Briti možno zasa stavia na brexit

Tieto voľby sa vôbec nemali konať a ich víťazom môže byť strana, ktorá vznikla len v januári. Hlasovanie do Európskeho parlamentu (EP) bude v Británii 23. mája. Krajina mala byť od 30. marca mimo Európskej únie. Odchod Británie však už dva razy EÚ posunula. Momentálne by sa mal brexit konať najneskôr koncom októbra.

12.05.2019 18:00
Nigel Farage, brexit, eurovoľby 2019 Foto: ,
Nigel Farage, šéf Strany brexitu, ktorá by v Británii podľa prieskumov verejnej mienky mohla 23. mája vyhrať voľby do Európskeho parlamentu.
debata (14)

Nástup Strany brexitu

Neistota spojená s odchodom z únie opäť vyniesla na výslnie jedného z jeho strojcov. Bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage si užíva hviezdnu chvíľu. Na jednej strane prieskumy verejnej mienky ukazujú, že keby sa konalo nové referendum o brexite, väčšina Britov by bola proti nemu. No zároveň Farageova Strana brexitu, ktorá existuje iba od januára, valcuje v prieskumoch verejnej mienky pred eurovoľbami.

Podľa výskumu organizácie Opinium pre nedeľník Observer by proti EÚ zameraní nacionalisti v tejto chvíli vyhrali hlasovanie do EP. Stranu brexitu by podporilo 34 percent voličov. Ako druhí by skončili opoziční labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna so ziskom 21 percent. Konzervatívci premiérky Theresy Mayovej by boli až štvrtí. Volilo by ich iba 11 percent Britov. Vládnucu stranu by s 12 percentami preskočili aj Liberálni demokrati, ktorí požadujú zotrvanie krajiny v EÚ.

V eurohlasovaní radikálnym euroskeptikom pomáha pomerný volebný systém. Strana brexitu si však tiež dobre vedie v prieskume, ktorý sa týka prípadných parlamentných volieb v Británii. V tomto prípade by za ňu hlasovalo 21 percent Britov. Toryovci, čo je iný názov pre Konzervatívnu stranu, by mali 22 percent a zvíťazili by labouristi s 28 percentami. Neznamená to, že by Farageova strana naozaj dýchala zavedeným politickým subjektom na chrbát, lebo tie majú jasnú výhodu pri väčšinovom hlasovacom systéme, ktorý funguje v Británii. Ale najmä pre konzervatívcov je to vážne varovanie, že stratili nemalú časť voličov.

"Toryovci a labouristi si nechcú priznať realitu. Myslím, že vo štvrtok o týždeň (vtedy sa konajú eurovoľby, pozn. red.) sa môžu dočkať väčšieho prekvapenia, ako si vedia predstaviť,“ vyhlásil Farage pre BBC. Zároveň sa však sťažoval na televíziu, že je nepriateľská, keď sa ho v rozhovore pýtala na to, ako by si predstavoval vládnutie, či stále obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina alebo či problém globálneho otepľovania pokladá za stratu času.

Mayová končí?

V tejto situácii silnejú hlasy, že Mayová by mala skončiť vo funkcii. "Myslím, že nikto nepochybuje, že to budú pre nás zložité voľby. Pre niektorých ľudí je to jednoznačná príležitosť na odovzdanie protestného hlasu,“ povedal pre BBC minister školstva Damian Hinds.

Podľa nedeľníka Sunday Times sa už Mayová a jej blízki ľudia pripravujú na odchod z vlády, ktorý by mohol prísť po voľbách do EP. Euroskeptickí poslanci chcú, aby premiérka už tento týždeň jasne povedala, kedy skončí vo funkcii, aby strana stihla pripraviť voľbu nového lídra ešte pred letom.

Lenže žiadne zákulisné ťahy neriešia problém brexitu. Sunday Times tvrdí, že Mayová už ani neverí, že by sa jej nejakú dohodu o vystúpení podarilo presadiť. S tou existujúcou, ktorú ešte v decembri schválili lídri EÚ, tri razy predsedníčka vlády v Dolnej snemovni pohorela.

Nikam zatiaľ neviedli ani rokovania konzervatívcov s labouristami o prípadnom kompromise týkajúcom sa zmluvy o brexite. "Corbynovou prioritou vždy bolo, že si chcel zaistiť predčasné voľby. Domácu politiku nadraďuje nad európsku,“ reagoval pre Pravdu politológ Oliver Daddow z Nottinghamskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Nigel Farage #Brexit