Čo dalo Slovensku členstvo v Európskej únii? (Anketa)

Slovensko pripomenulo 15. výročie vstupu našej krajiny do Európskej únie. Dalo nám niečo toto členstvo? Denník Pravda oslovil v ankete niekoľko osobností s otázkou Čo dalo Slovensku členstvo v Európskej únii?

02.05.2019 09:00

Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici

Stanislav Mičev
Európsku úniu považujem za dobrý projekt najmä preto, že je garantom bezpečnosti a mierového spolunažívania národov. Vieme, že vznikla dohodou veľmocí – Francúzska a Nemecka, ktoré stáli pri zrode obidvoch svetových vojnových konfliktov. To, že sme jej členom, považujem za veľmi dôležité, naša krajina je silnejšia. Nie je za tým len sloboda pohybu. Toto spoločenstvo, založené ekonomicky a politicky, pre mňa predstavuje významný bezpečnostný faktor v Európe.
Spisovateľka Verona Šikulová.

Veronika Šikulová, spisovateľka

Európska únia je romantický projekt, vynútený situáciou vo svete a možno aj vopred teoreticky bez šance na úspech a napriek tomu šliape. Páči sa mi!

Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska

Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska...

Pätnáste výročie nášho členstva v Európskej únii nám dalo nové skúsenosti. Táto etapa ukazuje, že Slovensko sa mení, rozvíja a viac ako inokedy porovnáva a inšpiruje. Postupne sme zistili, že úspech eurofondov nie je výlučne v schválení projektu, ale v jeho následnej udržateľnosti. Dnes môžeme konštatovať, že Európska únia je paletou príležitostí a je výlučne na našej pracovitosti a šikovnosti, ako dokážeme využiť všetko to, čo nám ako plnoprávnemu členovi patrí.

Speváčka Katarzia.

Katarzia, speváčka

V dnešnej globalizácii na otázku, "odkiaľ si“, odpovedáme, „som z Európy“. Pre mňa je Európska únia niečo ako Spojené štáty európske. Môžeme slobodne cestovať, pracovať a navzájom obohacovať poznanie aj kultúru. Európska únia je pokrok, symbióza obyvateľov a otvorenosť. Mimochodom, ako hrdá Európanka si určite nenechám ujsť voľby do europarlamentu. Keďže naša účasť býva jedna z najnižších, dúfam, že u Slovákov nevyhasne odhodlanie k zmenám, ktorých sme boli svedkami po minuloročných udalostiach či pri posledných prezidentských voľbách, a pôjdu k urnám aj 25. mája.

Predseda SOPK Peter Mihók. Foto: SITA, Ján Viazanička
SOPK, Peter Mihók Predseda SOPK Peter Mihók.

Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory

Členstvo SR v Európskej únii nám prinieslo najmä štandardné európske normy, a to nielen v oblasti ekonomiky, ale aj spoločenského života. Prinieslo stabilitu v politicko-ekonomickej orientácii SR a možnosť spolurozhodovania v kľúčových európskych a prostredníctvom EÚ aj v globálnych otázkach. Pätnásť rokov členstva je súčasne výzvou pre náš vlastný príspevok k lepšej výkonnosti európskej ekonomiky a správnemu nastaveniu priorít posilňujúcich filozofiu Európy národov, na ochranu vlastných záujmov a presadzovaniu spoločných európskych hodnôt aj za hranicami Európskej únie.

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Jana Glasová, anketa

Za najväčšiu výhodu členstva v EÚ môžeme považovať voľný pohyb osôb, tovarov a služieb a odstránenie obchodných bariér. To zvyšuje konkurenciu vo všetkých odvetviach hospodárstva a znižuje náklady spojené s medzinárodným obchodom. Členstvo v únii robí zároveň krajinu lákavejšou pre zahraničných investorov, čo podporuje rast ekonomiky. Voľný pohyb pracovných síl vytvára nové pracovné príležitosti, umožňuje našincom získavať skúsenosti zo zahraničia a pomáha odstraňovať dysbalancie na pracovnom trhu aj vďaka príchodu pracovníkov zo zahraničia. Výhodou členstva je aj vyššia dôveryhodnosť krajiny a spoločné smerovanie v oblasti zahranično-obchodnej politiky. Samozrejme, že členstvo v EÚ má aj svoje riziká či nevýhody, ako je napríklad strata niektorých kompetencií v colnej, obchodnej či poľnohospodárskej politike.

Dominik Graňák. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Dominik Graňák Dominik Graňák.

Dominik Graňák, hokejový vicemajster sveta z Helsínk 2012

Prvé pozitívum, ktoré mi napadne v súvislosti s členstvom v EÚ, je jednoduchšie cestovanie a možnosť pobytu, či už pracovného alebo študijného, na území iných členských štátov. Nedokážem porovnať úroveň vzdelávacieho systému v jednotlivých štátoch, a preto si nedovolím tvrdiť, že inde sa dá automaticky nadobudnúť lepšie vzdelanie. Čo však potvrdiť môžem, je fakt, že skúsenosť (či už pozitívna alebo negatívna) s pobytom v zahraničí dokáže človeku výrazne rozšíriť obzory. Rovnako otázky environmentalistiky by sa logicky mali dať lepšie a efektívnejšie riešiť nadnárodne. Predstava izolácie a úplnej sebestačnosti Slovenska môže znieť z istých dôvodov lákavo, podľa mňa to však nie je reálne ani žiaduce. Otázka pružnosti EÚ je asi namieste, ale pri všetkých nárokoch spojených so životným štýlom väčšiny Európanov, a teda aj Slovákov, vnímam našu prítomnosť v EÚ pozitívne.

Martin Šulík, režisér

Režisér a prezident Slovenskej filmovej a... Foto: TASR/MARKO ERD
Martin Šulík Režisér a prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Martin Šulík.

Aj keď Európska únia vznikla ako ekonomické spoločenstvo, najviac si na nej cením, že podporuje spoluprácu jednotlivých členov v oblasti vzdelávania a kultúry. Zdá sa mi to dôležité pre zachovanie identity jednotlivých národov, ale zároveň aj pre rozvíjanie spoločnej európskej tradície.

Ján Žgravčák, hovorca Kia Motors Slovakia

Ján Žgrafčák, hovorca Kia Motors Slovakia.
Ján Žgrafčák, Kia Motors Slovakia, do ankety Ján Žgrafčák, hovorca Kia Motors Slovakia.

Kia Motors Slovakia ako globálna automobilová značka vníma členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii veľmi pozitívne. Z pohľadu výroby priniesla EÚ zjednodušenie logistických operácií, keďže množstvo dielov putuje do Žiliny z rôznych krajín Európy. Takisto sa upravili a zjednotili byrokratické postupy. Voľný pohyb zamestnancov oživil trh s kvalifikovanou a kvalitnou pracovnou silou. Nesporné sú aj výhody jednotnej európskej meny a trhu s voľným pohybom tovarov a služieb v rámci celej EÚ.

Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu Slovakia

Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu...
Lucia Kovarovič Makayová, do ankety Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagenu Slovakia

Pre Volkswagen Slovakia ako najväčšieho slovenského exportéra patrí Európska únia na čele s Nemeckom medzi najväčšie trhy. V súvislosti s členstvom v EÚ pozitívne vnímame zjednodušený pohyb tovaru, ako aj následné zavedenie eura na Slovensku. Jednou z najdôležitejších výhod bolo zrušenie výmenného kurzu, čo prinieslo väčšiu istotu pri plánovaní a zníženie nákladov vďaka zrušeniu dodatočných bankových kont. V tejto chvíli je však pre naše podnikanie aj v kontexte brexitu mimoriadne dôležité, aby mali prioritu otvorený trh a jasné colné procesy.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #10 rokov Slovenska v EÚ