Europol a Frontex podpísali dohodu o spolupráci, zvýšia bezpečnosť občanov EÚ

Výkonní riaditelia Európskeho policajného úradu (Europol) a Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) podpísali v piatok nový spoločný akčný plán, ktorý bude usmerňovať ich spoluprácu v nadchádzajúcich rokoch s cieľom posilniť spoločné úsilie na zvýšenie bezpečnosti občanov EÚ.

07.06.2019 12:52
debata (3)

Akčný plán podpísali výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová a výkonný riaditeľ agentúry Frontex Fabrice Leggeri v rámci zasadnutia Rady EÚ pre spravodlivosť a vnútorné veci v Luxemburgu.

Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v prítomnosti rumunskej ministerky vnútra Carmen Daniely Danovej, ktorej krajina momentálne predsedá Rade EÚ, a šéfky generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre migráciu a vnútorné veci Paraskevi Michouovej.

V praxi to znamená, že databázy Europolu a vyšetrovania trestných činov sa posilnia informáciami, ktoré zhromaždí agentúra Frontex počas operačných činností na vonkajších hraniciach Únie. Na druhej strane, informácie od Europolu uľahčia agentúre Frontex efektívnejšie riadenie vonkajších hraníc EÚ a informácie od spravodajských služby umožnia prijímanie cielených opatrení proti zločineckým skupinám a teroristom.

Koordinované bude aj úsilie oboch agentúr v oblasti výskumu a vývoja nových technológií, napríklad v súvislosti so zavedením Európskeho systému pre cestovné informácie a povolenia (ETIAS). Agentúra Frontex zriadi a bude riadiť centrálnu jednotku ETIAS, ktorá bude poskytovať operačnú podporu, ako aj posilňovanie a koordináciu činností kontroly hraníc v členských štátoch.

Europol a Frontex rovnako potvrdili, že plánujú organizovať výročné stretnutia výkonných riaditeľov a pracovnú výmenu styčných dôstojníkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Frontex #Europol