Mayová odvolala ministra obrany Williamsona kvôli kauze Huawei

Britská premiérka Theresa Mayová vyhodila v stredu zo svojho kabinetu ministra obrany Gavina Williamsona. Stalo sa tak po vyšetrení únikov informácií z tajného zasadnutia vlády, ktoré sa venovalo čínskej telekomunikačnej firme Huawei.

02.05.2019 08:01
theresa mayová, británia, gavin williamson,... Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová a minister obrany Gavina Williamsona na archívnej foto.
debata (4)

Mayová v liste adresovanom Williamsonovi uviedla, že už mu „viac nemôže plne dôverovať“. List zverejnil jej úrad sídliaci na Downing Street. Podľa listu existujú „presvedčivé dôkazy“, že práve Williamson je „zodpovedný za neoprávnené sprístupnenie“ informácií z Národnej bezpečnostnej rady. Exminister sa k záležitosti zatiaľ nevyjadril. Na poste ho nahradila doterajšia ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová.

Únikom sa dostalo na verejnosť rozhodnutie britskej vlády umožniť spoločnosti Huawei, aby sa čiastočne podieľala na budovaní novej 5G siete v Británii.

Mayová podľa televízie Sky svoje rozhodnutie Williamsonovi oznámila počas stredajšieho rokovania Dolnej komory. V súkromnom liste, ktorý mu adresovala a ktorý zverejnili britské médiá, mu okrem iného vyčítala, že plne nespolupracoval počas vyšetrovania. Zdôraznila tiež, že doterajšie výsledky vyšetrovania ukazujú, že informácie z rokovania vyzradil práve on, pretože „neexistuje žiadna iná vierohodná verzia udalostí“.

Exminister Williamson poprel, že by obsah schôdzky médiám vyzradil on alebo jeho spolupracovníci. V liste premiérke, ktorý zverejnil aj na twitteri, napísal, že vinu za únik informácií „dôrazne odmieta“. „Som si istý, že dôkladné a oficiálne vyšetrovanie by mi dalo za pravdu,“ uviedol.

Britský minister zahraničia Jeremy Hunt naopak podporil premiérku, keď novinárom povedal, že Mayová nemala inú možnosť, než Williamsona odvolať. „V osobnej rovine je mi veľmi ľúto, čo sa Gavinovi prihodilo, ale vzhľadom na závažnosť situácie iný výsledok ani nebol možný,“ citovala šéfa britskej diplomacie agentúra Reuters.

Williamson nastúpil do čela ministerstva obrany v roku 2017. Vtedy nahradil Michaela Fallona, ktorý nečakane rezignoval po obvinení zo sexuálneho obťažovania.

Spoločnosť Huawei sa dostala do centra pozornosti kvôli obvineniam zo strany Spojených štátov, že jej zariadenie pre telekomunikačné siete by mohla čínska vláda využívať ku špionáži. Huawei však obvinenia ohľadom špionáže odmieta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Huawei