Šéf euroskupiny Centeno: Rozpočet má zblížiť ekonomiky eurozóny

O financovaní budúceho spoločného rozpočtu eurozóny dnes diskutovali lídri úniových krajín na bruselskom summite. Šéf euroskupiny Mario Centeno už pred rokovaním povedal, že spoločný "rozpočtový nástroj" by mal posilniť konkurencieschopnosť a zbližovanie ekonomík krajín platiacich eurom. V prijatom vyhlásení tento takzvaný summit eurozóny vyzval ministrov financií 27 krajín únie, aby v práci pokračovali. Euroskupina združuje ministrov financií krajín, ktoré platia eurom.

21.06.2019 14:42
EÚ, euroskupina, mario Centeno Foto: ,
Šéf euroskupiny Mario Centeno.
debata

Centeno a euroskupina majú vec chápať ako prioritu a s návrhmi na riešenie napríklad financovania tohto budúceho rozpočtu eurozóny prísť urýchlene tak, aby vec bolo možné uzavrieť v rámci diskusie o budúcom viacročnom rozpočte únie na roky 2021 až 2027. Táto diskusia sa očakáva tento rok na jeseň.

Predseda Európskej rady Donald Tusk poznamenal, že okolo podoby rozpočtu pre eurozónu panuje „široká zhoda“ a nástroj bude integrovaný do budúceho viacročného rozpočtového rámca únie. „Lídri tiež očakávajú, že práca na reforme Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) bude dokončená ku koncu roka 2019,“ podotkol.

Prišli aj lídri krajín stojacich mimo eurozóny

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker pripomenul, že revízia ESM súvisí so zámerom integrovať znenie zmluvy o tomto mechanizme priamo do práva únie. „Ešte zostáva veľa práce, predovšetkým na vzniku európskeho systému ochrany vkladov,“ pripomenul Juncker. Dodal, že na tejto veci bude pracovať nadchádzajúce fínske predsedníctvo EÚ.

Tusk tiež povedal, že v budúcom týždni na summite G20 v japonskej Osake bude EÚ nabádať svojich partnerov k tomu, aby namiesto konfrontácie radšej spolupracovali.

Dnešného rokovania sa zúčastnili aj lídri krajín stojacich mimo eurozóny vrátane českého premiéra Andreja Babiša. Ten pred novinármi poznamenal, že je k vzniku rozpočtového nástroja eurozóny skeptický a že krajiny bez eura by do neho nemali byť nútené prispievať ani zaň nejakým spôsobom ručiť.

Na dnešnom rokovaní chýbala len britská premiérka Theresa Mayová, lebo jej krajina z únie odchádza. Spoločne potom 27 šéfov štátov a vlád uviedlo, že vzali na vedomie doterajšiu dohodu euroskupiny o podobe rozpočtu eurozóny a dobrovoľne aj pre ďalšie krajiny bloku, ktoré sú súčasťou mechanizmu výmenných kurzov ERM-II. Ten je predstupňom pred vstupom krajiny do eurozóny a prijatím eura.

Zatiaľ sú len obrysy rozpočtového nástroja

„Žiadame euroskupinu a Európsku komisiu, aby ďalej pracovali na zostávajúcich otázkach,“ uviedli dnes účastníci summitu. Centeno ako šéf stretnutí ministrov financií by mal podľa záverov schôdzky čo najskôr oznámiť, ako by malo byť do budúcna riešené financovanie nástroja.

„Musíme rozhodnúť o veľkosti a spôsobe jeho naplnenia,“ povedal Centeno už pri príchode na dnešné rokovanie. Obrysy rozpočtového nástroja vytýčilo minulý týždeň rokovanie euroskupiny, podľa jej šéfa však musia prezidenti a premiéri úniových krajín určiť jeho konkrétnu podobu a objem.

Centeno pripustil, že nástroj je možné vnímať ako zárodok budúceho spoločného rozpočtu eurozóny. Kľúčová bude podľa neho jeho efektivita. Popri zaistenia investícií podporujúcich konkurencieschop­nosť eurozóny by mal zlepšiť odolnosť jej ekonomík voči vonkajším šokom.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Euroskupina #rozpočet eurozóny