Brexit bez dohody? Alebo ďalší odklad?

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok vyhlásila, že Spojené kráľovstvo požiada o ďalšie odloženie termínu brexitu. Informovala o tom agentúra AP.

02.04.2019 19:33 , aktualizované: 22:12
BRITAIN-EU/ Foto:
Dolná snemovňa britského parlamentu rokuje takmer každý deň, na riešení krízy sa stále nezhodla.
debata (12)

Mayová podľa agentúry dúfa, že sa jej za ten čas podarí presvedčiť poslancov britského parlamentu, aby podporili vystúpenie Británie z EÚ na základe dohody.

V takom prípade by však mala rátať s tým, že Briti by si v májových eurovoľbách volili svojich europoslancov. Britská premiérka po sedemhodinovom zasadnutí vládneho kabinetu ďalej uviedla, že v snahe dosiahnuť posun v zaseknutých rokovaniach o podobe brexitu bude iniciovať rozhovory s lídrom opozičných labouristov Jeremym Corbynom. Corbyn už vyjadril ochotu rokovať s premiérkou Theresou Mayovou o podobe brexitu s cieľom vyriešiť vzniknutú patovú situáciu. Informovali o tom v utorok agentúry AFP a AP.

Corbyn vyhlásil, že sa „veľmi rád“ stretne s Mayovou, aby s ňou rokoval o možnosti spoločného postoja k otázke, akým spôsobom by Spojené kráľovstvo malo opustiť EÚ, píše AFP.

Vyhlásenie predsedníčky britskej vlády prichádza podľa AP v čase, keď narastajú obavy z toho, že krajina opustí Úniu už 12. apríla. To je totiž termín, do ktorého by mal Londýn opustiť EÚ alebo prísť s novým plánom ďalšieho postupu.

Lenže európska dvadsaťsedmička pri posudzovaní dlhšieho odkladu bude náročnejšia ako koncom marca. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier dnes naznačil, že dlhší odklad by mal význam v prípade, že by sa v Británii konalo nové referendum o brexite, prípadne predčasné voľby, alebo by Británia chcela upraviť politické vyhlásenie o budúcich vzťahoch s EÚ.

Samotná zmluva, o ktorej vyjednávači EÚ a Británie rokovali dva roky, sa meniť nebude. Jedine, že by Londýn požiadal o dlhší odklad v snahe dohodnúť sa s EÚ na užších vzťahoch po brexite. „Za uplynulé dni sa scenár brexitu bez dohody stal pravdepodobnejším, ale stále môžeme dúfať, že sa mu dá vyhnúť,“ povedal Barnier.

Premiérka je pod tlakom poslancov svojej rozdelenej Konzervatívnej strany, stúpenci brexitu presadzujú odchod z EÚ aj bez dohody bez ohľadu na dôsledky, ďalšia časť poslancov aj ministrov trvá na tom, že Britániu treba udržať v čo najužšom prepojení s EÚ. To sa prejavuje aj v neschopnosti parlamentu dohodnúť sa na nejakom riešení. Podobne je to aj u opozičných labouristov.

Našou prioritou bude dobre fungujúca EÚ a jednotný trh. Únia nemôže byť sústavne rukojemníkom politickej krízy v Británii.
Emmanuel Macron

„Dúfam, že stále môžeme nájsť riešenie. Samotný britský parlament sa vyjadril, že nechce neriadený brexit,“ povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová s odkazom na hlasovanie britských poslancov spred niekoľkých týždňov.

Ostrejší bol dnes francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý po stretnutí s írskym premiérom Leom Varadkarom upozornil, že schválenie dlhšieho odkladu nie je automatické. „Našou prioritou bude dobre fungujúca EÚ a jednotný trh. EÚ nemôže byť sústavne rukojemníkom politickej krízy v Spojenom kráľovstve,“ vyhlásil Macron. „Akýkoľvek odklad musí mať jasný cieľ a plán,“ pripustil tiež írsky premiér.

V Londýne sa medzitým skupina proeurópskych poslancov na čele s konzervatívcom a labouristkou pustili do prípravy zákona, ktorým chcú vládu prinútiť požiadať EÚ o dlhší odklad brexitu. Dnes chcú hlasovaním presadiť, aby parlament prevzal kontrolu nad štvrtkovým rokovaním, na ktorom chcú návrh zákona presadiť v zrýchlenom konaní.

„Toto jej posledný zúfalý pokus, ktorým chceme zabrániť tomu, aby naša krajina bola vystavená rizikám spojeným s odchodom bez dohody,“ povedal jeden z predkladateľov zákona, konzervatívec Oliver Letwin s vedomím, že ani tento pokus nemusí vyjsť.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #Brexit #Theresa Mayová #Michel Barnier #brexit bez dohody