Trump kritizoval Brusel za 'tvrdý' postup voči Londýnu ohľadne brexitu

Nový odklad brexitu si v noci na dnes vyslúžil kritiku zo zámoria, keď šéf Bieleho domu Donald Trump vyčítal Európskej únii, že je voči Spojenému kráľovstvu príliš tvrdá.

11.04.2019 09:59
Belgicko, EÚ, Brexit Foto: ,
Ilustračné foto
debata (14)

Dvadsaťsedem krajín EÚ a Británia sa v Bruseli dohodli na odklade brexitu do 31. októbra s tým, že ak britský parlament schváli dohodu o vystúpení, odíde krajina z únie skôr. Podľa Trumpa sa Brusel voči Londýnu správa tvrdo.

„Je to zlé, že sa Európska únia správa voči Spojenému kráľovstvu a brexitu tak tvrdo,“ napísal americký prezident na twitteri. Poznamenal, že rovnako „brutálne“ vystupuje EÚ ako obchodný partner Spojených štátov, čo sa ale podľa Trumpa zmení. „Niekedy v živote musíte nechať ľudí vydýchnuť, aby sa vám to nevrátilo,“ odkázal Trump únijným štátnikom.

Prezident Trump ako odporca mnohostranných dohôd už niekoľkokrát hovoril o výhodách vystúpenia Británie z EÚ. Dúfa, že po brexite dohodne s Londýnom novú, veľkú obchodnú dohodu. Zástupcovia amerického obchodu sa na vyjednávanie s Britániou vraj už pripravujú.

Pri svojej minuloročnej návšteve Británie americký prezident vyhlásil, že na mieste britskej premiérky Theresy Mayovej, by rokoval s úniou úplne inak. Mayová neskôr povedala, že v rozhovore s ňou jej Trump odporučil, aby pohnali úniu pred súd.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #Donald Trump #Brexit