Osoby a obsadenie neznáme. Lídri EÚ sa nedohodli, kto bude viesť úniu

Šéfom štátov a vlád krajín Európskej únie sa v noci na piatok nepodarilo vyriešiť zložitú otázku nového obsadenie kľúčových funkcií v európskych inštitúciách, v prvom rade nového predsedu Európskej komisie.

21.06.2019 02:28
summit EÚ, Peter Pellegrini Foto:
Slovenský premiér Peter Pellegrini sa zhovára s premiérom Estónska Jürim Ratasom na summite EÚ v Bruseli 20. júna 2019.
debata (7)

Podľa informácií ČTK by sa lídri k tejto záležitosti mali vrátiť na mimoriadnom summite. Ten plánuje Tusk zvolať na večer v nedeľu 30. júna. Je to krátko pred ustanovujúcou schôdzou novozvoleného europarlamentu, ktorá sa uskutoční 2. júla.

„Európska rada sa dohodla, že je potrebné mať balíček (kandidátov), ktorý by odrážal rôznorodosť Európskej únie,“ poznamenal šéf vrcholných úniových schôdzok Donald Tusk.

Bude sa snažiť nájsť takúto vhodnú zostavu do kľúčových úniových funkcií, takže do mimoriadneho summitu chce ďalej viesť rokovania a konzultácie, a to aj s europarlamentom. Podľa Tuska sa summit nezhodol ani na podpore Manfreda Webera. Toho ako svojho vedúceho kandidáta v eurovoľbách do čela komisie presadzuje Európska ľudová strana (EPP), ktorá v májovom hlasovaní zvíťazila.

Ako uviedla AP, lídri EÚ nedokázali ani napriek intenzívnym rokovaniam prekonať vzájomné rozpory a vybrať nominantov na vrcholové pozície v orgánoch únie – vrátane predsedu Európskej komisie a stáleho predsedu Európskej rady.

„Všetky mená zostávajú stále v hre, avšak ja som si istý, že v nedeľu (30. júna) nájdeme riešenie,“ vyhlásil v tejto súvislosti estónsky premiér Jüri Ratas.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron na margo neúspešného rokovania uviedli, že bude lepšie niekoľko dní počkať, než prijímať unáhlené rozhodnutia.

Okrem kľúčovej otázky, kto na jeseň nahradí na čele Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, chcú lídri vyriešiť obsadenie pozície predsedu europarlamentu, a to ešte do jeho voľby novými europoslancami práve na ustanovujúcej schôdzi. V hre je aj kreslo predsedu Európskej rady po samotnom Tuskovi, pozícia v čele úniovej diplomacie a tiež funkcia šéfa Európskej centrálnej banky.

Kandidát ľudovcov Weber je otázny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá svojho krajana Webera podporovala, v piatok novinárom povedala, že väčšinovú podporu nezískal žiadny z takzvaných „spitzenkandi­dátov“. Lídri úniových krajín však chcú v čase, ktorý zostáva, hľadať spoločné riešenie personálneho rébusu s europoslancami, uviedla Merkelová. Zástupcovia socialistickej frakcie a novej liberálnej frakcie Obnova Európy už vo štvrtok Weberovi jasne povedali, že nemá ich podporu ako prípadný šéf komisie.

„Za žiadnych okolností si s europarlamentom neprajme krízu,“ upozornila nemecká kancelárka, ktorá sa ale vyhla priamej odpovedi na otázku, či plánuje Webera do čela komisie podporovať aj naďalej.

Práve otázka ďalšieho trvania EPP na Weberovi je podľa Tuska jednou z vecí, ktoré bude v nadchádzajúcich dňoch riešiť, vrátane ďalších rokovaní v europarlamente. „Teraz je príliš skoro predpovedať nejaké mená a funkcie,“ poznamenal.

Macron by podporil Merkelovú

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý Webera jednoznačne odmieta, v piatok pri odchode zo summitu novinárom povedal, že nemá nič proti tomu, aby niektorú z vrcholných úniových funkcií obsadil Nemec. Podotkol, že by vraj podporoval kancelárku Merkelovú, ak by sa o niektorú z funkcií rozhodla uchádzať.

Podľa českého premiéra Andreja Babiša je logické, že ak EPP nepresadila Webera, bude chcieť miesto šéfa komisie pre iného svojho človeka. „Potom pôjde o to, kto obsadí post predsedu Európskej rady, či socialisti alebo liberáli,“ povedal Babiš novinárom pri odchode zo summitu s odkazom na dve ďalšie početne najsilnejšie skupiny v europarlamente. Tri najsilnejšie frakcie by si podľa neho mali rozdeliť najdôležitejšie kreslá.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #summit EÚ