Kto zostane bez práce? EÚ rozdeľuje funkcie

Lídri Európskej únie pokračujú v práci personálnej agentúry. Stretli sa v Bruseli na mimoriadnom summite, aby sa pokúsili obsadiť hlavné pozície v únii. Slovensko na schôdzke zastupuje premiér Peter Pellegrini.

30.06.2019 18:30 , aktualizované: 21:25
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (22)

Európska dvadsaťosmička sa už raz pokúšala vyriešiť rébus rozdelenia najvyšších postov. Na summite 21. júna však neuspela, preto sa zástupcovia členských krajín zišli znovu. Snažia sa nájsť odpoveď na to, kto bude predsedom Európskej komisie (EK), Európskej rady, Európskeho parlamentu (EP), Európskej centrálnej banky (ECB) a kto sa stane vysokým reprezentantom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Summit z nedele na pondelok sa začal s trojhodinovým oneskorením, potom ho po dvoch hodinách prerušili. Šéf Európskej rady Donald Tusk počas prerušenia absolvoval viaceré bilaterálne stretnutia. V pondelok nadránom nebolo jasné, aký priniesli efekt a na summite zavládla skepsa, či je možné na tomto stretnutí lídrov vôbec dospieť k dohode na konkrétnych menách.

Čo dostanú Slováci?

Pri týchto postoch sa v posledných týždňoch spomínali aj Slováci. V súvislosti s obsadením funkcie šéfa Európskej rady padlo Pellegriniho meno, o čom ako prvá informovala Pravda. Podpredseda eurokomisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič by zase mohol mať šancu viesť diplomaciu únie.

"Nevykonávam žiadne konkrétne kroky na to, aby som bol na takúto pozíciu niekým vymenovaný. Na druhej strane, ak som sa niekde v kuloárnych diskusiách v tom site viacerých mien objavil, môžem to vnímať najskôr ako kompliment a ocenenie mojich postojov,“ uviedol Pellegrini vo štvrtok na európskom výbore parlamentu. Podľa neho keby sa Slovensku dostalo cti získať niektorú z hlavných funkcií v EÚ, tak je to ponuka, ktorú by krajina nemala odmietnuť.

Vyriešiť rozdelenie hlavných pozícií je však mimoriadne náročné. Lídri musia brať do úvahy geografickú rovnováhu, politické počty a minimálne jedna z funkcií by mala pripadnúť žene. Predstavitelia členských štátov, ktorí tvoria Európsku radu, sa chcú poponáhľať. Europarlament by si totiž mal už v stredu zvoliť predsedu, teda obsadí jeden z najdôležitejších postov, hoci zatiaľ neexistuje jednoznačná dohoda na podpore jedného kandidáta.

Toto sa však pred summitom týkalo všetkých funkcií. Najväčší záujem je o kreslo predsedu Európskej komisie. Jej súčasný šéf Jean-Claude Juncker si dokonca na predchádzajúcej vrcholnej schôdzke EÚ zažartoval, že ho teší, že ho nie je jednoduché nahradiť. Aj preto viacerí európski lídri využili na rokovania o hlavných pozíciách summit krajín G20, ktorý sa konal v piatok a v sobotu v japonskej Osake. Aj tam sa pri hľadaní rôznych kombinácií rozdelenia postov vraj spomenulo Pellegriniho meno.

Najviac sa však pred rokovaniami hovorilo o súčasnom prvom podpredsedovi eurokomisie a bývalom holandskom ministrovi zahraničných vecí Fransovi Timmermansovi. Sociálny demokrat by údajne mohlo mať v tejto chvíli najväčšiu šancu nahradiť Junckera. Európsku radu by potom asi viedol liberál, hovorilo sa o mene belgického premiéra Charlesa Michela. EP by mohol dostať nemecký konzervatívec Manfred Weber a post šéfky diplomacie bývalá eurokomisárka a vysoká predstaviteľka Svetovej banky Bulharka Kristalina Georgievová, ktorá je spojená s európskymi ľudovcami.

Aj táto dohoda sa však ešte pred samotným rokovaním lídrov rozpadla. Viacerým politikom zo skupiny ľudovcov sa nepáčilo, že by pozíciu šéfa eurokomisie mal dostať socialista. Nepomohlo ani to, že plán podporovala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Európski socialisti, ktorých Timmermans viedol v kampani, skončili v májových voľbách až za Európskou ľudovou stranou (EPP) a jej špicenkandidátom Weberom. Tento nemecký kresťanský demokrat však čelí jednoznačnej opozícii zo strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ak by pozíciu šéfa eurokomisie naozaj získal Timmermans, určite by EPP žiadala pre seba aspoň dva ďalšie dôležité posty.

Holandského politika však odmietala visegrádska štvorka, najmä Poľsko a Maďarsko. Timmermans preveruje Varšavu a Budapešť za nedodržiavanie zásad právneho štátu. Zoltán Kovács, hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána, dokonca na sociálnej sieti Twitter prišiel s konšpiračnou teóriou, že Timmermansa sa snaží do funkcie dostať miliardár a filantrop George Soros.

Proti prvému podpredsedovi EK sa postavil aj český premiér Andrej Babiš. Zaujímavá je však pozícia Slovenska. Timmermans je kandidát európskych socialistov, ku ktorým patrí aj vládnuci Smer. Na druhej strane, ak Holanďan niečo získa, Slovensko by stratilo šancu na niektorý z postov, lebo Pellegrini a Šefčovič sú zo socialistickej frakcie.

Duch kompromisu

V4 sa stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou aj s Macronom. "Potrebné bude nájsť ducha kompromisu,“ povedal šéf Elyzejského paláca.

"Dúfajme, že stredná Európa, respektíve širší región východnej Európy, sa tiež objaví v konečnej dohode o top pozíciách. Nechcela by som špekulovať o menách, ale je to niečo, čo by mali brať lídri EÚ do úvahy,“ reagovala pre Pravdu Agata Gostynska-Jakubowska, analytička Centra pre európsku reformu, ktoré sídli v Bruseli.

Odborníčka pripomína, že niektoré štáty regiónu východnej Európy majú problémy s dodržiavaním pravidiel právneho štátu. "Tie nemôžu očakávať, že by dostali jednu z vrcholných pozícií. Ale geografickú rovnováhu lídri musia brať od úvahy,“ povedala Gostynska-Jakubowska.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Peter Pellegrini