EÚ je bez dohody. Dnes sa o mne nehovorilo, tvrdí Pellegrini

Najdlhšie rokovania v histórii summitov Európskej únie nepriniesli dohodu. Preto sa lídri členských krajín opäť zajtra stretnú v Bruseli. Budú sa pokúšať vyriešiť hlavolam obsadenia hlavných postov v únii. V hre je funkcia šéfa Európskej komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu a pozícia vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

01.07.2019 17:15
debata (7)

Predstavitelia dvadsaťosmičky, Slovensko zastupoval premiér Peter Pellegrini, dorazili do Bruselu už v nedeľu podvečer. Odvtedy absolvovali maratón vyjednávaní, ale dnes tesne poobede musel šéf Európskej rady Donald Tusk priznať, že je čas vyspať sa, lebo dohoda je stále vzdialená. Zajtra o jedenástej doobeda sa majú lídri stretnúť znovu.

Rozdelenie top pozícii musí rešpektovať geografickú, demografickú, politickú aj rodovú rovnováhu. V čase prerušenia summitu na stole ležal návrh, že post predsedu EK obsadí socialista Frans Timmermans, šéfkou Európskej rady by bola bývalá bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová. Diplomaciu EÚ by viedla súčasná eurokomisárka z liberálneho tábora Margrethe Vestagerová. A v kresle šéfa europarlamentu by dva a pol roka sedel ľudovec Manfred Weber z Európskej ľudovej strany (EPP) a potom dva a pol roka zástupca liberálov.

"Bola to celkom zaberačka. Bez minúty spánku sme včera začali a dnes sme skončili. Nemáme výsledok a musím sa do Bruselu vrátiť. Musíme nájsť nejakú inú kombináciu postov, aby sa konečne našla väčšina medzi jednotlivými zástupcami krajín,“ povedal pre novinárov Pellegrini.

Predseda vlády sa tiež spomínal v kuloároch ako možný kandidát na šéfa Európskej rady. Prvá o tom informovala Pravda. "O mne sa nehovorilo,“ vyhlásil však po rokovaniach Pellegrini. "Momentálne môžem vylúčiť, že by sa o mne diskutovalo. Samozrejme, neviem, čo sa môže otvoriť na rokovaniach. Nevyvíjam však žiadne aktivity,“ vyhlásil Pellegrini.

Najväčším problémom je meno Fransa Timmermansa. Odmieta ho visegrádska štvorka, aj keď Slovensko sa k nemu vraj stavalo umiernenejšie ako Maďarsko, Poľsko a Česko. Budapešť dokonca na Timmermansa vytiahla klamstvá a konšpiračnú teóriu, že ho chce do funkcie dosadiť miliardár a filantrop George Soros, ktorý je častým terčom kritiky maďarského premiéra Viktora Orbána.

Pellegrini pripomenul, že proti tomu, aby Weber a Timmermans obsadili parlament a komisiu, sa postavila aj veľká skupina premiérov z EPP. "Rovnako aj taliansky predseda vlády a kolegovia z regiónu, teda kolegovia z V4. Mali sme tri kolá rokovaní a tri rôzne kombinácie kandidátov, ani jedna nezískala väčšinu. Ukazuje sa však, že všetky zúčastnené strany pochopili, že je potrebné prísť s novými nomináciami a kombináciami. Myslím si, že zajtra by sme mohli byť úspešní a navrhnúť obsadenie kľúčových postov,“ vyhlásil predseda vlády.

Pellegrini patrí do rovnakej politickej skupiny ako Timmermans. "Určite som pôsobil ako mediátor, kontaktná osoba. Z V4 som jediný, kto patrí do rodiny socialistov. Vymieňali sme si navzájom rôzne postoje a názory a kombinácie. Rovnako som komunikoval s talianskym premiérom. Dnes už teda lídri EÚ vedia, kde sú červené línie, ktoré kombinácie nie sú možné,“ vyhlásil predseda vlády.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ