Gruzínci by radi nahradili Britov v Európskej únii

Gruzínsko musí využiť odchod Británie z Európskej únie na vytvorenie užších väzieb s EÚ a následne na členstvo v bloku, uviedla podľa agentúry Bloomberg nová gruzínska prezidentka a francúzska rodáčka Salome Zurabišviliová.

05.04.2019 09:23
gruzínsko, voľby, Salome Zurabišviliová Foto: ,
Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová
debata (12)

„Sme odhodlaní z tejto situácie získať čo najviac,“ vyhlásila Zurabišviliová v jednom rozhovore s narážkou na brexit. „Je logické, že s krajinou, ktorá konštantne smeruje k Európe a chce ju, nemôže byť zaobchádzané horšie než s krajinou, ktorá sa konštantne od Európy vzďaľuje,“ dodala hlava štátu, ktorá sa funkcie ujala vlani v decembri.

Gruzínsko sa usiluje o členstvo v Európskej únii a NATO od takzvanej ružovej revolúcie v roku 2003. V roku 2014 podpísalo s EÚ dohodu o pridružení, ktorá posilňuje hospodárske vzťahy medzi kaukazskou republikou a dvadsaťosmičkou.

Strategicky umiestnená krajina sa pre svoju proeurópsku orientáciu dostala pod zvýšený tlak Ruska. Únia ju zatiaľ ale nepovažuje za kandidáta ani možného kandidáta na členstvo, dodáva Bloomberg.

.....

VIDEO: Čo sa deje na druhej strane? Prezradí to pohľad do ďalekohľadu? Končiaca sa zima sfarbila krajinu do bezútešných odtieňov hnedej a sivej. Medzi kopcami však dobre vidieť ruské pozície. Cez administratívnu líniu oddeľujúcu Gruzínsko od Južného Osetska si ich mohol prezrieť slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Pricestoval sem aj v pozícii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Video
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Gruzínsko