Népszava: EPP nepotrebuje Fidesz. Ak chce Orbán zostať, musí splniť podmienky

Európska ľudová strana (EPP) matematicky nepotrebuje poslancov maďarskej vládnej strany Fidesz na prvenstvo medzi parlamentnými frakciami, preto viacerí členovia tejto politickej skupiny tvrdia, že ak premiér Viktor Orbán chce v EPP zostať, musí splniť určité podmienky. Uviedol to v stredu ľavicový denník Népszava.

29.05.2019 12:10
Viktor orbán, summit Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruseli na summite EÚ po eurovoľbách.
debata (1)

Pre európskych ľudovcov nie je členstvo Fideszu ústrednou témou, a o vzťahu Fideszu k EPP sa nehovorilo ani na schôdzke lídrov tejto politickej skupiny pred bruselským summitom. Bývalý viacnásobný premiér Talianska, zakladateľ a vodca politickej strany „Forza Italia“ Silvio Berlusconi pri odchode zo schôdzky oznámil, že v pondelok večer zavolal Orbánovi a dodal, že ho chce presvedčiť, aby Fidesz zostal členom EPP, ale že chce presvedčiť aj EPP, aby Orbána prijala späť.

Zdroje blízke EPP pre Népszavu uviedli, že predseda maďarskej vlády a Fideszu sa po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) neozval vedeniu ľudovcov. Trojčlenný monitorovací výbor má do septembra pripraviť správu o monitorovaní Fideszu a o prípadnom opätovnom obnovení jeho členstva v EPP rozhodne novembrový zjazd EPP, dodáva denník.

K pozastaveniu členstva Fideszu 20. marca došlo v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie.

Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj s ohľadom na nadchádzajúce eurovoľby.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Orbán #Fidesz #Európska ľudová strana #EPP #silvio berlusconi