Debata o postoch bola podľa Pellegriniho komplikovaná. Babiš nepodporil Šefčoviča

Tak to nie je, že by krajiny V4 ako skupina spoločne podporovali Maroša Šefčoviča na post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, uviedol český premiér Andrej Babiš v noci zo štvrtka na piatok po skončení prvej časti dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

21.06.2019 14:03 , aktualizované: 15:10
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (9)

Český premiér potvrdil, že počas nočných rokovaní hlavy vlád a štátov EÚ nedospeli k dohode o menách pre najvyššie pozície v inštitúciách EÚ a že sa kvôli nominačnému procesu opätovne stretnú na krízovom summite v nedeľu 30. júna o 18.00 hodine.

Babiš pripomenul, že rokovania lídrov boli náročné, názorovo rozdelené a počas pracovnej večere padol aj návrh na rozdelenie balíka štyroch pozícií – šéfa Európskej komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu a diplomacie EÚ – na jednotlivé posty podľa preferencií hlavných európskych politických strán.

„Vyzerá to tak, že nebol schválený Weber, ale viac-menej sme povedali, že špicenkadidáti sú neprijateľní a nikto z nich nezískal väčšinu, aj keď sa nehlasovalo,“ opísal situáciu Babiš.

Spresnil, že predseda Európskej rady Donald Tusk obvolal všetkých premiérov a na základe získaných informácií dospel k názoru, že zhoda nie je na žiadnom z mien troch špicenkadidátov – Manfredovi Weberovi, Fransovi Timmermansovi a Margrethe Vestagerovej.

„Urobíme maximum pre to, aby sme v nedeľu 30. júna v pondelok ráno do doobediaa 1. júla dospeli k dohode,“ dodal český premiér. Dovtedy budú podľa jeho slov pokračovať rokovania zástupcov troch najväčších politických rodín – ľudovcov, socialistov a liberálov-centristov -, ako aj jednotlivé rokovania medzi premiérmi a prezidentmi. Zároveň priznal, že ak nie je akceptovaný Manfred Weber na post predsedu Európskej komisie ako kandidát Európskej ľudovej strany (EPP), tak ľudovci stále budú požadovať kreslo šéfa exekutívy EÚ, ale zrejme už s iným kandidátom. Toho by mala strana vybrať spomedzi ďalších mien, ktoré sú v hre, Babiš však odmietol komentovať o ktorých politikov ide, aj keď priznal, že v zákulisí sa hovorí o viacerých.

Dodal, že ak ľudovci získajú funkciu šéfa eurokomisie, socialisti a liberáli sa podelia o vedenie Európskej rady a šéfa diplomacie EÚ.

Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer) vo štvrtok po príchode na summit uviedol, že spoločným kandidátom krajín V4 na šéfa diplomacie EÚ je Maroš Šefčovič. Babiš na priamu otázku, či to stále platí, uviedol, že „nie je to tak“.

„My sme samozrejme hovorili o Šefčovičovi, ale tak, že sa usilujeme o zemepisnú rovnováhu,“ spresnil Babiš s odkazom na proces nominácií, kde treba zohľadniť nielen záujmy veľkých politických rodín, ale aj vyváženosť medzi západnými a východnými krajinami EÚ a tiež aspekt rodovej rovnosti. Tusk pred summitom naznačil, že chce dve ženy do najvyšších pozícií v EÚ, s čím Babiš podľa vlastných slov nemá problém, akurát vyslovil ľútosť, že možno jednou z týchto žien nebude kandidátka európskych liberálov Vestagerová.

Pellegrini: Debata o rozdelení postov bola komplikovaná, ale nie prekvapujúca

Slovensko preferuje, aby sa na budúcotýždňovom mimoriadnom summite podarilo nájsť dohodu na všetkých menách šéfov európskych inštitúcií. O tom, kto bude predseda Európskej rady, Komisie, Parlamentu, šéfom európskej diplomacie aj Európskej centrálnej banky rokovali vo štvrtok v noci lídri krajín EÚ. Dohodu však nenašli. Stretnú sa teda opäť v nedeľu 30. júna. Ako povedal dnes po skočení zasadnutia Európskej rady v Bruseli premiér Peter Pellegrini, lídri EÚ by radi mená predstavili do 2. júla. Vtedy sa začína plenárna schôdza Európskeho parlamentu, na ktorej si europoslanci zvolia svojho predsedu aj podpredsedov. Pellegrini tvrdí, že krajiny Visegrádskej štvorky stále podporujú Maroša Šefčoviča. Zároveň povedal, že neurobil žiadne kroky, aby sa stal predsedom Európskej rady.

„Debata o obsadení bola komplikovaná, ale nebola ničím prekvapujúca,“ povedal s tým, že pred začiatkom summitu bolo jasné, že sa vec nepodarí uzavrieť. Premiéri a prezidenti EÚ musia podľa neho pri rozdeľovaní postov dbať na silu politických skupín v EP, rodovú rovnováhu aj regionálny balans. Ide o to, aby aspoň jednu z funkcií zastávala žena a aby sa krajinám strednej a východnej Európy podarilo presadiť svojho kandidáta. „Vieme zvážiť, na akú pozíciu má šance,“ povedal na adresu Maroša Šefčoviča. Ten by mohol zastávať post vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Táto funkcia zatiaľ vždy patrila európskym socialistom. Funkcie sa ale rozdeľujú nie medzi dve najsilnejšie frakcie, ale tri.

Pellegrini sa pre slovenských novinárov v Bruseli vyjadril aj k informáciám denníka Pravda, že sa uchádza o post predsedu Európskej rady. Donaldovi Tuskovi sa mandát končí v novembri. „Zachytil som článok, ktorý hovorí, že sa chystám na odchod zo Slovenska. Neuchádzam sa oficiálne o žiadnu pozíciu. Je milé, ak sa o tom hovorí na chodbách, vnímam to ako kompliment. Ale že by som loboval, vykonával aktívne kroky a hovoril o snahe byť na takejto pozícii, to nie,“ povedal premiér. Priznal však, že Tuskov nástupca by mal byť niekto spomedzi premiérov alebo prezidentov.

Premiér žiadne konkrétne mená nechcel komentovať. Tvrdí však, že väčšinou sa kandidáti v prvej vlne vybijú a potom uspejú tí, o ktorých sa ani zo začiatku nehovorilo. „Poznám veľa mien, poznám veľké množstvo kombinácií, ale je zbytočné o tom hovoriť. Rozumnou kombináciou sa dá nájsť dohoda,“ dodal premiér po summite.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Maroš Šefčovič