Mayová hľadá podporu. Doma aj v EÚ

Brexit s dohodou alebo bez dohody? A kedy? Alebo sa Briti naozaj predsa len dohodnú na mäkšej verzii brexitu? EÚ stále nevie, na čom s Britániou je. Ďalší pokus britskej premiérky Theresy Mayovej presadiť brexitovú zmluvu v parlamente v spolupráci s opozičnými labouristami zatiaľ nemá konkrétne výsledky. Premiérka sa v každom prípade chystá v utorok na rokovania do Berlína i Paríža. V stredu budú lídri EÚ rozhodovať o tom, či poskytnú Londýnu ďalší odklad termínu brexitu.

08.04.2019 13:35 , aktualizované: 22:00
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová
debata (15)

Zástupcovia britskej konzervatívnej vlády pokračujú v rokovaniach s labouristami. Tieňový minister pre brexit labourista Keir Starmer však upozornil, že rokovania zatiaľ nemajú výsledky. „Nepochybujem však, že nejaký vývoj nastane. Čakáme, aký návrh dá vláda na stôl,“ povedal Starmer. Hovorkyňa premiérky zas informovala, že Mayová dúfa, že s opozíciou sa na kompromise dohodne „čo najskôr“.

Pôvodne sa chcela Mayová dohodnúť s labouristami do stredajšieho summitu EÚ, kde sa bude rozhodovať o odklade brexitu. Termín bol už raz odložený, namiesto 29. marca sa posunul na 12. apríla. Mayová teraz žiada o odklad do 30. júna, pričom dúfa, že ešte do májových eurovolieb sa jej podarí zmluvu o brexite presadiť v britskom parlamente. V takom prípade by sa Británia vyhla účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Tusk navrhol ročný odklad

Ešte pred summitom Mayová zamieri v utorok do Berlína, kde sa stretne s kancelárkou Angelou Merkelovou a neskôr do Paríža na stretnutie s prezidentom Emmanuelom Macronom. Na summite, ktorý sa začne v stredu podvečer, má Mayová predložiť „dôveryhodný plán“, ako chce využiť odklad a získať súhlas parlamentu s brexitovou dohodou. Kým Mayová žiada odklad len do konca júna, šéf Európskej rady Donald Tusk navrhoval, aby Británia dostala ročný „flexibilný odklad“, pri ktorom by brexit nastal aj skôr, keď britský parlament schváli dohodu o brexite.

Podľa šéfa britskej diplomacie Jeremyho Hunta Mayová v snahe nájsť východisko z krízy „nenecháva kameň na kameni“. V súvislosti s tým, či sú vládni konzervatívci pripravení rokovať o zotrvaní Británie v colnej únii, ako to žiadajú labouristi, Hunt vyhlásil, že obe strany – konzervatívci a labouristi – by si nemali vopred stanovovať „hrubé červené čiary“, témy, o ktorých nie sú ochotné uvažovať, inak by to nemalo zmysel. Podobný postoj zaujal cez víkend minister financií Philip Hammond, ktorý patrí ku krídlu jasných odporcov tvrdého brexitu v rámci britskej vlády.

Stúpenci brexitu však predstavu zotrvania Británie v colnej únii odmietajú. Časť z nich hrozí potopením vlády, ak sa tá rozhodne pre tento typ kompromisu, prípadne pre účasť Británie v eurovoľbách. Podľa viacerých zdrojov britských médií by však najpravdepodob­nejším výsledkom rokovaní vlády s opozíciou mohol byť práve záväzok, že Británia bude s EÚ v colnej únii. Riešiť to chce zmienkou o „colných dohovoroch“ s EÚ vo vládnom zákone o brexite.

Snemovňa lordov schválila návrh, ktorý vylučuje brexit bez dohody

Britská Snemovňa lordov v pondelok večer schválila návrh zákona, ktorý vylučuje odchod krajiny z Európskej únie bez dohody 12. apríla. Návrh poveruje premiérku Mayovú, aby vyjednala odklad brexitu, ak by tento piatok hrozilo Británii neriadené opustenie EÚ. Keďžeže horná parlamentná komora prijala text s drobnými zmenami, vracia sa teraz k opätovnému schváleniu do Dolnej snemovne, informovali britské médiá.

Návrh, ktorý dolná komora prijala vo štvrtok najtesnejším pomerom hlasov 313 ku 312, dáva poslancom právo upraviť prípadnú dĺžku odkladu brexitu, ak by premiérka nevyrokovala podmienky, ktoré by vylúčili neriadený odchod.

Podľa organizátorky vládnej agendy v Dolnej snemovni Andrey Leadsomovej sa nebude kabinet snažiť nijako brániť v definitívnom schválení návrhu Dolnej snemovne. Vláda podľa nej v súlade s týmto zákonom ohlási na utorok deväťdesiatmi­nútovou debatu v Dolnej snemovni, v ktorej by poslanci mali dať najavo, ako má Mayová vo veci odkladu v stredu postupovať.

Možnú zmenu stratégie naznačila Mayová pred týždňom, keď vyzvala šéfa labouristov Jeremyho Corbyna na rokovania o prekonaní krízy. Cez víkend toto svoje rozhodnutie obhajovala tým, že je to jediný spôsob, ako zabezpečiť brexit s dohodou. „Pravdou je, že v otázke brexitu sú oblasti, v ktorých sa obe hlavné strany zhodujú: chceme ukončiť voľný pohyb, chceme odísť z EÚ s dobrou dohodou a chceme chrániť pracovné miesta,“ uviedla Mayová.

„To je základ pre kompromis, ktorý môže v parlamente získať väčšinu,“ myslí si Mayová, ktorá v parlamente tri razy neuspela s dohodou o brexite. Štvrtý pokus už nechce riskovať bez získania dostatočnej podpory, hoci aj od opozície. Dodala, že urobila všetko, aby presvedčila stúpencov brexitu vo vlastnej strane a severoírsku Demokratickú unionistickú stranu, aby dohodu o brexite podporili. Keďže sa jej to nepodarilo, musela „zvoliť iný prístup“.

Mayová tiež varovala, že čím dlhšie rokovania potrvajú, tým väčšie je riziko, že „Spojené kráľovstvo z EÚ nikdy neodíde“. „Keďže parlament dal jasne najavo, že zastaví odchod Británie bez dohody, teraz máme jasnú voľbu: buď odísť z EÚ s dohodou, alebo neodísť vôbec,“ vyhlásila Mayová.


TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová