Európsky súd odmietol nariadiť Taliansku, aby nechal vylodiť migrantov

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu odmietol nariadiť Taliansku, aby nechal vo svojom prístave vystúpiť 42 afrických migrantov z lode Sea Watch. Tí sú na palube plavidla rovnomennej nemeckej mimovládnej organizácie už dva týždne. Súd v utorok ale vyzval talianske úrady, aby poskytli potrebnú starostlivosť migrantom na lodi, ktorí ju potrebujú kvôli svojmu zdravotnému stavu či veku. Podobne európsky súd rozhodol napríklad už tento rok v januári.

26.06.2019 10:23 , aktualizované: 16:33
Európa / migranti / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (15)

Štrasburský súd svoj verdikt zdôvodnil tým, že na lodi už nie je nikto z kategórie ohrozených osôb, a preto nemôže vydať predbežné opatrenie.

„Neexistujú závažné a urgentné dôvody, ktoré by vyžadovali prijatie okamžitého predbežného opatrenia,“ uviedol okrem iného súd. Dodal, že Taliansko už povolilo vystúpiť z tejto lode 11 ľuďom v ohrození.

Rozhodnutie európskeho súdu privítal taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý vlani po nástupe do úradu začal s prísnou protiimigračnou politikou, aby znížil masovú vlnu migrácie, ktorej Taliansko v posledných rokoch čelilo.

Okrem iného, rovnako ako Malta, začalo Taliansko svoje prístavy zatvárať lodiam zahraničných mimovládnych organizácií. Obe krajiny tým chcú okrem iného prinútiť EÚ, aby problém migrácie systémovo riešila.

„Európsky súd pre ľudské práva zamietol žiadosť Sea Watch. Aj on zvolil poriadok, zdravý rozum, zákon a spravodlivosť Talianska: prístavy uzavreté obchodníkom s ľuďmi a ich spolupáchateľom,“ napísal Salvini v utorok na twitteri. Rovnako ako európsky súd už skôr aj taliansky oblastný súd odmietol žiadosť Sea Watch 3 o vstup do talianskych teritoriálnych vôd.

Sea-Watch 3 s migrantmi porušila zákaz a vplávala do talianskych vôd

Kapitánka lode Sea-Watch 3 Carola Racketeová v stredu oznámila, že smeruje na malý ostrov Lampedusa napriek zákazu a hrozbe veľkých pokút od talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho.

„Rozhodla som sa priplaviť do prístavu na Lampeduse,“ uviedla na Twitteri kapitánka lode Sea-Watch 3 Carola Racketeová, ktorú citovala agentúra AFP. „Viem, že je to riskantné, ale 42 stroskotaných migrantov na palube je vyčerpaných. Privediem ich do bezpečia,“ dodala.

„Nemáme iné možnosti, ako zaručiť bezpečie našich hostí, ktorých základné práva sú už dosť dlho porušované,“ napísal vo vyhlásení šéf charitatívnej organizácie Sea-Watch Johannes Bayer, na ktorého sa odvolala agentúra DPA.

Loď Sea Watch 3, ktorá pláva pod holandskou vlajkou, nalodila 53 migrantov 12. júna pri líbyjských brehoch a od tej doby krúži v medzinárodných vodách pri talianskom ostrove Lampedusa, pretože jej miestne úrady nedovolili vplávať do talianskych vôd.

Podľa nového talianskeho zákona za porušenie tohto zákazu hrozí vysoká pokuta. Vstup na pevninu povolilo Taliansko iba desiatim deťom a tehotným ženám (15. júna) a jednému chorému (22. júna).

Zástupcovia organizácie Sea Watch v utorok televízii Euronews oznámili, že na palube je 42 ľudí, vrátane troch maloletých, najmladší z nich má 12 rokov.

Taliansku vládu tento týždeň vyzvali aj štyri desiatky neziskových organizácií z Európy, aby nechala migrantov z lode Sea Watch 3 vystúpiť na talianskom území.

Nemecká kapitánka Carola Racketeová v utorok talianskym médiám povedala, že zvažuje zakotviť pri talianskych brehoch aj napriek hrozbe sankcií, pretože situácia na palube je podľa nej už neudržateľná.

Podobný prípad riešil európsky súd napríklad tento rok v januári, keď žiadosť organizácie Sea Watch o vylodenie 47 afrických migrantov tiež zamietol. Aj vtedy vyzval Taliansko, aby utečencom na lodi poskytol čo najrýchlejšie lekársku a ďalšiu základnú pomoc. Migranti sa dostali na pevninu vtedy skoro po dvoch týždňoch, keď sa podarilo vyjednať, že si ich rozdelí Taliansko a niekoľko ďalších európskych krajín.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európsky súd pre ľudské práva #migranti #Matteo Salvini #Sea-Watch