Brexit ako príbeh bez konca

Ako dlho bude trvať "nekonečný príbeh" o brexite v britskom parlamente? Ten dal už niekoľko ráz najavo, čo nechce. Tri razy poslanci odmietli dohodu o brexite a následne potvrdili, že brexit bez dohody nechcú. Najnovšie brexit bez dohody odmietol parlament aj v noci na včera, a to najtesnejšou možnou väčšinou jedného hlasu.

04.04.2019 19:38
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Odporcovia brexitu pred britským parlamentom dúfajú, že proces sa podarí zvrátiť
debata

Stále však nie je jasné, čo Británia – presnejšie jej volení predstavitelia – chce v tejto situácii robiť. Termín brexitu bol pre rozpoltenosť britskej politickej scény už raz odložený. Namiesto 29. marca sa teraz všetci pripravujú na riziko chaotického brexitu, ktorý môže nastať o týždeň.

Tvrdému brexitu sa dá vyhnúť. Britský parlament sa však nedokázal väčšinou hlasov dohodnúť na nejakom riešení. Možností a scenárov vývoja je niekoľko. Konzervatívna premiérka Theresa Mayová doteraz trvala len na jednom variante – pretlačení dohody o brexite, pričom dúfala, že časový tlak prinúti poslancov dohodu podporiť. Nestalo sa. Mayová preto začala hovoriť o hľadaní kompromisu rokovaním s opozičnými labouristami.

Labouristi sú však podobne ako vládni konzervatívci rozdelení v názore na brexit. Šéf labouristov Jeremy Corbyn na rozdiel od väčšiny členskej základne nie je eurofilom. „Ich líder nikdy nebol fanúšikom EÚ a istým spôsobom je pri brexite dokonale uvoľnený na rozdiel od väčšiny bežných labouristov a labouristických poslancov. Lenže on kontroluje stranu a smerovanie,“ povedal pre Deutsche Welle analytik Tim Bale z londýnskej Univezity Queen Mary.

Prvé rokovanie Mayovej a Corbyna označili hovorcovia oboch strán za „konštruktívne“. Podľa zdrojov britských médií však neprinieslo nejaký pokrok. Vládny zdroj webu BuzzFeed uviedol, že stretnutie „nedopadlo dobre“. „Ľudia na oboch stranách boli v otázke šance na úspech pesimistickí. Mayová sa podľa všetkého nevyjadrila k tomu, či je ochotná zmierniť svoj odpor k colnej únii. Naďalej dôrazne odmietla myšlienku nového referenda,“ napísal zas denník Times.

Labouristi sa chystali včera hovoriť o referende k vyrokovanej zmluve. V uplynulých dňoch avizovali, že chcú naplno presadzovať usporiadanie plebiscitu o akomkoľvek „dôveryhodnom pláne na odchod“ z EÚ, ale ich postoj je dosť nejasný. Menšia časť labouristických poslancov listom vyzvala Corbyna, aby sa o druhé referendum nesnažil. Používajú rovnaký argument ako Mayová – nové referendum by krajinu ešte viac rozdelilo.

Predstaviteľom EÚ v Bruseli aj členským štátom medzitým dochádza trpezlivosť. Od Londýna sa čaká, že pred mimoriadnym summitom EÚ zvolaným na stredu 10. apríla príde s konkrétnym návrhom, ako chce postupovať, ak nemá o polnoci z piatka na sobotu nastať neriadený brexit bez dohody.

Na tento variant sa EÚ pre každý prípad intenzívne pripravuje. Postupne sa schvaľujú jednotlivé opatrenia, ktoré majú dopady takého vývoja zmierniť. Týka sa to napríklad bezvízového cestovania medzi štátmi EÚ a Britániou. Napriek tomu na takú situáciu nie sú naplno pripravené štáty ako Írsko a Belgicko, ktoré sú v susedstve Británie.

Brexit bez dohody by mal tvrdé dopady najmä na Írsko a jeho hranicu so Severným Írskom, kde by sa museli zaviesť colné a hraničné kontroly. Aj pre túto citlivú otázku, ktorú v zmluve o brexite rieši tzv. írska poistka, vycestovala včera do Dublinu nemecká kancelárka Angela Merkelová, kde sa stretla aj so zástupcami severu ostrova.

Tvrdému brexitu sa dá vyhnúť ešte ďalším odkladom. Mayová tento týždeň avizovala, že chce požiadať ešte o jeden krátky odklad. Jeho dĺžku nespresnila. Podľa niektorých diplomatov EÚ je však konečným možným termínom 22. máj, ak sa Británia nechce zúčastniť volieb do Európskeho parlamentu. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker pripustil krátky odklad, ale s podmienkou, že britský parlament na štvrtý pokus schváli zmluvu o brexite do 12. apríla.

Londýn môže požiadať aj o podstatne dlhší odklad, lenže to by znamenalo, že ako členský štát EÚ by aj Británia mala koncom mája voliť svojich poslancov do europarlamentu. Takúto možnosť Mayová vylučuje. Navyše by musela prísť s konkrétnym plánom, ako chce odklad využiť, aby nešlo len o ďalšie márnenie času a predlžovanie neistoty, ktorá škodí ekonomike Británie aj EÚ.

S odkladom bez ohľadu na jeho dĺžku musia súhlasiť všetky členské štáty. Možnosť dlhšieho odkladu si EÚ vie predstaviť v prípade, že by sa v Británii konali predčasné voľby alebo referendum, ale najmä ak by vláda v Londýne zmenila kurz v prospech užších vzťahov s EÚ a zotrvania v colnej únii. Aj šéf Európskej rady Donald Tusk vyzval členov EÚ na „trpezlivosť“, aby poskytla Británii odklad, ak bude chcieť zmeniť kurz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit