Premiérka, ktorá sa urputne snažila o nemožné

Britská premiérka Theresa Mayová končí. Od piatka večera už nie je šéfkou vládnej Konzervatívnej strany. Zo sídla britských premiérov na Downing Street 10 sa však nemusí hneď sťahovať. V úrade zostane dovtedy, kým si konzervatívci zvolia jej nástupcu. Predpokladá sa, že sa tak stane koncom júla.

07.06.2019 17:21 , aktualizované: 18:00
Theresa Mayová / Británia / Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová pri oznamovaní svojej rezignácie v Londýne, 24. mája 2019.
debata (5)

Mayová nepochybne zostane zapísaná v histórii, aj keď nie veľmi v dobrom. V zápise do histórie je na tom podobne ako jej predchodca David Cameron, ktorý inicioval referendum o brexite a po jeho šokujúcom výsledku pred troma rokmi odstúpil. Mayová si verila a pokúsila sa zvládnuť úlohu, s ktorou Cameron nerátal. Chcela zabezpečiť brexit, hoci aj ona sama v referende hlasovala proti odchodu z EÚ. Priniesla však sklamanie stúpencom, ale aj odporcom brexitu. Aj preto ťažko vyrokovaná zmluva o brexite jej tri razy neprešla hlasovaním v parlamente a brexit bol už dva razy odložený.

Odchod z vedenia pod tlakom vlastných oznámila pred dvoma týždňami. Nový premiér by sa podľa nej mal pokúsiť o to, čo sa nepodarilo jej – dosiahnuť brexit. Podľa analytikov jej nástupca bude v podobnej situácii – dosiahnuť niečo, čo je možno nemožné.

Mayová však urobila vážne chyby. „V pamäti zostane pre neúspešnú snahu dosiahnuť brexit. Ale myslím si, že s odstupom času bude Mayová zapísaná ako tá, ktorá sa dala na nesplniteľnú úlohu a robila ju zle. Možno ani nebol spôsob, ako uskutočniť brexit dobre, ale Mayová urobila veľa chýb, pre ktoré sa táto úloha stala ešte menej realizovateľná ako na začiatku,“ uviedol pre Pravdu Robin Pettitt z Kingstonskej univerzity.

Za chybu považuje napríklad to, že Mayová si príliš skoro stanovila „červené línie“ – hranice, ktoré pri rokovaniach o brexitovej zmluve nemienila prekročiť. „To jej obmedzilo manévrovací priestor,“ pripomenul Pettitt. Mayová si chcela svoju pozíciu posilniť vyvolaním predčasných volieb v roku 2017. V nich však konzervatívci stratili vládnu väčšinu, čo ešte viac podlomilo autoritu premiérky. Mayová v tejto situácii nebola schopná získať si nadstranícku podporu a tých, ktorí boli proti brexitu.

Profesor Kristian Steinnes v súvislosti s predčasnými voľbami, ktoré sa pre konzervatívcov skončili takmer katastrofou, tiež hovorí o Mayovej chybe. „Stala sa závislá od severoírskej strany DUP, ktorá podporila brexit, ale skutočnou starosťou DUP je udržať Severné Írsko ako súčasť Spojeného kráľovstva,“ uviedol pre Pravdu Steinnes z Nórskej univerzity pre vedu a technológiu. „Mayová si stanovila červené čiary, ktoré nemohla celkom dodržať. Tvrdila napríklad, že nijaká dohoda je lepšia ako zlá dohoda. Napokon musela uznať, že pre tzv. írsku poistku v dohode o brexite, je táto zmluva pre mnohých konzervatívcov zlá, ale argumentovala, že je to dobrá dohoda,“ dodal. Podľa jeho hodnotenia sa Mayová pustila do uskutočnenia toho, čo považovala za svoju misiu – naplniť výsledok referenda, ale neuspela. „Tvrdo pracovala a bola dôsledná, ale nebola schopná splniť to, čo si stanovila,“ uviedol Steinnes z Nórskej univerzity pre vedu a technológiu.

Mayová zostane v pamäti aj pre tvrdohlavosť, s akou sa snažila v parlamente presadiť dohodu o brexite. Keď utrpela pri hlasovaní takú drvivú porážku, že za iných okolností by premiér odstúpil, prípadne by ho vlastní vymenili, nevzdala sa. Druhá vec je, že svoju stratégiu ani po tejto porážke nezmenila. „Myslím, že Mayová bude vnímaná aj ako niekto, kto má neuveriteľnú húževnatosť,“ poznamenal Pettitt z Kingstonskej univerzity.

Podľa Billa Jonesa z liverpoolskej Hope univerzity Mayová nebude v histórii veľmi dobre zapísaná. „Bude dosť nízko v tabuľke povojnových premiérov. Ukázala sa ako znepokojujúco priemerná politička, ktorá nedokázala inovovať politiku, presvedčiť vlastných kolegov a uznať politickú realitu,“ uviedol pre Pravdu.

Mayová nepresvedčila vlastných a konzervatívci zostávajú v postojoch k brexitu rozdelení. O post šéfa strany a budúceho premiéra majú záujem síce aj odporcovia brexitu, ale najmä jeho stúpenci. Analytici sa zhodujú, že vyhliadky strany bez ohľadu na to, z ktorého krídla bude nový šéf, nie sú veľmi optimistické. Dostali sa totiž pod výrazný tlak radikálov z novej Strany brexitu euroskeptika Nigela Faragea. „Konzervatívci sú v kríze. Ak by sa rozhodli pre parlamentné voľby, nová Strana brexitu môže zhltnúť kľúčovú časť ich voličov. Ak sa rozhodnú pre brexit bez dohody a odmietnutie platiť rozvodový účet, odcudzia sa kľúčovým ekonomickým partnerom a vo voľbách utrpia straty pre ekonomické škody, ktoré to spôsobí,“ myslí si Jones.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #odstúpenie #Brexit #Theresa Mayová