Prioritami únie sú klíma, bezpečnosť hraníc a prezieravá ekonomika, vyhlásil Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Únia sa musí po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) zamerať na tri hlavné priority - klímu, bezpečnosť hraníc a prezieravú ekonomiku. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

09.05.2019 14:05
macron, francúzsko, Foto: ,
Francúzsky prezident Macron
debata (4)

„Viac ako 400 miliónov občanov EÚ sa bude musieť rozhodnúť medzi dvoma zrejmými alternatívami. Chceme pokračovať v spoločnom budovaní (EÚ) a v – občas rozdielnom – zlepšovaní sa, alebo chceme demolovať a ničiť Európu a vrátiť sa k nacionalizmu?“ povedal Macron pred neformálnym summitom Európskej únie v rumunskom meste Sibiu.

Francúzsky prezident tiež zdôraznil, že ho teší rozhodnutie ôsmich členských krajín pripojiť sa k iniciatíve, ktorej cieľom je prijatie ambicióznejších cieľov v oblasti klimatických zmien.

Hlavy vlád a štátov na summite v Sibiu predstavia priority Únie na nasledujúcich päť rokov. Vytýčené ciele a priority by mali byť doladené na summite EÚ v júni, po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré predznamenajú aj možné zloženie novej Európskej komisie.

Macron v rámci svojej iniciatívy – ktorú podporili okrem Francúzska aj Belgicko, Dánsko, Holandsko, Luxembursko, Portugalsko, Španielsko a Švédsko – vyzýva, aby sa zmeny klímy stali jedným z hlavných bodov budúcej európskej agendy. Podľa jeho návrhu by členské krajiny EÚ mali zvýšiť svoje príspevky v rámci klimatickej dohody z Paríža z decembra 2016, ktorá je zameraná na obmedzenie globálneho otepľovania.

Voľby do europarlamentu sa v členských krajinách Únie konajú 23.-26. mája.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #klima #Emmanuel Macron #Parížska dohoda