Európski liberáli a demokrati v europarlamente budú vystupovať pod názvom Obnoviť Európu

Obnoviť Európu (Renew Europe) - taký je nový názov politickej skupiny v Európskom parlamente (EP) zloženej z liberálov, centristov, reformistov a pokrokovo zameraných europoslancov.

12.06.2019 16:07
debata (3)

V správe pre médiá to v stredu popoludní potvrdil vedúci tejto frakcie Guy Verhofstadt. V doterajšom zložení europarlamentu vystupovali európski liberáli a demokrati pod značkou ALDE.

„Naša skupina v Európskom parlamente si vybrala nový názov: Obnoviť Európu,“ oznámil Verhofstadt. „Naša nová skupina je silnejšia ako kedykoľvek predtým a má jedinečnú šancu formovať Európu. Pred nami je veľa práce. Naším poslaním je obnoviť Európu. Sme oduševnení pre budovanie slobodnej a spravodlivej Európy,“ dodal dlhoročný europoslanec a bývalý belgický premiér.

Politická frakcia bude mať nielen nový názov, ale aj nové logo, ktoré čoskoro predstavia verejnosti.

Európski liberáli budú mať v novom zložení europarlamentu najmenej 105 kresiel, pretože rokovania frakcie najmä s novými a doteraz nerozhodnými poslancami stále pokračujú. V zákulisí jednotlivé frakcie „bojujú“ o čo najviac poslancov, od čoho bude závisieť nielen ich vplyv a sila v zákonodarnom zbore EÚ, ale aj objem financií na chod politickej skupiny.

K doterajšej značke ALDE v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu (23.-26.5.) pribudla centristická platforma Obnova, ktorú inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Pridali sa aj ôsmi rumunskí poslanci z Aliancie 2020, ktorú vytvorili Združenie Zachráňte Rumunsko (USR) a Strana jednoty, slobody a solidarity (PLUS) bývalého rumunského eurokomisára Daciana Ciološa.

Súčasťou frakcie Obnoviť Európu sú aj dvaja slovenskí europoslanci – Michal Šimečka a Martin Hojsík (obaja za Progresívne Slovensko).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #liberáli #centristi #reformisti