Verhofstadt odmieta vyššie poplatky pre študentov z EÚ v Anglicku

Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt odmietol v pondelok údajný návrh britského ministra školstva Damiana Hindsa na to, aby študenti z krajín EÚ platili od akademického roku 2021-22 vyššie poplatky za štúdium ako študenti z tretích krajín. Verhofstadt o tom informoval prostredníctvom Twitteru, pričom sa odvolal na článok britského spravodajského portálu iNews.

29.04.2019 17:45
Veľká Británia / EÚ / Brexit / Eurovoľby Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

„V žiadnom prípade! Študenti sa nesmú stať obeťou brexitu. Napíšem premiérke Mayovej o tom, že to nikdy neprijmeme. Ani pre program Erasmus by sa nič meniť nemalo. Študenti z Británie musia mať aj naďalej možnosť študovať v EÚ a študenti z Únie v Británii za takých podmienok ako doteraz,“ vyhlásil Verhofstadt.

O údajnom pláne Hindsa na zrušenie doterajšieho štatútu študentov z krajín EÚ na anglických univerzitách – na základe ktorého platia rovnaké školné ako britskí študenti, pričom majú tiež nárok požiadať britskú vládu o študijnú pôžičku – informoval ako prvý ešte v sobotu internetový denník BuzzFeed.

Študenti z krajín EÚ, ktorí nastúpia na anglické univerzity od akademického roku 2021–22, by podľa informácií tohto denníka mali platiť „podstatne vyššie poplatky za štúdium, ako v súčasnosti platia študenti z krajín mimo EÚ“.

Tieňová ministerka školstva z Labouristickej strany Angela Raynerová na margo tejto iniciatívy podľa iNews vyhlásila, že „pre desaťtisíce študentov z EÚ“, ktorí študujú na anglických univerzitách, to bude znamenať „prudký nárast poplatkov za štúdium“.

„Vládni ministri zas a znova odmietajú uznať dôležitý prínos zahraničných študentov, najmä tých z EÚ, pre naše univerzity,“ dodala Raynerová.

Hovorca britského ministerstva školstva v súvislosti s budúcim štatútom študentov z EÚ na anglických univerzitách vyhlásil, že „vláda včas upovedomí potenciálnych študentov z krajín EÚ o budúcich poplatkoch (za štúdium) ešte pred akademickým rokom 2020–21“.

Britská vláda ešte minulý rok oznámila, že študenti z krajín Únie – začínajúci svoje štúdium na anglických univerzitách v rokoch 2019–20 – budú ešte môcť študovať za rovnakých podmienok ako doteraz.

Škótska vláda už dávnejšie avizovala, že študenti z Únie, ktorí nastúpia na štúdium v septembri 2020, budú tiež môcť na škótskych univerzitách študovať za rovnakých podmienok ako britskí študenti – a teda bez poplatkov. Wales by mal informácie o štatúte študentov z EÚ na waleských univerzitách po roku 2020 ešte len oznámiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #Brexit #vyjednávač pre brexit