Britská vláda musí schváliť zákon o brexite do leta, zhodli sa ministri

Britskí ministri sa v utorok dohodli, že budú pokračovať v rokovaní s opozičnou Labouristickou stranou, ale zdôraznili, že vláda musí schváliť legislatívu o brexite ešte predtým, ako sa zákonodarcom začne letná prestávka. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu britskej premiérky Theresy Mayovej.

14.05.2019 19:11
theresa mayová Foto: ,
Voliči podľa premiérky Mayovej obom stranám jednoznačne odkázali, aby doviedli brexit do konca.
debata

Po zdĺhavom stretnutí tímu ministrov Mayovej vlády došlo k dohode o pokračovaní v dialógu, avšak ministri vyjadrili nutnosť prijatia návrhu zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ (Withdrawal Agreement Bill) parlamentom a jeho čo najskoršieho podpísania.

„Ministri zúčastnení na rokovaniach načrtli detaily daných kompromisov, ktoré je vláda pripravená zvážiť v záujme dosiahnutia jednotného postoja umožňujúceho Británii opustiť EÚ s dohodou v čo najskoršom termíne. Kabinet sa dohodol na pokračovaní diskusií s labouristami,“ uviedol hovorca.

Labouristická strana podporí podľa svojho tieňového ministra pre brexit Keira Starmera len takú dohodu o vystúpení z EÚ, ktorá bude predtým odsúhlasená v referende. Výrazná väčšina labouristických poslancov, pravdepodobne až 150 z celkového počtu 246, nepodporí dohodu, ktorá predtým neprejde referendom, povedal Starmer pre denník The Guardian.

Mayová nové referendum odmieta a tvrdí, že voliči sa rozhodli už v roku 2016, keď zahlasovali za odchod. Minister zahraničných vecí Jeremy Hunt povedal, že nové referendum by podľa jeho Konzervatívnej strany bolo „zradou toho, za čo ľudia hlasovali“. Strana chce podľa neho aplikovať výsledky prvého referenda.

Ak rokovania medzi labouristami a konzervatívcami neuspejú, parlament bude hlasovať o sérii návrhov o brexite s cieľom zistiť, či niektorý z nich získa väčšinovú podporu, uviedla britská vláda. V predchádzajúcich indikatívnych hlasovaniach nezískala žiadna možnosť jasnú väčšinu.

Lídri Európskej únie a Británie sa na mimoriadnom samite v Bruseli dohodli, že Spojené kráľovstvo môže odložiť brexit do 31. októbra. Pôvodne mali Briti Úniu opustiť 29. marca. Odklad si vyžiadala britská premiérka Theresa Mayová preto, lebo sa jej nedarí presadiť dohodu v britskom parlamente.

debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Theresa Mayová