Európsky parlament prijal kritické uznesenie o situácii na Malte a na Slovensku

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu schválili správu o situácii na Malte a na Slovensku. Vyjadrili v nej poľutovanie nad vážnymi nedostatkami v oblasti právneho štátu na Malte a na Slovensku a tiež varovali pred rastúcimi hrozbami pre novinárov v celej Európskej únii.

28.03.2019 14:38 , aktualizované: 22:29
Europe Copyright Foto: ,
Ilustračné foto
debata (41)

Za prijatie uznesenia, ktoré zhrnulo závery monitorovacej skupiny zriadenej v rámci Výboru EP pre občianske slobody, aby sledovala situáciu v oblasti právneho štátu v EÚ, najmä na Malte a na Slovensku, hlasovalo 398 poslancov, proti bolo 85 a zdržalo sa 69 zo 751-členného zákonodarného zboru EÚ. Monitorovacia skupina EP bola vytvorená v nadväznosti na vraždy novinárov Daphne Caruanovej Galiziovej a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Parlament odsúdil „nepretržité úsilie rastúceho počtu vlád členských štátov EÚ o oslabenie právneho štátu, rozdelenie právomocí a nezávislosť súdnictva“. V prijatom texte sa zdôrazňuje, že atentáty na Caruanovú Galiziovú na Malte a na Kuciaka a Kušnírovú na Slovensku, ako aj vražda bulharskej novinárky Viktorie Marinovovej mali vplyv na novinárov v celej EÚ. Poslanci pripomenuli, že demokracia založená na právnom štáte nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.

V prípade Slovenska europoslanci privítali obvinenia proti údajnému objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej a vyzvali na pokračovanie vyšetrovania na národnej i medzinárodnej úrovni všetkými dostupnými prostriedkami. „Všetky aspekty prípadu by sa mali v plnej miere preskúmať, vrátane prípadných politických väzieb na trestné činy,“ uvádza sa v správe EP.

Uznesenie vyjadrilo znepokojenie členov EP nad obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti týkajúcich sa najvyšších kruhov moci na Slovensku. Prostredníctvom schválenej správy europoslanci varujú pred politizáciou a nedostatočnou transparentnosťou vo výberových a menovacích procesoch, napríklad v pozícii prezidenta Policajného zboru SR.

Na Malte je podľa uznesenia EP nevyhnutné nezávislé medzinárodné verejné vyšetrovanie vraždy Caruanovej Galiziovej, čo by mali podporiť všetky inštitúcie EÚ ako aj členské štáty. To sa rovnako týka aj vyšetrovania údajných prípadov korupcie, finančných trestných činov, prania špinavých peňazí, podvodov a daňových únikov, o ktorých informovala zavraždená novinárka, a ktoré sa týkajú súčasných aj bývalých verejných činiteľov.

Poslanci odkázali maltskej vláde, že všetky právne prípady urážok na cti, ktoré podali členovia maltskej vlády proti zabitej novinárke a jej rodine, treba stiahnuť.

EP rovnako žiada vyšetrovanie odhalení v rámci škandálu Panama Papers týkajúcich sa väzieb medzi spoločnosťou „17 Black“ so sídlom v Dubaji a ministrom cestovného ruchu, bývalým ministrom energetiky a vedúcim Úradu predsedu vlády na Malte. Poslanci zároveň žiadajú, aby boli okamžite ukončené schémy na udeľovanie občianstva a trvalého pobytu pre zahraničných investorov na Malte, pretože predstavujú „vážne riziko“ pre boj proti praniu špinavých peňazí a v podstate znamenajú „predávanie občianstva EÚ“.

Kukan a Zala: Slovenské orgány by sa uznesením mali zaoberať

Zodpovedné slovenské orgány by sa mali zaoberať kritickou časťou uznesenia. Pre TASR to uviedli europoslanci Eduard Kukan a Boris Zala.

Z 13 slovenských europoslancov 11 hlasovalo vo štvrtok za uznesenie. Hlasovania sa zdržal József Nagy (Most-Híd) a meno poslankyne Moniky Beňovej (Smer) sa na mennom zozname neobjavilo.

„Správa je vyvážená, rešpektuje aj vyzdvihuje pozitívne kroky, ktoré Slovensko urobilo v boji proti korupcii, vo vytváraní nezávislého súdnictva a vyšetrovania. Poukazuje aj na slabé miesta,“ zhodnotil uznesenie EP Boris Zala (nezávislý) z politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D).

Správa ako taká sa z 80 percent zaoberá situáciou na Malte, ale podľa neho ju Slovensko nesmie ignorovať. „Je potrebné, aby ju všetky slovenské orgány, ktorých sa týka, brali v plnej vážnosti,“ odkázal Zala.

Za správu EP hlasoval aj Eduard Kukan (nezávislý) z tábora európskych ľudovcov (EPP). „Jej obsah poukazuje na dôležitosť dodržiavania zásad právneho štátu tak, ako to od nás vyžadujú Zmluvy o fungovaní EÚ. Je správne upozorniť na to, keď sa krajina od týchto zásad výrazne odkloní. Slovensko je demokratickou krajinou a členom EÚ, preto sa týmito zásadami musí riadiť. Je našou zodpovednosťou dbať o to, aby došlo k náprave tam, kde má Slovensko problémy. Najmä v tých oblastiach právneho štátu, ktoré odhalila vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uviedol Kukan.

Podľa jeho slov schválené uznesenie vyzýva politických lídrov na Slovensku, aby zintenzívnili úsilie o presadzovanie a posilňovanie právneho štátu, pričom politickou prioritou musí byť efektívny boj proti organizovanému zločinu a korupcii. „Je tiež nesmierne dôležité zasadiť sa za slobodu médií, ochranu novinárskej práce a za bezpečnosť novinárov. Bez týchto princípov moderného európskeho štátu by bola naša demokracia ohrozená,“ konštatoval Kukan.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #Malta #Európsky parlament