Brexit je plný nejasností, ale Mayová sa nevzdáva, že vycúva zo slepej uličky

Do tretice všetko zlé, nasleduje ďalší pokus o úspech. Britská premiérka Theresa Mayová hľadá spôsob, ako uskutočniť štvrté hlasovanie o dohode o brexite s cieľom získať pre podporu poslancov. Povedala, že Spojené kráľovstvo potrebuje "alternatívnu cestu vpred" po tom, čo Dolná snemovňa v piatok ani na tretí pokus neschválila dohodu o vystúpení z EÚ.

31.03.2019 21:00
brexit transparent protest británia londýn Foto:
Stúpenci brexitu kráčajú v Londýne s britskými vlajkami. Žena drží malý transparent s nápisom ,,Nijaká dohoda? Nijaký problém"
debata

Za dohodu hlasovalo 286 poslancov a 344 bolo proti. Na schválenie bolo potrebných 318 hlasov. V otázke, ako dostať Britániu z brexitovej slepej uličky, sú podľa predsedu Konzervatívnej strany Brandona Lewisa na stole všetky možnosti. „Musíme sa pozrieť na to, čo môžeme najbližšie urobiť, a musíme niečo urobiť inak,“ poznamenal v súvislosti s Mayovej plánmi na štvrté hlasovanie.

Návrh o colnej únii medzi Britániou a EÚ bude podľa Lewisa náročné presadiť, pretože je v rozpore s predvolebnými sľubmi konzervatívcov z roku 2017 a nerešpektuje výsledky referenda o brexite z roku 2016. Vyhlásenie nových parlamentných volieb považuje za nepravdepodobné. Lewis vyjadril podporu Mayovej, ale dodal, že si uvedomuje tlak mnohých konzervatívnych zákonodarcov, ktorí žiadajú jej odstúpenie.

Denník Guardian napísal, že poslanci z tábora premiérky pohrozili, že budú hlasovať proti akýmkoľvek návrhom Mayovej, ktoré by viedli k predčasným voľbám. Tie by podľa ich mienky spôsobili rozpoltenie v rámci strany a prehĺbili krízu okolo brexitu. Reagovali tak na slová šéfky vlády o možných voľbách v prípade, že parlament dohodu o brexite neschváli ani na štvrtý pokus.

Vývoj komentovala z Bruselu pre Pravdu Agata Gostynska-Jakubowska, analytička londýnskeho Centra pre európsku reformu: „Ďalší dátum brexitu je teraz 12. apríl. Lídri EÚ, ktorí sa majú stretnúť 10. apríla, však už vtedy pravdepodobne budú diskutovať o posunutí odchodu Británie z únie. Samozrejme, žiadosť o predĺženie lehoty bude musieť prísť oficiálne z Londýna od premiérky Mayovej, prípadne od niekoho iného, kto bude vtedy šéfovať britskej vláde. Lebo nad tým, kto bude riadiť kabinet, ešte vidí veľký otáznik.“

Podľa odborníčky sa v britskom parlamente naďalej bude hľadať väčšina poslancov, ktorá by podporila nejaký brexitový scenár. „Ak by sa to podarilo, tak v tom prípade sa členovia Dolnej snemovne budú snažiť, aby tento plán bol politikou vlády. Mayovej sa však do niečoho takého určite nechce. Okrem toho sa už čoskoro možno dočkáme aj predčasných volieb. Všetky scenáre sú na stole,“ myslí si Gostynska-Jakubowska.

Expertka tiež pripomína, že po treťom neúspešnom hlasovaní o rozvodovej zmluve, EÚ okamžite reagovala, že sa tým opäť zvýšila pravdepodobnosť tvrdého brexitu. „Z pohľadu únie sa tomu dá zabrániť len schválením už dosiahnutej dohody alebo tak, že Londýn jednostranne brexit zruší. Na druhej strane sa európski lídri stále chcú vyhnúť tomu, že Británia odíde bez dohody. Preto budú otvorení predĺženiu lehoty, ak príde žiadosť. Problémom však je, že potom by musela Británia v máji usporiadať voľby do Európskeho parlamentu,“ vysvetlila Gostynska-Jakubowska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová