Otázky a odpovede: Brexit

Bude duch brexitu mátať ešte aj pred Dušičkami? Novým hraničným termínom, dokedy sa má Británia rozhodnúť, ako naloží so svojím odchodom z EÚ, je polnoc z 31. októbra na 1. novembra. Lídri európskej dvadsaťsedmičky sa v noci zo stredy na štvrtok napokon dohodli, že Británii umožnia už druhý odklad brexitu. Tentoraz bude dlhší, ale flexibilný. Čo to bude znamenať, ak Británia odíde 1. júna z EÚ bez dohody? Môže brexitová kríza v Británii vyústiť do predčasných volieb?

11.04.2019 20:51
debata (1)

Kedy Británia vystúpi z EÚ?

To ešte stále nie je jasné. Včerajšie rozhodnutie summitu EÚ o odklade brexitu najneskôr do 31. októbra znova otvára pre Britániu rad možností: odchod s dohodou kedykoľvek do 31. októbra, odchod bez dohody 1. júna, ak sa Británia nezúčastní na eurovoľbách, ale tiež žiadny brexit, predčasné voľby či nové referendum o vystúpení z EÚ.

Prečo Londýn žiadal o odklad?

Tak ako pred troma týždňami, keď si britská premiérka Theresa Mayová od EÚ vymohla odklad brexitu z 29. marca na 12. apríl, bol aj tentoraz dôvod rovnaký: Dolná snemovňa parlamentu totiž doteraz neschválila dohodu, ktorú Mayová vyjednala s Bruselom, a poslanci sa nedokázali zhodnúť ani na alternatívnom riešení.

Má Británia šancu prekonať tento vnútropolitický pat?

Kompromis je stále možný. Minulý týždeň Mayová začala rokovať s lídrom labouristickej opozície Jeremym Corbynom, rozhovory majú ďalej pokračovať. Premiérka na summite EÚ zdôraznila, že tieto rokovania medzi vládou a opozíciou, ktoré by mali umožniť schválenie dohody o vystúpení, sú v dejinách britskej politiky jedinečné a sú dobrým signálom.

Bude sa Británia musieť zúčastniť na májových voľbách do Európskeho parlamentu?

Ak by britský parlament schválil dohodu o vystúpení skôr, tak nie. V opačnom prípade áno. Londýn už v pondelok oznámil, že podnikol nevyhnutné a zákonom stanovené kroky na účasť v eurovoľbách, ktoré by sa v Británii mali konať 23. mája. Ak by sa nakoniec Británia na voľbách nezúčastnila, musí odísť z EÚ hoci aj bez dohody 1. júna.

Ako sa prípadná účasť Británie na eurovoľbách odzrkadlí na budúcom Európskom parlamente?

Nový Európsky parlament mal mať pôvodne v prípade odchodu Británie z EÚ ešte pred májovými eurovoľbami 705 namiesto doterajších 751 kresiel. Dvadsaťsedem zo 73 mandátov patriacich Britom sa malo rozdeliť medzi krajiny, ktoré boli vzhľadom na počet voličov oproti iným štátom znevýhodnené. Napríklad Slovensku malo pribudnúť jedno kreslo. Kreslá, ktoré mali po odchode britských poslancov zostať voľné, mali byť k dispozícii politikom z krajín, ktoré prípadne do EÚ vstúpia v budúcnosti.

Čo to bude znamenať, ak Británia odíde 1. júna z EÚ bez dohody?

Tento scenár, ktorý vzbudzuje obavy v ekonomických i politických kruhoch, by priniesol náhly odchod bez prechodného obdobia. Pre obe strany by to prinieslo rad komplikácií. Británia by po 46 rokoch opustila jednotný trh a colnú úniu a jej ďalšie obchodovanie by sa riadilo pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

Môže Mayová vyjednať pre Londýn priechodnejšiu dohodu s EÚ, než ktorú dohodla vlani?

Summit EÚ opätovne potvrdil, že únia nebude vyjednávať o už dosiahnutej dohode o odchode Británie z EÚ, ale je ochotná k zmenám v sprievodnej politickej deklarácii opisujúcej spoločnú predstavu budúcich vzťahov.

Môže brexitová kríza v Británii vyústiť do predčasných volieb?

Vláda by ich mohla vyhlásiť, ak parlament a vláda nedokážu prekonať svoje nezhody ohľadom brexitu. Voľbám by mohlo predchádzať hlasovanie v parlamente o vyslovení nedôvery vláde.

Má Británia ešte možnosť stiahnuť svoju žiadosť o vystúpenie z EÚ?

Áno, ale nie je to veľmi pravdepodobné. Takýto obrat, ktorý má v britskom parlamente momentálne menšinovú podporu, by zahŕňal usporiadanie nových volieb, respektíve nového referenda, ktoré by zvrátilo výsledok prvého plebiscitu z júna 2016, keď Briti odhlasovali brexit tesnou väčšinou 52 percent hlasov. Podľa rozhodnutia súdu EÚ môže Británia jednostranne stiahnuť svoju žiadosť o vystúpenie bez toho, aby si tento krok vyžadoval schválenie ostatných členských štátov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit