funkciu od roku 2005, kedy sa Merkelová stala kancelárkou.

Je rodáčkou z Bruselu, kde aj vyrastala, povolaním je lekárka. Istý čas sa o nej v Nemecku uvažovalo ako o možnej nástupkyni Merkelovej. Okrem nemčiny hovorí plynule aj anglicky a francúzsky.

V prostredí EÚ si urobila meno pri zostavovaní misie NATO v Egejskom mori počas migračnej krízy v roku 2016 a tiež ako zástankyňa spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. V rozhovore pre Der Spiegel pred niekoľkými rokmi uviedla, že jej „cieľom sú Spojené štáty európske na spôsob federálnych štátov ako Švajčiarsko, Nemecko či USA“.

Okrem eurokomisie politici riešili obsadenie kresla predsedu Európskej rady. Tento post má získať liberálny belgický premiér Charles Michel. Európsku diplomaciu bude viesť socialista Josep Borell, ktorý je španielskym ministrom zahraničných vecí.

Päťročné funkčné obdobie nového europarlamentu, ktorý mal ustanovujúcu schôdzu, by mali mať na starosti ako predsedovia nemecký ľudovec Manfred Weber a bulharský socialista Sergej Stanišev. Európsku centrálnu banku by zase viedla Francúzka Christine Lagardeová.

Zľava: Európsku centrálnu banku by mala viesť... Foto: SITA/AP
európa, EÚ, pozície, Christine Lagardeová, Ursula von der Leyenová. Josep Borell, Charles Michel Zľava: Európsku centrálnu banku by mala viesť Francúzka Christine Lagardeová. Novou predsedníčkou Európskej komisie by sa mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Európsku diplomaciu bude viesť španielsky minister zahraničných vecí Josep Borell. Kreslo predsedu Európskej rady má získať belgický premiér Charles Michel.

Veľa sa na summite hovorilo o tom, aký problém má EÚ, lebo sa nevie dohodnúť. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že to vrhá na úniu zlé svetlo. Odborníci však pripomínajú, že to nie je nič výnimočné.

"Rozdeliť hlavné pozície v EÚ bolo tentokrát mimoriadne zložité. Okolo stola v Európskej rade sedia politici s veľmi silnými názormi a zloženie Európskeho parlamentu je veľmi rozmanité. Nikdy to však nebol jednoduchý proces, pretože všetci vidia príležitosť stať sa slávnym a získať nejaký vplyv. Takže, aj keď summit trval tak dlho, neznamená to, že proces výberu top pozícií nefunguje,“ uviedol pre Pravdu Simon Usherwood, expert na európsku politiku z univerzity v Surrey.

Podobne to vidí Katjana Gatermannová z Centra pre európske štúdie na Amsterdamskej univerzite. "Príliš by sme zveličovali tvrdením, že keď sa lídri nevedia dohodnúť, je to zlyhanie systému. V skutočnosti na diskusiu o najlepších riešeniach je potrebný nejaký čas. Myslím si, že by bolo znepokojujúce, keby sa všetko rozhodlo rýchlo a bez debát,“ reagovala pre Pravdu Gatermannová.

Problémom bolo, že viaceré krajiny, vrátane visegrádskej štvorky, boli proti konceptu špicenkandidátov, teda hlavných nominantov európskych politických strán na post predsedu EK. Ľudovec Weber by však mal skončiť len na poste šéfa EP a holandský socialista Frans Timmermans bude asi iba podpredsedom komisie rovnako ako teraz. Takýto post by mala obsadiť aj dánska liberálka Margrethe Vestagerová.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #summit EÚ