EÚ drží spolu, aby sa vyhla brexitu bez dohody, vyhlásil nemecký minister hospodárstva

Najnovšie rozhodnutie Európskej únie poskytnúť Británii ďalší odklad brexitu ukazuje, že európski lídri sú schopní nájsť spoločné riešenie, vyhlásil v piatok nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

12.04.2019 10:44
Nemecko, Minister hospodárstva, Peter Altmaier Foto: ,
Na snímke nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier
debata (6)

„Nakoniec sme stáli jednotne pri sebe, keď prišlo na odklad do konca októbra, a dobre sme spolupracovali aj s britskou vládou,“ povedal Altmaier pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

Minister je podľa svojich slov optimista v tom, že v budúcnosti sa „vyhneme bezdohodovému“ scenáru, teda že Británia vystúpi z EÚ neusporiadane. Dodal, že aj keď nikto nevie, či sa Londýn dostatočne dobre pripravil na neusporiadaný brexit, fakt, že premiérka Theresa Mayová vedie medzistranícke diskusie s opozičnými labouristami, je pozitívnym znakom.

Televízia Sky News po mimoriadnom summite EÚ v noci na štvrtok informovala, že britská vláda ruší prípravy na neriadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

K tomuto kroku pristúpila britská vláda po tom, ako predstavitelia 27 štátov Únie súhlasili s odkladom brexitu do 31. októbra 2019. Premiérka Mayová má dovtedy získať v britskom parlamente dostatočnú podporu pre brexitovú dohodu, ktorú vyrokovala s Bruselom.

Televízia Sky News získala e-mail, v ktorom popredný britský vládny predstaviteľ zaoberajúci sa brexitom ďakuje svojim podriadeným za úsilie venované prípravám na tzv. divoký brexit.

„V súčinnosti so zvyškom vlády s okamžitou platnosťou zastavujeme naše operačné plánovanie pre prípad odchodu bez dohody,“ píše sa v uvedenom e-maili.

Text e-mailu podľa Sky News naznačuje, že ukončovanie príprav na brexit bez dohody prebieha na úrovni celej vlády a je koordinované z najvyšších miest. Meno predstaviteľa, ktorý e-mail rozoslal, televízia nezverejnila.

Britská vláda sa na možný brexit bez dohody pripravovala približne dva roky a investovala doň zhruba štyri miliardy libier. Na prípravách pracovali tisíce štátnych zamestnancov, ktorých dočasne stiahli z plnenia ich bežných pracovných povinností.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Peter Altmaier