Mayová chce 30. jún, Tusk ponúka rok

Týždeň pred odloženým termínom brexitu britská premiérka Theresa Mayová požiadala EÚ o ďalší krátky odklad. Aj teraz chce odklad odchodu Británie z EÚ do 30. júna. Šéf Európskej rady Donald Tusk sa však chystá navrhnúť pružnejší prístup. Odklad by mohol trvať až rok, hoci brexit s dohodou by mohol nastať aj skôr.

05.04.2019 18:19
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová žiada EÚ o ďalší odklad brexitu.
debata (16)

V každom prípade na akýkoľvek odklad treba jednomyseľný súhlas všetkých členov EÚ, ktorí o tom budú rozhodovať na summite na budúci týždeň.

O odklad brexitu do 30. júna žiadala Mayová už koncom marca, krátko pred pôvodným termínom brexitu. Ten mal byť už pred týždňom. Lídri EÚ sa však dohodli na inom postupe. Mayovej poskytli čas do 12. apríla, ak zmluva o brexite v britskom parlamente neprejde.

Pri žiadosti o nový odklad musela Mayová pripustiť, že Británia sa popri príprave na brexit bude chystať aj na májové voľby do Európskeho parlamentu. To doteraz aj pod tlakom stúpencov brexitu odmietala. Hrozba neriadeného brexitu ju však núti svoj postoj prehodnotiť. „Vláda súhlasí, že odchod s dohodou je najlepším výsledkom,“ napísala Mayová v liste šéfovi Európskej rady.

Mayová zároveň dúfa, že tzv. rozvodová zmluva, ktorú britský parlament už tri razy odmietol, bude do 23. mája schválená a eurovoľby nebude nutné v Británii usporiadať. To, či sa jej podarí zmluvu na štvrtý pokus v parlamente presadiť, závisí aj od terajších rozhovorov zástupcov vlády s opozičnými labouristami. Zatiaľ sa však na podmienkach podpory zmluvy nedohodli.

V liste Tuskovi aj preto Mayová uznala, že ak Británia bude po 23. máji stále členom EÚ, zúčastní sa na eurovoľbách. „Vláda preto podniká zákonné a zodpovedné prípravy na túto krajnú možnosť, medzi ktorými je aj nariadenie stanovujúce dátum volieb,“ uviedla Mayová.

Rozhodnutie chystať sa aj na eurovoľby pobúrilo stúpencov brexitu. Nigel Farage, bývalý šéf strany UKIP, ktorý roky systematicky brojil proti členstvu Británie v EÚ, oznámil, že do eurovolieb bude viesť kandidátku svojej novej brexitovej strany.

Cieľom Slovenska je predísť odchodu Británie z EÚ bez dohody

Cieľom Slovenska je predísť odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody. Slovensko podporí predĺženie brexitu, ak Británia bude garantovať, že ak v najbližších týždňoch neschvália dohodu, uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu. „To už aj robí. V opačnom prípade by sme čelili tvrdému brexitu už na budúci týždeň 12. apríla. Sme otvorení úpravám v politickej deklarácii vo vzťahu k budúcim obchodným vzťahom prípadne iným oblastiam. O tom v týchto dňoch prebiehajú rozhovory s lídrom opozície. Ich výsledok bude dôležitý pre ďalší osud dohody,“ uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie.

Mayovej žiadosť pobúrila aj odporcov brexitu. Tí zmluvu o brexite odmietajú, pretože žiadajú zachovanie užších vzťahov Británie s EÚ, prípadne vypísanie nového referenda. „Je to ďalší zúfalý krok zlyhávajúcej premiérky. EÚ povedala jasne, že musíme dať jasný dôvod na odklad. Konzervatívna vláda musí požiadať o odklad s cieľom referenda,“ vyhlásil hovorca liberálnych demokratov Tom Brake.

Mayovej však vychádza v ústrety Tusk, ktorý bude viesť mimoriadny summit EÚ v stredu večer. Ten chce podľa nemenovaných zdrojov v Bruseli navrhnúť lídrom EÚ „pružný odklad“ brexitu až na 12 mesiacov. „Nazval by som to pružný odklad. Ako by to fungovalo v praxi? Mohli by sme dať Británii ročný odklad, ktorý by sa automaticky skončil vtedy, keď britský parlament schváli a ratifikuje zmluvu o brexite,“ povedal Tusk svojim spolupracovníkom.

Británia by tak zároveň mala čas prehodnotiť svoju stratégiu a rozmyslieť si, či skutočne nechce napríklad zostať v colnej únii. Dlhší odklad by umožnil aj prípadné vypísanie nových volieb, o ktorých sa v Británii hovorí ako o jednej z možností riešenia terajšej politickej krízy. Podmienkou dlhšieho odkladu je však účasť Británie na eurovoľbách.

Ako o Mayovej žiadosti a Tuskovom návrhu rozhodnú lídri EÚ, nie je zatiaľ isté. Francúzsky prezident Emmanuel Macron dával najavo, že stráca trpezlivosť s nekonečnou britskou ságou okolo brexitu. Jeho úrad však najnovší vývoj nechcel komentovať. „Načo odklad? Ak nebudeme rozumieť dôvodu, prečo Británia žiada o odklad, nemôžeme dať pozitívnu odpoveď. Je na britskej vláde, aby odpovedala na kľúčovú otázku,“ citoval portál Politico francúzskeho ministra financií Bruna Le Maira. Podobný postoj zaujal včera aj holandský premiér Mark Rutte a rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Trpezlivejšia bude zrejme nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá vo štvrtok vycestovala do Dublinu. Okrem írskeho premiéra Lea Varadkara sa stretla aj s príbuznými obetí konfliktu v Severnom Írsku a so zástupcami komunít v prihraničných oblastiach Írska a Severného Írska, kde po brexite opäť hrozí vznik hranice.

„Do poslednej chvíle budeme robiť všetko pre to, aby sme zabránili brexitu bez dohody,“ povedala Merkelová po stretnutí s Varadkarom. Ten včera nepriamo podporil Tuskov návrh, keď vyhlásil, že väčší zmysel má podľa neho dlhší odklad brexitu ako opakujúce sa žiadosti o krátke predĺženie.

Podľa šéfa Euroskupiny je eurozóna na neriadený brexit pripravená

Krajiny eurozóny urobili kroky potrebné pre prípad neriadeného odchodu Británie z Európskej únie. Eurozóna však stále dúfa, že k tomuto scenáru nakoniec nedôjde. Uviedol to v piatok šéf Euroskupiny Mario Centeno. Ako Centeno povedal na tlačovej konferencii v Bukurešti, krajiny prijali núdzové opatrenia, ktoré pokrývajú všetky systémové aktivity s cieľom znížiť v prípade tvrdého brexitu otrasy na trhu.

Podobne sa vyjadril aj člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeuré. Zároveň uviedol, že riziká pre finančnú stabilitu eurozóny v dôsledku tvrdého brexitu „sú obmedzené“.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #Brexit