Politická dohoda o brexite je v nedohľadne

Získali čas. Dokážu sa dohodnúť? Tím britskej premiérky Theresy Mayovej bude pokračovať v rokovaniach s opozičnými labouristami o podobe brexitu. Obe strany na to využijú veľkonočné prázdniny, keď nezasadá parlament. Pre BBC to potvrdil de facto Mayovej zástupca David Lidington.

15.04.2019 11:00
Veľká Británia - EÚ - Brexit Foto: ,
Odporca členstva Británie v EÚ Nigel Farrage založil Stranu brexitu a pripravuje sa na voľby do Európskeho parlamentu.
debata (1)

Minulý týždeň lídri Európskej únie umožnili predĺženie lehoty brexitu do 31. októbra. Je preto možné, že 23. mája sa bude v Británii konať hlasovanie do Európskeho parlamentu (EP). Ak eurovoľby nebudú, krajina musí ukončiť členstvo v únii 1. júna. Hoci by to bol brexit bez dohody.

Boj o hlasy

Na boj o voličské hlasy sa už chystá bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farrage. Minulý týždeň oznámil založenie nového politického subjektu. Hoci Farrage chce, aby Británia opustila EÚ, Strana brexitu sa bude uchádzať o kreslá v eurovoľbách. Podľa prieskumu verejnej mienky organizácie YouGov by získala 15 percent hlasov. Šliapala by na päty vládnucim konzervatívcom, ktorí by dostali 16 percent. EP voľby by vyhrali s 24 percentami labouristi.

"Eurovoľby by mohli byť zaujímavé, ak by sa stali akýmsi druhým referendom o EÚ. Keby sa labouristi rozhodli podporiť myšlienku zotrvania v únii a získali by najviac kresiel, možno by to viedlo k tomu, že brexit nebude,“ reagoval pre Pravdu politológ Bill Jones z Univerzity Liverpool Hope.

Zatiaľ však zostáva scenár odchodu Británie z únie stále nejasný. Členstvo krajiny v EÚ sa pôvodne malo skončiť o polnoci z 29. na 30. marca. Mayovej sa však v parlamente dva razy nepodarilo presadiť dohodu o vystúpení. Preto prišiel prvý posun dátumu brexitu. Po ňom skúsila premiérka u poslancov šťastie so zmluvou tretí raz. Opäť bezúspešne, a tak Mayová požiadala o ďalší odklad.

Rokovanie s labouristami by mohla byť nádej, ako sa pohnúť ďalej. Lidington by rád videl pokrok vo vyjednávaniach do 10 dní. V centre rozhovorov je podoba budúcich colných vzťahov s EÚ. Lidington tvrdí, že s opozíciou si v mnohom rozumejú, ale potrebný je ďalší kompromis.

Labouristi chcú, aby Británia po brexite zostala v colnej únii. Nie je však celkom jasné, ako si to predstavujú. Mayová opakovane odmietla colnú úniu. Lidington však pre BBC povedal, že obe strany rokujú, či je možné vytvoriť mechanizmus, ktorý by v sebe zahŕňal pozitíva colnej únie, ako obchod s EÚ bez ciel. Zároveň by umožnil, aby Británia mala nezávislú obchodnú politiku a vplyv na dohody s úniou.

Nemožná dohoda

Otázkou však je, či je toto všetko možné, a ako by sa k tomu postavila únia. A rovnako je diskutabilné, či by lídri konzervatívcov a labouristov dokázali o potrebe širšieho kompromisu presvedčiť vlastné strany. Podľa viacerých odborníkov je to vysoko nepravdepodobné.

"Šance, že sa konzervatívci a labouristi dohodnú na brexite, sú malé. Väčšina poslancov Mayovej strany je proti colnej únii a druhému referendu. Väčšina labouristických poslancov podporuje colnú úniu a značná časť z nich, hoci by to bola menšina, by bola aj za opätovné všeľudové hlasovanie o členstve v EÚ. Mayová a líder labouristov Jeremy Corbyn by mali veľký problém presvedčiť vlastných parlamentných zástupcov, že je potrebné nájsť kompromis,“ uviedol pre Pravdu politológ Jonathan Tonge z Liverpoolskej univerzity.

"Dohoda o brexite medzi konzervatívcami a labouristami patrí zo všetkých možných scenárov k tým menej pravdepodobným. Nehovorím, že je to nemožné, ale nezdá sa, že by k tomu došlo. Obe strany musia predstierať, že niečo robia. Ich pozície sú však veľmi vzdialené, a preto bude mimoriadne náročné nájsť na niečom zhodu v parlamente,“ reagoval pre Pravdu aj Robin Pettitt, expert na britskú politiku z Kingstonskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #eurovoľby #Brexit #Theresa Mayová