Britskí poslanci odhlasovali odloženie odchodu Británie z EÚ

Britskí poslanci dnes v hlasovaní odsúhlasili odloženie odchodu Británie z EÚ, a to na 22. máj v prípade, že do 11. apríla schvália dohodu o odchode vyrokovanú premiérkou Mayovou. Odklad podporilo 441 poslancov, proti ich hlasovalo 105. Ak sa im dohodu schváliť nepodarí a krajina nepožiada úniu o dlhší odklad, Británia bude musieť odísť 12. apríla bez dohody. Túto možnosť však poslanci v indikatívnom hlasovaní väčšinovo odmietli. Rovnako ako aj ďalších sedem možných scenárov.

27.03.2019 18:53 , aktualizované: 23:32
Británia EÚ brexit vláda Mayová rokovanie Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (33)

Konkrétne hlasovali o:

  • 1. návrhu na odchod Británie z EÚ bez dohody 12. apríla; ten zamietli pomerom hlasov 400:160
  • 2. návrhu na usporiadanie obchodných vzťahov medzi EÚ a Britániou tak, ako je to v prípade Nórska; zmietli ho pomerom hlasov 283:188
  • 3. návrhu na zotrvanie Európskom hospodárskom priestore a Európskom združení voľného obchodu bez colnej únie; zamietli ho pomerom hlasov 377:65
  • 4. návrhu na odchod z EÚ pri zachovaní colnej únie; zamietli ho pomerom hlasov 272:264
  • 5. návrhu na permanentné zotrvanie Británie v colnej únii; zamietli ho pomerom hlasov 307:237
  • 6. návrhu na zrušenie brexitu v prípade, že poslanci neschvália dohodu o odchode Británie z EÚ najneskôr jeden deň pred stanoveným dátumom; zamietli ho pomerom hlasov 293:184
  • 7. návrhu, že o akejkoľvek dohode o brexite musia v druhom „potvrdzovacom“ referende rozhodnúť voliči; zamietli ho pomerom hlasov 295:268
  • 8. návrhu, že ak nedôjde k uzavretiu dohody o brexite, treba sa usilovať o dosiahnutie „stabilizačnej“ dohody s EÚ a zároveň rokovať o obchodnej dohode; zamietli ho pomerom hlasov 422:139

Tento piatok brexit nebude

„Potvrdené, brexit tento piatok nebude,“ komentoval výsledok hlasovania na twitteri Matt Dathan z bulvárneho denníka The Sun.

Nižšie postavený člen britskej vlády Robin Walker dnes pred poslancami zdôrazňoval dôležitosť schválenia zmeny dátumu brexitu. V opačnom prípade by vraj nastal „zmätok naprieč britským právom“, lebo v tom medzinárodnom už bola úprava. Za opatrenia sa postavilo aj vedenie opozičných labouristov.

Za odhlasovanie dohody premiérske kreslo

Britská premiérka Theresa Mayová je tiež pripravená odstúpiť z čela vlády po schválení „rozvodovej“ dohody s Európskou úniou. Podľa zdrojov britských novinárov to premiérka povedala na stretnutí s mimovládnymi poslancami svojej Konzervatívnej strany.

Konkrétny dátum odchodu vraj neuviedla, údajne však pre rokovania o podobe budúcich vzťahov s EÚ prepustí pozíciu premiéra niekomu inému.

„Mayová povedala poslancom: ‚Nezostanem vo funkcii v ďalšej fáze rokovaní.‘“ Napísal napríklad na twitteri šéf politického spravodajstva bulvárneho denníka The Sun Tom Newton Dunn. Britské médiá v posledných dňoch mohutne špekulovali o tom, že premiérka poslancom sľúbi skorú rezignáciu výmenou za podporu dohody o brexitu.

Briti chcú referendum

Britská verejnosť nepodporuje žiadnu dohodu o odchode Británie z EÚ, ale je presvedčená, že o akejkoľvek dohode by mali rozhodnúť občania v referende. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v stredu uskutočnila spoločnosť Sky Data.

Prieskum bol zverejnený len niekoľko minút po Mayovej vyhlásení o vzdaní sa postu premiérky v prípade schválenia dohody. Prieskum sa zároveň uskutočnil v čase, keď poslanci Dolnej snemovne začali indikatívne hlasovanie o ôsmich návrhoch alternatívneho prístupu k odchodu Británie z EÚ.

Briti sú podľa prieskumu presvedčení, že poslanci by mali súhlasiť s návrhom, že o akejkoľvek dohode by pred jej schválením v parlamente mali rozhodnúť občania v referende, za čo sa vyslovilo 40 percent opýtaných, proti bolo 35 percent. Ide o jediný z ôsmich návrhov, ktorý by verejnosť odporučila poslancom schváliť.

Vo všetkých ostatných prípadoch vrátane návrhu na odchod Británie z EÚ bez dohody 12. apríla či návrhu na odchod z EÚ pri zachovaní colnej únie a návrhu na zrušenie brexitu sa väčšina respondentov vyslovila proti. V tomto prípade by za zrušenie brexitu bolo 37 percent opýtaných, pričom 41 percent si želá v brexite pokračovať.

Za odchod Británie z EÚ podľa dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda premiérky Mayovej, sa v prieskume vyslovilo len 26 percent respondentov. Až 42 percent si myslí, že by ju parlament mal odmietnuť. Táto dohoda, ktorú poslanci už dvakrát odmietli, však nebola súčasťou stredajšieho indikatívneho hlasovania.

Prieskum sa uskutočnil 27. marca na vzorke 1005 dospelých respondentov.

Británia mala EÚ pôvodne oficiálne opustiť 29. marca. Mayová však minulý týždeň na summite EÚ v Bruseli dosiahla odklad brexitu prinajmenšom do 12. apríla, čo sa stane vtedy, keď parlament ani tretíkrát neschváli „rozvodovú dohodu“. Ak by však britský parlament dohodu na tretí pokus schválil, odišla by Británia z Únie až 22. mája.

Poslanci dohodu vyrokovanú Mayovej vládou s EÚ odmietli už 15. januára a 12. marca. Premiérka v pondelok na úvod rozpravy vyhlásila, že väčšinu na jej schválenie stále nemá.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová