Kormidla brexitu sa chopil parlament

Prvý raz od začiatku minulého storočia si Dolná snemovňa britského parlamentu môže sama rozhodnúť, o čom bude hlasovať. Porušenie tradičného princípu, podľa ktorého agendu parlamentu určuje vláda, si vymohli poslanci v noci na včera. Frustrovaní z neschopnosti premiérky nájsť väčšinovú podporu pre svoju dohodu o odchode Británie z Európskej únie si vynútili možnosť prerokovať alternatívne návrhy na spôsob vyústenia brexitového procesu.

26.03.2019 18:32
brexit Foto: ,
Protestujúci zástancovia zostavia Veľkej Británie v EÚ pred britských parlamentom.
debata (12)

Napriek tejto ponižujúcej porážke Mayová sa stále nevzdáva nádeje, že sa jej na tretí pokus podarí dohodu v parlamente presadiť. Spraví to však len v prípade, že si bude istá väčšinovou podporou, ku ktorej jej chýba asi 75 hlasov. Pre úspech je pripravená obetovať aj premiérske kreslo, tvrdia britské médiá, podľa ktorých dnes podvečer sa chystá konzervatívnym poslancom sľúbiť, že keď jej brexitová dohoda v parlamente prejde, odstúpi. „Podporte ma a vyhoďte ma,“ opísal túto ponuku palcovým titulkom bulvárny denník Sun.

Jacob Rees-Mogg, líder euroskeptických konzervatívcov, ktorí doteraz odmietali Mayovej dohodu s EÚ ako príliš „mäkkú“, včera naznačil zmenu postoja. „Vždy som si myslel, že žiadna dohoda je lepšia ako dohoda pani Mayovej. Ale dohoda pani Mayovej je lepšia ako nijaký odchod.“

Severoírska Demokratická unionistická strana, s ktorej podporou Mayovej menšinový kabinet vládne, však aj v utorok zopakovala, že svoj odmietavý postoj k zmluve nemení a radšej by sa zmierila hoci aj s ročným odkladom vystúpenia krajiny z únie než so schválením brexitovej dohody.

Dnešnou sériou hlasovaní sa chce Dolná komora britského parlamentu pokúsiť nájsť brexitový plán, ktorý by mal väčšinovú podporu. Medzi predloženými návrhmi by podľa BBC mohli byť „mäkšia“ podoba brexitu, zotrvanie Británie v colnej únii EÚ či nové referendum s možnosťou zvrátiť rozhodnutie plebiscitu o vystúpení spred takmer troch rokov. To, ako presne sa bude hlasovať, do poslednej chvíle nebolo jasné. Podľa britských médií bude forma hlasovania pritom kľúčová. Keby sa hlasovalo postupne ÁNO či NIE, mohli by byť všetky možnosti odmietnuté. Možné však je aj to, že sa zvolí iný, menej bežný systém, napríklad bodovanie návrhov od najlepšieho po najhorší či opakované hlasovanie s postupným vyraďovaním návrhov, ktoré získajú najmenšiu podporu.

Keďže pôjde o takzvané indikatívne hlasovanie, čiže sondážne a nezáväzné, nie je zaručené, že sa vláda aj v prípade nájdenia väčšinovej podpory pre určitý návrh podriadi vôle snemovne. Mayová už v pondelok pred poslancami naznačila, že želanie usporiadať ďalšie referendum o brexite alebo zachovať členstvo Británie v bezcolnej zóne EÚ by odmietla realizovať.

V neistote okolo dnešného a zajtrajšieho zasadania Dolnej snemovne sa črtá aspoň jeden pevný bod, kde väčšina poslancov zjavne nájde zhodu. Stále totiž zostáva v platnosti zákon, podľa ktorého Británia opustí Európsku úniu už 29. marca. Britské médiá preto predpovedajú, že poslanci príslušnú pasáž vlani schváleného zákona zrušia. Dvadsaťsedem členských krajín EÚ sa minulý týždeň dohodlo na možnosti odložiť brexit na 12. apríla. Ak by však britský parlament tento týždeň na tretí pokus brexitovú dohodu predsa len schválil, pristúpil by zvyšok EÚ na odklad do 22. mája, aby mali Briti dosť času uskutočniť príslušné právne zmeny.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová.(vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Theresa Mayová