Konzervatívci opäť tlačia na Mayovú, aby oznámila dátum svojho odchodu

Poslanci britskej vládnej Konzervatívnej strany opäť tlačia na premiérku Theresu Mayovú, aby oznámila dátum svojho odchodu z funkcie. Podľa utorňajšej správy denníka The Telegraph konzervatívni poslanci predsedníčke vlády povedali, že ju 12. júna z funkcie odvolajú, ak dovtedy sama nestanoví termín odchodu.

23.04.2019 16:52
theresa mayová, brexit, odvolávanie, veľká... Foto: ,
Konzervatívni poslanci údajne premiérke Mayovej povedali, že ju 12. júna z funkcie odvolajú, ak dovtedy sama nestanoví termín odchodu.
debata

Tím premiérky Mayovej sa dnes po veľkonočnej pauze opäť stretne s opozičnými labouristami, aby diskutovali o ďalšom brexitovom pláne.

Podľa pravidiel Konzervatívnej strany teraz nie je možné Mayovú donútiť k odchodu z funkcie, lebo jedno stranícke hlasovanie o nedôvere v decembri ustála, a je tak na dvanásť mesiacov pred ďalším hlasovaním chránená. Podľa The Telegraph je ale príslušný stranícky výbor pripravený zmeniť pravidlá, ak to bude potrebné. K debate o zmene pravidiel sa má výbor zísť ešte v utorok večer.

Premiérka Mayová sa medzitým v utorok zúčastnila prvého zasadnutia vlády po veľkonočnej pauze. Po prestávke opäť začnú aj rokovania vládneho tímu s opozičnými labouristami, ktorých cieľom je nájsť východisko z brexitovej krízy. Prielom v rokovaniach sa dnes ale nečaká.

Británia mala pôvodne Európsku úniu opustiť 29. marca, neodišla ale ani po odkladu termínu na 12. apríla. Mimoriadny summit krajín EÚ umožnil Británii zotrvať v EÚ do 31. októbra s tým, že môže odísť skôr, ak sa podarí v parlamente presadiť vlani dojednanú brexitovú dohodu.

Mayová by chcela dohodu, ktorú poslanci už trikrát odmietli, parlamentom pretlačiť do 22. mája, aby sa Británia nemusela zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. Na tie sa pripravuje stále viac strán. Po Strane pre brexit europoslanca Nigela Farageho chce dnes kampaň oficiálne začať aj Zmena pre Spojené kráľovstvo. Strana, ktorú vytvorilo jedenásť poslancov po svojom odchode z Konzervatívnej aj Labouristickej strany, sa označuje za „prirodzený domov“ ľudí, ktorí si želajú zotrvanie Británie v EÚ.


VIDEO: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. Podľa nej vzájomný odchod bude fungovať aj po brexite a prípadné obchodné bariéry nebudú likvidačné. (Vysielané 15.3.2019)
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #Brexit #Theresa Mayová