Proces brexitu dokazuje nerovné postavenie Škótska v rámci Británie, vyhlásil Blackford

Líder frakcie Škótskej národnej strany (SNP) v britskom parlamente Ian Blackford vyhlásil, že proces brexitu dokazuje nerovné postavenie Edinburghu v rámci Británie a nezávislosť je preto jediným spôsobom, ako môže Škótsko presadzovať svoje národné záujmy. V utorok o tom informovala spravodajská televízia Sky News.

02.04.2019 22:57
BRITAIN-EU/ Foto: ,
Líder frakcie Škótskej národnej strany v britskom parlamente Ian Blackford
debata (1)

„Škótsko bolo úplne ignorované počas celého procesu brexitu, pričom dnešné neobratné vyhlásenia Theresy Mayovej iba predlžujú agóniu namiesto toho, aby ukázali akúkoľvek cestu vpred,“ vyhlásil Blackford na margo utorkového vyhlásenia predsedníčky britskej vlády o tom, že Londýn požiada o predĺženie termínu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Líder frakcie SNP v tejto súvislosti ďalej dodal, že „celé brexitové fiasko je bez akýchkoľvek pochybností dôkazom toho, že Škótsko nie je rovnocenným partnerom v rámci Británie a jediným spôsobom, ako môže chrániť svoje národné záujmy, je nezávislosť“.

Spojené kráľovstvo malo pôvodne Úniu oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však 22. marca na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu v prípade neschválenia dohody do 12. apríla s tým, že dovtedy by mal Londýn informovať svojich európskych partnerov, ako si predstavuje ďalší postup.

Európski lídri zvolali na 10. apríla mimoriadny summit, na ktorom buď zvážia žiadosť Británie o odklad brexitu, alebo prerokujú na poslednú chvíľu prípravy na brexit bez dohody.

Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu odmietli dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ už trikrát – 15. januára, 12. marca aj 29. marca.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #Brexit #Ian Blackford