Európska dvadsaťsedmička chce zostať spolu v dobrom aj v zlom

Pôvodne to mal byť prvý summit EÚ oficiálne už bez Británie ako členského štátu. Lenže brexit sa na žiadosť Británie odložil do jesene. Neformálny summit v rumunskom Sibiu sa však dnes konal bez Británie. Podobne ako na summite v Bratislave v septembri 2016, aj v Sibiu chýbala britská premiérka Theresa Mayová. Stretnutie šéfov štátov a vlád európskej dvadsaťsedmičky bolo totiž plánované najmä ako debata o budúcnosti EÚ po brexite a potvrdenie jej jednoty.

09.05.2019 19:10
EÚ / Summit / Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred začiatkom summitu EÚ v rumunskom Sibiu.
debata (17)

Jednotu si 27 členských štátov sľúbilo aj v spoločnej deklarácii. Tá hovorí o tom, že členské štáty zostanú v budúcnosti jednotné v dobrom aj v zlom. Lídri štátov sa tiež budú snažiť o spoločné riešenia problémov a občanom svojich krajín zabezpečia ochranu. Stručná deklarácia v desiatich dosť všeobecných bodoch spomína hlavné ciele na nasledujúce roky.

Podľa slovenského premiéra Petra Pellegriniho je najdôležitejším signálom to, že „EÚ bude pokračovať v úsilí zachovať jednotu v hľadaní spoločných riešení, pretože delenia a rozkoly už nesmú mať v budúcnosti svoje miesto“.

Slová o jednote však neznamenajú, že rozpory medzi členskými štátmi zmizli. Aj pred summitom sa ukázalo, že kým niektoré štáty uprednostňujú sústredenie sa na oblasť ochrany životného prostredia a boj proti klimatickým zmenám, pre iné je prioritou riešenie migrácie, teda oblasť, na ktorej sa v rámci EÚ ani po rokoch nepodarilo dosiahnuť zhodu.

„Potvrdzujeme svoje presvedčenie, že spoločne sme silnejší v stále neistejšom a výzvami naplnenom svete,“ uvádza sa v úvode dokumentu. Na desiatich záväzkoch, ktoré deklarácia spomína, sa lídri európskej dvadsaťsedmičky dohodli jednomyseľne.

Okrem iného sľúbili brániť jednotu Európy od východu na západ a od severu na juh, zostať jednotní a preukazovať si pomoc v čase potreby. „Môžeme a budeme hovoriť jedným hlasom,“ sľúbili si v dokumente. „Budeme ďalej brániť náš spôsob života, demokraciu a právny štát,“ uvádza sa tiež v dokumente.

"Pred voľbami do Európskeho parlamentu v súvislosti s nadchádzajúcim brexitom a eróziou liberálnych hodnôt v niektorých štátoch EÚ lídri EÚ, osobitne šéf Európskej rady Donald Tusk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker, cítia zodpovednosť a potrebu zdôrazniť, čo EÚ je.

Toto je dôležitý odkaz všetkým, ktorí sú zapojení do volieb," pripomenula pre Pravdu v súvislosti so summitom Anna Visviziová z DEREE- American College of Greece. Summit v Sibiu bol podľa nej súčasťou dialógu a výmeny názorov, ktorý má svoj zmysel, aj keď ho nesprevádzajú nijaké ohňostroje.

Dokument, ktorý prijali lídri štátov EÚ, sľubuje tiež ochranu občanov cez investície do „tvrdej aj mäkkej sily“ a spolupráce s medzinárodnými partnermi. EÚ chce byť tiež zodpovedným globálnym hráčom a chce pokračovať spolu s partnermi v budovaní medzinárodného poriadku postaveného na všeobecne uznávaných pravidlách a spoločne riešiť také výzvy, ako sú klimatické zmeny.

Analytici sú však pri realizácii sľubov skeptickí. „Môžeme len dúfať, že za desiatimi bodmi môže byť politická vôľa brať tieto výzvy vážne. Ale pochybujem, že šéfovia štátov a vlád EÚ sú pripravení na dohodu o podelení sa so suverenitou v mnohých oblastiach, ako je migrácia, energetické inovácie a prechod na ekologicky orientovanú ekonomiku, vnútorná a vonkajšia bezpečnosť, solidarita a podobne,“ uviedol pre Pravdu profesor Fabio Masini z Univerzity Roma Tre.

Spoločná deklarácia bola predrokovaná vopred, takže na jej potvrdenie šéfovia štátov a vlád nepotrebovali dlhé rokovanie. Jej text odsúhlasili len krátko po tom, čo si po spoločnom fotografovaní na hlavnom námestí sedmohradského Sibiu užili priateľskú atmosféru a pred kamerami a fotoaparátmi si neplánovane potriasli rukami s miestnymi obyvateľmi.

Deklarácia bola prijatá symbolicky 9. mája na Deň Európy. Aj preto dokument pripomína, že práva a slobody Európanov boli tvrdo vybojované a nie sú automaticky dané. Osobitne na to pri príchode do Sibiu upozornil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Blížiace sa eurovoľby budú podľa neho voľbou medzi projektom budovania Európy a snahami zmariť spoločné úsilie a vrátiť sa k nacionalizmu.

Summit sa konal dva týždne pred začiatkom volieb do Európskeho parlamentu. Vo viacerých členských štátoch prebieha kampaň, v ktorej sa výrazne angažujú populisti a krajná pravica.

Od zloženia budúceho europarlamentu bude do veľkej miery závisieť aj výber budúceho šéfa Európskej komisie, ale aj fungovanie tejto inštitúcie EÚ. Výsledok eurovolieb zhodnotia lídri EÚ na summite 28. mája, dva dni po skončení eurovolieb.

Európski prezidenti: Choďte voliť!

Dvadsaťjeden prezidentov členských štátov Európskej únie vrátane slovenskej hlavy štátu Andrej Kisku vyzvalo voličov, aby sa zúčastnili na hlasovaní do Európskeho parlamentu. Slovensko malo už tri razy pri týchto voľbách najnižšiu účasť z EÚ, v roku 2014 bola len 13 percent. Hlasovanie sa koná na Slovensku 25. mája. „Európa je najlepšia myšlienka, akú sme kedy mali. Európska integrácia umožnila zrealizovať stáročnú nádej na mier v Európe po období bezuzdného nacionalizmu a ďalších extrémnych ideológií, ktoré priviedli Európu k barbarstvu dvoch svetových vojen. Do dnešného dňa nemôžeme a nemali by sme brať mier a slobodu, prosperitu a blahobyt ako samozrejmosť. Voľby v roku 2019 majú osobitný význam. Práve vy európski občania rozhodujete o tom, ktorou cestou sa EÚ vyberie. My hlavy štátov Bulharska, Česka, Nemecka, Estónska, Írska, Grécka, Francúzska, Chorvátska, Talianska, Cypru, Lotyšska, Litvy, Maďarska, Malty, Rakúska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Slovinska, Slovenska a Fínska preto vyzývame všetkých európskych občanov, ktorí majú právo hlasovať, aby sa zúčastnili na voľbách do Európskeho parlamentu na konci mája 2019,“ uviedli okrem iného prezidenti.

Rumunsko summit symbolicky organizuje v Deň Európy, ktorý je oslavou mieru a jednoty v Európe a výročím Schumanovej deklarácie podpísanej v Paríži v roku 1950.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #Peter Pellegrini #Brexit