Labouristi možno podporia druhé referendum o brexite

Britská hlavná opozičná Labouristická strana možno podporí vypísanie nového referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie, nie je to však z jej pohľadu ten najideálnejší scenár. Za referendum budú labouristi len v prípade, ak sa im nepodarí presadiť ani zmenu dohody s EÚ o brexite, ani nové parlamentné voľby v Británii. Na takomto pomerne komplikovanom postoji k druhému referendu o brexite sa dohodla Labouristická strana v utorok po náročnom päťhodinovom vyjednávaní.

30.04.2019 22:42
Británia Brexit EÚ vlajka Foto:
Brexit. Ilustračné foto.
debata (23)

Podľa viacerých signálov zvnútra strany je jedným z najväčších odporcov nového referenda o brexite jej predseda Jeremy Corbyn, ktorý sa obáva, že by stranu takýto postoj mohol pripraviť o tú časť voličov, ktorí podporujú brexit. Iní členovia strany sa však domnievajú, že labouristi stratia viac voličov práve vďaka takémuto váhavému postoju a vďaka tomu, že sa nevedia jednoznačne postaviť za nové referendum.

Najhlasnejšou odporkyňou nového referenda o brexite je britská premiérka Teheresa Mayová. Jasná väčšina občanov Británie je pritom už dlhé mesiace proti vystúpeniu z EÚ, čo potvrdzujú všetky relevantné prieskumy verejnej mienky. Mayová však argumentuje tým, že britskí voliči sa už raz k tejto problematike vyjadrili, a je neprípustné pýtať sa ich na to isté aj druhýkrát.

Zástancovia nového referenda, vrátane napríklad stále populárneho britského expremiéra Tonyho Blaira, naopak argumentujú tým, že britskí voliči boli v čase referenda v júni 2016 podvedení nepravdivými údajmi zo strany zástancov brexitu, a teraz, keď už vedia, aké všetky nepriaznivé dôsledky by na krajinu malo vystúpenie z EÚ, by sa mali mať právo k tejto otázke vyjadriť opäť.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Brexit #Jeremy Corbyn