Únia je dostatočne pripravená na brexit bez dohody na konci októbra

Európska únia je dostatočným spôsobom pripravená na možný britský odchod bez dohody na konci októbra, nové dodatočné opatrenia nie sú potrebné. Uviedla to dnes Európska komisia na základe zhodnotenia doterajších príprav EÚ na brexit pred úniovým summitom koncom budúceho týždňa, ktorý sa bude ukončením britského členstva v únii okrem iného zaoberať.

12.06.2019 13:00
debata (1)

V tlačovej správe dnes EK upozornila, že vzhľadom na pretrvávajúcu neistotu okolo britskej ratifikácie dohodnutého textu „rozvodovej“ dohody s EÚ a na „celkovú domácu politickú situáciu“ v Británii, je brexit bez dohody možný, aj keď zo strany únie nie vítaným variantom vývoja.

Prípadný brexit bez dohody na konci októbra bude znamenať, že sa Británia okamžite stane treťou krajinou, na jej území prestane platiť primárne aj sekundárne právo únie a nebude existovať žiadne prechodné obdobie.

„To bude samozrejme znamenať vážne komplikácie pre občanov i firmy a bude mať významný negatívny vplyv na hospodárstvo, proporčne výrazne vyššie pre Spojené kráľovstvo ako pre EÚ,“ upozornila komisia.

Úniové krajiny sú podľa nej na podobný prípad teraz pripravené. Napriek tomu je vraj potrebné v najbližších mesiacoch pozorne sledovať vývoj v oblastiach ako sú práva a sociálne práva občanov, oblasť súvisiaca s liečivami a chemickými prípravkami, colné a daňové pravidlá a hraničné kontroly a vôbec v celej oblasti dopravy a finančných služieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit