Slovensko získalo Európsku agentúru práce

Slovensko uspelo v boji o sídlo Európskeho orgánu práce (ELA). Rozhodla o tom Rada pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. Na Slovensku tak vznikne prvá inštitúcia Európskej únie. Záujem o sídlo ELA prejavili aj Rumunsko, Lotyšsko, Cyprus a Chorvátsko. Slovensko v boji o sídlo ELA podporili krajiny V4, ale aj niektoré severské krajiny. Slovensko na rokovaní rady zastupoval minister práce Ján Richter (Smer).

13.06.2019 10:00 , aktualizované: 18:26
debata (84)
Minister práce Ján Richter po zasadaní Rady pre... Foto: Ivana Štefúnová, Pravda
Ján Richter, Luxemburg, ELA Minister práce Ján Richter po zasadaní Rady pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu, na ktorej Slovensko v uspelo v súťaži o získanie sídla Európskeho orgánu práce (ELA).

Európski ministri práce vyberali zo štyroch ponúk. O svojich kvalitách sa radu snažila okrem Bratislavy presvedčiť aj lotyšská Riga, cyperská Nikózia a bulharská Sofia. Slovensko uspelo hneď v prvom kole.

„Vôbec som takýto vývoj nečakal, veľa zrejme urobili osobné stretnutia, v posledných mesiacoch som preto prešiel viac ako 20 krajín,“ reagoval Ján Richter tesne po hlasovaní. Pripomenul, že toto bol už piaty pokus dostať európsku inštitúciu na slovenskú pôdu.

Krajina sa naposledy neúspešne uchádzala pred dvoma rokmi o Európsku liekovú agentúru. „ELA je o budúcnosti EÚ, mobilita pracovnej sily je niečo, s čím sa budeme stretávať,“ doplnil Richter. Kandidatúru Slovenska podporili krajiny V4 aj severské štáty, získali sme 15 hlasov z 28 členských štátov.

Podľa ministra sme presvedčili našimi skúsenosťami s vysielaním a prijímaním pracovníkov z tretích krajín – zo Srbska či z Ukrajiny. Zavážila tiež dobrá poloha a vybavenosť hlavného mesta.

„Je to inštitúcia, ktorá je mimoriadne blízka ľuďom, to nie je kyberbezpečnosť. Poskytne rady bežným ľuďom, inštitúciám aj zamestnávateľom,“ zhrnul Richter. Prvých 26 odborníkov by malo prísť do Bratislavy v októbri. V agentúre by malo pracovať 144 zamestnancov.

Do konca októbra sa uskutočnia aj prvé stretnutia správneho orgánu, ktorý bude agentúru riadiť – dozorná rada, kde bude mať zastúpenie každá krajina. „Slovensko sa nebude uchádzať o funkciu predsedu správnej rady, ale rozmýšľame nad funkciou podpredsedu,“ naznačil Richter. Kto bude zástupcom Slovenska v agentúre, povedať nevedel.

ELA bude na Landererovej blízko Autobusovej stanice

ELA bude sídliť na Landererovej 12 v biznis centre Bratislavy, v blízkosti Autobusovej stanice. Komplex patrí developerskej skupine J&T Real Estate. Priestory boli pôvodne určené pre liekovú agentúru, ktorú nakoniec získalo Holandsko.

Centrum okrem kancelárii, služieb, dobrého dopravného napojenia a viac ako 370 parkovacích miest ponúkne zamestnancom agentúry nabíjacie stanice pre elektrické autá, sprchy či šatne pre cyklistov. „Ide o kombináciu efektivity, funkčnosti, dizajnu a ekologického prístupu,“ opísal budúce sídlo ELA výkonný riaditeľ J&T Real Estate Pavel Pelikán. Výrazným znakom budovy bude podľa neho aj najväčšia LED fasáda v strednej Európe.

S výberom ľudí sa začne v najbližších dňoch

Priestory pre agentúru budú k dispozícii od októbra 2019. Inštitúcia však nebude využívať celú budovu. Celková plocha na prenájom je tu okolo 26-tisíc štvorcových metrov, z toho približne polovicu si už prenajímajú tri spoločnosti.

ELA nebude mať nadriadenú pozíciu voči úradom práce, Inšpekcii práce či Sociálnej poisťovni. Plniť by mala pomocnú a koordinačnú činnosť. Záujemcom o prácu v zahraničí by mala poradiť, na čo majú právo a aké majú povinnosti. Určená bude aj pre zamestnávateľov cudzincov. Zriadenie agentúry by malo prebiehať postupne do roku 2023.

Jej hlavnou funkciou bude dohľad nad správnym uplatňovaním európskeho pracovného práva a práva sociálneho zabezpečenia v cezhraničných situáciách. Bude pomáhať vniesť prehľad do práv a povinností ľudí, ktorí využívajú možnosti voľného pohybu v EÚ za prácou alebo v poskytovaní služieb. Bude tiež koordinovať výkon spoločných inšpekcií práce. Jej rozpočet bude takmer 51 miliónov eur. Výdavky budú hradené z rozpočtu EÚ. Účasť členských štátov na väčšine činností ELA bude dobrovoľná.

Eurokomisárka pre zamestnanosť a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová spresnila, že s výberom prvých ľudí, ktorí prejdú z Bruselu do Bratislavy, začne Európska komisia v najbližších dňoch. „Ak chceme spravodlivé pravidlá na trhu práce, odmeňovanie či riešenie problematiky mobility pracovníkov, ktoré sú naším cieľom, tak ELA nám v tom výrazne pomôže,“ zhrnula Thyssenová.

K úspechu Slovensku tesne po hlasovaní zablahoželala česká ministerka práce Jana Maláčová (ČSSD). „Inštitúcia zlepší postavenie zamestnancov v celej EÚ, dôjde k lepšiemu vymáhaniu rovnakých podmienok pri práci, k zlepšeniu spolupráce inšpekcií práce, k lepšej informovanosti zamestnávateľov naprieč EÚ,“ vymenovala Maláčová. Česko sa zároveň plánuje uchádzať o vedúce pozície v agentúre. Podľa ministerky má krajina na to dostatok kvalitných kandidátov.

Pellegrini: Prestíž Bratislavy sa zvýši

„Som veľmi rád, že Európska agentúra práce – alebo pre mnohých z nás jednoducho ELA – bude sídliť na Slovensku. Získavame tak prvú európsku inštitúciu a považujem za obrovský úspech, že sa nám podarilo vyhrať už v prvom kole. Záujem o sídlo agentúry mali aj iné krajiny, ako Rumunsko, Chorvátsko, Cyprus či Lotyšsko. My sme získali, ako som už uviedol, hneď v prvom kole hlasy 15 krajín, ktorým aj touto cestou ďakujem," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini v reakcii na správu o sídle ELA a súčasne poďakoval aj ministrovi práce Jánovi Richterovi a jeho tímu, ktorý niekoľko mesiacov prezentoval Slovensko ako vhodnú krajinu pre sídlo novovznikajúcej európskej agentúry. Rovnako vyslovil vďaku aj rezortu zahraničných vecí.

Premiér vyslovil presvedčenie, že s príchodom takmer 150 špičkových európskych odborníkov a pravidelnými schôdzkami expertov na oblasť pracovného práva z celej Európy sa bezpochyby zvýši prestíž Bratislavy ako proeurópskeho hlavného mesta.“

Šefčovič: Náš úspešný príbeh v únii pokračuje

“Cítim veľkú radosť, obrovskú hrdosť a agentúre ELA želám veľa ELÁnu. Je to výhra nielen pre Bratislavu, ale pre celé Slovensko, pretože naše pro-európske renomé sa ešte posilní, Je to zároveň ďalší dôkaz o tom, že náš úspešný príbeh v únii pokračuje, a takisto silný prejav dôvery od našich partnerov,reagoval podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Lajčák: Je to prejav dôvery

Slovenská republika získala sídlo Európskeho orgánu práce už v prvom kole dnešného hlasovania ministrov práce krajín EÚ na Rade pre zamestnanosť, sociálnu politiku, zdravie a spotrebiteľské záležitosti v Luxemburgu. „Je to prejav dôvery členských krajín EÚ a ocenenie dlhodobého angažovania sa aj v sociálnych témach, vďaka čomu je Slovensko vnímané ako krajina, ktorá je súčinná pri hľadaní európskych riešení a má schopnosť spájať,“ uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý je momentálne na pracovnej návšteve v Kyjeve v súvislosti s výkonom funkcie úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Okrem Slovenska žiadnu európsku ustanovizeň na svojej pôde nehostia už len Bulharsko, Cyprus, Chorvátsko, Rumunsko. Ešte začiatkom tohto roka sa preto hovorilo i o možnosti, že sa do súťaže o sídlo zapoja aj Chorvátsko a Rumunsko. Definitívny zoznam kandidátov o sídlo ELA sa uzavrel začiatkom mája.

Richter však intenzívne loboval za podporu pre krajinu medzi členskými krajinami od konca minulého roka. Posledné bilaterálne rokovania viedol minister ešte deň pred hlasovaním u španielskej štátnej tajomníčky pre oblasť zamestnanosti Yolandy Valdeolivasovej a francúzskej ministerky práce Muriel Penicaudovej.

Ministerstvo sa členské krajiny snažilo presvedčiť aj 40-stranovou propagačnou brožúrou, ktorú pre túto príležitosť vypracovalo začiatkom roka. Tá predstavila Bratislavu ako vhodného kandidáta na umiestnenie sídla inštitúcie. Opisuje jej dostupnosť, prepojenosť s ďalšími troma hlavnými mestami, kultúrne pamiatky či možnosti ubytovania a vzdelávania.

Vláda pôvodne navrhovala na sídlo ELA výškový komplex Twin City Tower, rovnako v blízkosti Autobusovej stanice. Spoločnosť HB Reavis nehnuteľnosť pred pár dňami predala za 120 miliónov eur juhokórejskému investorovi, a preto došlo k zmene budúceho sídla.

Slovensko sa naposledy neúspešne uchádzalo o Európsku liekovú agentúru (EMA). V súboji 19 kandidujúcich krajín patrilo dokonca medzi favoritov. Hoci sa slovenská ponuka dostala aj do druhého kola tajného hlasovania v Rade EÚ, súboj o jej presídlenie z Británie, ktorá vystupuje z EÚ, napokon vyhral holandský Amsterdam.

EMA sa pokladala za „klenot“ medzi viac ako štyridsiatkou špecializovaných agentúr Európskej únie. Má zhruba 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ. Agentúra začala svoju činnosť v roku 1995 a do jej portfólia patrí vedecké hodnotenie, dohľad a monitorovanie bezpečnosti liekov v európskom bloku.

Vláda ešte v polovici decembra minulého roka odsúhlasila návrh, aby sa Slovensko uchádzalo o sídlo ELA. ELA by mala postupne vznikať do roku 2023 s tým, že začiatok činnosti sa predpokladá už v priebehu roka 2019. Celkový personál agentúry predpokladá 144 zamestnancov. Rozpočet po ustálení agendy v roku 2023 sa očakáva vo výške 50,9 mil. eur. Tieto výdavky budú hradené z rozpočtu EÚ.

Na zriadení ELA sa definitívne dohodli Európsky parlament, Rada EÚ a Európska komisia 14. februára 2019. ELA má za cieľ posilnenie spravodlivosti a dôvery v jednotný trh pomocou zabezpečenia spravodlivého, jednoduchého a účinného presadzovania pravidiel EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácii sociálneho zabezpečenia. Má uľahčovať prístup k informáciám o právach a povinnostiach jednotlivcov pri výkone ich práva na voľný pohyb za prácou, ale aj zamestnávateľov pri cezhraničnom poskytovaní služieb. Jej úlohou má tiež byť zabezpečenie spolupráce členských štátov vrátane výkonu spoločných inšpekcií práce. Mala by mať aj mediačnú úlohu, pomáhať pri hľadaní riešení cezhraničných sporov medzi vnútroštátnymi orgánmi v oblasti pracovnej mobility.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska agentúra práce