Diplomati akceptujú odklad brexitu, ale s podmienkou pre Mayovú

Diplomati členských krajín EÚ v utorok vyhlásili, že Únia je pripravená poskytnúť Spojenému kráľovstvu v poradí druhý odklad brexitu, avšak s podmienkou, že britská premiérka Theresa Mayová predloží jasný plán, ako chce počas predĺženého obdobia ratifikovať dohodu o riadenom brexite.

09.04.2019 11:29 , aktualizované: 16:42
veľká británia, eú, európska únia, zástava,... Foto: ,
Ak sa lídri na druhom odklade brexitu nedohodnú, Spojené kráľovstvo opustí EÚ v piatok 12. apríla o 22.00 hodine SELČ neriadeným spôsobom.
debata (14)

Odkaz v tomto znení sa zrodil počas utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Slovensko na podujatí zastupuje štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí František Ružička.

Európski diplomati rokujú deň predtým, ako sa v Bruseli stretnú hlavy vlád a štátov EÚ na ďalšom mimoriadnom summite venovanom brexitu. Premiéri a prezidenti 27 členských krajín v stredu popoludní definitívne rozhodnú, či povolia Británii ďalší odklad odchodu z únie.

Ak sa lídri na druhom odklade brexitu nedohodnú, Spojené kráľovstvo opustí EÚ v piatok 12. apríla o 22.00 hodine SELČ neriadeným spôsobom, čiže bez toho, aby sa zabránilo možným hospodárskym šokom spôsobených touto situáciou.

Belgicko pred summitom zvolá schôdzku krajín najviac ohrozených brexitom

Belgicko v stredu ešte pred mimoriadnym summitom EÚ o brexite usporiada tzv. minisummit niekoľkých jej členských krajín, ktoré sú najviac ohrozené prípadným odchodom Británie z Únie bez dohody. Belgický premiér Charles Michel na tomto stretnutí privíta lídrov či popredných predstaviteľov krajín severozápadnej Európy, informoval v utorok Michelov hovorca Frédéric Cauderlier, ktorého citovala agentúra AFP.

„Je to koordinačné stretnutie pre krajiny, ktoré budú priamo postihnuté tvrdým brexitom, aby prebrali konkrétne následky,“ uviedol Cauderlier. Zoznam krajín, ktoré sa na tomto stretnutí zídu, ešte nie je uzavretý. Hovorca však uviedol, že na schôdzke bude Španielsko a tiež krajiny s prístavmi v Severnom mori.

Pozvané boli aj Francúzsko a Nemecko. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa však zrejme na schôdzke osobne nezúčastní, keďže krátko pred odchodom na mimoriadny summit v Bruseli má vystúpiť v nemeckom Spolkovom sneme (Bundestag) s prejavom.

Nemenovaný zdroj podľa agentúry AP uviedol, že na tomto minisummite by sa mali zísť lídri šiestich krajín, a to Francúzska, Holandska, Írska, Belgicka, Švédska a Dánska.

Na stredajšom mimoriadnom summite sa k nim pridajú lídri zvyšných členských krajín EÚ a spoločne zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu do 30. júna, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

Barnier: Odklad musí byť zárukou schválenia dohody

Európska únia dúfa, že rozhovory medzi vládnou stranou a opozíciou v Spojenom kráľovstve prinesú potrebnú väčšinu hlasov v Dolnej snemovni na schválenie dohody. S týmto zámerom je Únia ochotná hovoriť o novom odklade brexitu. Uviedol to v utorok hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier po vystúpení na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Barnier spresnil, že EÚ je ochotná poskytnúť britskej strane viac času na dosiahnutie cieľa, ktorým je odobrenie rozvodovej dohody v britskom parlamente. „Dĺžka odkladu musí byť v súlade s účelom tohto odkladu,“ vysvetlil Barnier počas tlačovej konferencie v Luxemburgu.

Viacerí diplomati chcú predísť tvrdému brexitu

Viacerí diplomati sa na úvod ministerských rokovaní vyjadrili, že je potrebné predísť scenáru „tvrdého brexitu“. „Každý z nás je tento týždeň ochotný podporiť odklad, určite však chceme vidieť plán spojený s týmto odkladom,“ povedal pred novinármi šéf írskej diplomacie Simon Coveney.

Jeho holandský rezortný kolega Stef Blok zdôraznil, že je v záujme Holandska, aby nedošlo k tvrdému brexitu. Dodal, že ak je potrebné venovať viac času tomu, aby sa zabránilo brexitu bez dohody, tak jeho krajina súhlasí s predĺžením lehoty.

A ako upozornil minister zahraničných vecí Luxemburska Jean Asselborn, EÚ urobí všetko, čo je v jej silách, aby sa vyhla neriadenému brexitu. To bude však podľa štátneho tajomníka nemeckého ministerstva zahraničných vecí Michaela Rotha možné iba vtedy, ak Mayová predloží jasný plán, ktorým presvedčí ostatných lídrov EÚ, aby v stredu jednomyseľne zahlasovali za posun brexitu po 12. apríli.

Britská strana zatiaľ podľa Rotha neplní podmienky, ktoré by to mali umožniť, pričom jednou z týchto podmienok bude účasť Britov na májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Rumunský diplomat George Ciamba, ktorý v mene predsedajúcej krajiny v Rade EÚ šéfuje utorňajším rokovaniam diplomatov v Luxemburgu, uviedol, že EÚ privítala pripravenosť Británie zorganizovať voľby do Európskeho parlamentu, samo o sebe to však nestačí. „Je dôležité, aby sme pochopili, prečo Spojené kráľovstvo chce (dlhšie) zostať. Musíte zostať s výhľadom na niečo,“ odkázal Ciamba do Londýna. Pripomenul, že len pred niekoľkými týždňami bola EÚ v rovnakej situácii, a upozornil, že lídri Únie si nemôžu dovoliť diskutovať o tej istej otázke každé dva týždne, ak neexistuje konkrétny plán riešenia situácie.

Odobrenie bezvízového styku

Diplomati schválili nariadenie, ktoré po brexite oslobodí britských občanov od krátkodobej vízovej povinnosti pri návšteve ostatných krajín Únie. Rozhodnutie prijali v rámci Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá zasadá v Luxemburgu.

V praxi to znamená, že občania Spojeného kráľovstva by po odchode svojej krajiny z EÚ mohli do jej ostatných členských štátov vstupovať na krátke obdobia bez víz – za predpokladu, že občania EÚ budú mať rovnaké podmienky pri vycestovaní do Británie. Pobyt bez víz im bude umožnený počas maximálne 90 dní v ktoromkoľvek polročnom období (180 dní).

Podľa pravidiel EÚ sa oslobodenie od vízovej povinnosti udeľuje pod podmienkou reciprocity. Vláda Spojeného kráľovstva už vyhlásila, že nemá v úmysle vyžadovať víza od občanov EÚ, ktorí vycestujú na krátke pobyty do Spojeného kráľovstva.

V prípade, že Spojené kráľovstvo v budúcnosti zavedie vízovú povinnosť pre štátnych príslušníkov čo len jedného členského štátu EÚ, uplatní sa uvedený mechanizmus reciprocity. Tri hlavné inštitúcie EÚ – Európska komisia, Európsky parlament a Rada EÚ -, ako aj členské štáty sa zaviazali, že v takomto prípade začnú mechanizmus reciprocity uplatňovať bezodkladne.

Európska komisia bude dodržiavanie zásad reciprocity nepretržite monitorovať a musí okamžite informovať Európsky parlament a Radu EÚ o každom vývoji, ktorý by ohrozil dodržiavanie tejto zásady.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová