Británia ruší prípravy na neriadený odchod z EÚ

Britská vláda ruší prípravy na neriadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Informovala o tom v stredu televízia Sky News. K tomuto kroku pristúpila britská vláda po tom, ako predstavitelia 27 štátov Únie súhlasili s odkladom brexitu do 31. októbra 2019. Britská premiérka Theresa Mayová má dovtedy získať v parlamente dostatočnú podporu pre brexitovú dohodu, ktorú vyrokovala s Bruselom.

11.04.2019 16:40 , aktualizované: 23:13
Veľká Británia, Brexit, EÚ, Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (8)

Televízia Sky News získala email, v ktorom popredný britský vládny predstaviteľ zaoberajúci sa brexitom ďakuje svojim podriadeným za úsilie venované prípravám na takzvaný divoký brexit.

„V súčinnosti so zvyškom vlády s okamžitou platnosťou zastavujeme naše operačné plánovanie pre prípad odchodu bez dohody,“ píše sa v uvedenom emaili. Celý proces plánovania bude podľa neho ukončený „dôkladne, uvážene a usporiadane“.

Text emailu podľa Sky News naznačuje, že ukončovanie príprav na brexit bez dohody prebieha na úrovni celej vlády a je koordinované z najvyšších miest. Meno predstaviteľa, ktorý email rozoslal, ani televízia nezverejnila. Uviedla len to, že ide o šéfa vládneho odboru, ktorý je v prvej línii príprav na brexit.

Britská vláda sa na možný brexit bez dohody pripravovala približne dva roky a investovala doň zhruba štyri miliardy libier. Na prípravách pracovali tisíce štátnych zamestnancov, ktorých dočasne stiahli z plnenia ich bežných pracovných povinností.

Podľa Sky News by sa títo zamestnanci mali po veľkonočných prázdninách postupne začať vracať na svoje pôvodné pozície. Na správu televízie Sky News s pobúrením reagovali stúpenci tvrdého brexitu. Vláda by podľa nich mala naopak využiť odklad termínu na to, aby sa lepšie pripravila na odchod z EÚ bez dohody.

Mayovej prioritou zostáva rýchly a usporiadaný brexit

Britská premiérka Theresa Mayová vo štvrtok v Dolnej snemovni parlamentu povedala, že Británia musí opustiť Európsku úniu usporiadane, pričom jej prioritou zostáva uskutočniť brexit čo najrýchlejšie. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Mayová pred britskými poslancami vystúpila po návrate z mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, kde lídri 27 členských krajín Únie rozhodli o odklade brexitu do 31. októbra. Ide o flexibilný termín, čo znamená, že Británia môže Úniu opustiť aj skôr, ak parlament dohodu, ktorú Mayovej vláda uzavrela s Bruselom, schváli. Ten ju však už trikrát odmietol.

Britská premiérka poslancom tiež pripomenula, že EÚ je ochotná prehodnotiť politickú deklaráciu o vzťahoch Británie a EÚ po brexite, avšak samotnú takmer 600-stranovú dohodu o odchode Británie z Únie už otvárať nemieni.

Mayová tiež vyzvala opozičnú Labouristickú stranu na pokračovanie dialógu o dohode s EÚ, ktorý prerušil stredajší summit v Bruseli. Pripustila, že v Británii nebýva zvykom, aby vláda rokovala s opozíciou, avšak súčasná situácia si to vyžaduje, pretože politici majú robiť to, čo je v národnom záujme, čím mala na mysli výsledok referenda z júna 2016, v ktorom Briti rozhodli, že nechcú byť súčasťou EÚ.

„Ak sa konzervatívcom a labouristom nepodarí dospieť ku kompromisu, predložíme poslancom na hlasovanie niekoľko alternatív,“ povedala v parlamente Mayová.

Vodca labouristov Jeremy Corbyn privítal Mayovej snahu o dosiahnutie kompromisu s jeho stranou, ale poznamenal, že so svojou iniciatívou prišla trochu neskoro. Premiérke tiež pripomenul, že ak chce, aby labouristi jej dohodu o brexite podporili, musí vláda pristúpiť na určité kompromisy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová