Ďalší summit medzi Európskou úniou a Ukrajinou bude 8. júla na Ukrajine

Summit Ukrajiny a Európskej únie sa uskutoční 8. júla. Informovala o tom v piatok agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na diplomatický zdroj v Bruseli.

29.03.2019 21:44
ukrajina, prezident, Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (10)

„Summit sa uskutoční na Ukrajine,“ dodal zdroj.

Podľa agentúry sa o nadchádzajúcom summite rokovalo počas stretnutia ukrajinského prezidenta Petra Porošenko s vedením Európskej únie v Bruseli 20. marca.

Po summite EÚ-Ukrajina, ktorý sa konal vlani v júli, predseda Európskej rady Donald Tusk i predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ocenili reformné úsilie Kyjeva. Súčasne opakovane ubezpečili postsovietsku republiku o podpore jej nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti zo strany Bruselu.

Obe strany sa na summite dohodli na ďalšom prehĺbení spolupráce v oblastiach energetiky, digitálneho trhu a Schengenu.

Porošenko vtedy vyhlásil, že Moskva musí akceptovať vyslanie mierovej misie Organizácie Spojených národov do oblasti Donbasu. Ďalšia militarizácia z ruskej strany podľa neho znepokojuje tak Brusel, ako aj Kyjev. Najvyšší ukrajinský predstaviteľ predpovedal aj zasahovanie Moskvy do tohtoročných volieb na Ukrajine i do Európskeho parlamentu a zároveň podľa agentúry APA vyhlásil, že „tentoraz sme na to pripravení“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina