Britskí poslanci porušili storočnú tradíciu, k brexitu budú mať vlastné návrhy

Britskí poslanci v pondelok večer schválili návrh, ktorý im na stredajšie popoludnie prisudzuje kontrolu nad agendou Dolnej snemovne, aby mohli predkladať vlastné plány vyústenia brexitového procesu.

26.03.2019 01:00 , aktualizované: 14:29
debata (11)

Ak vláda návrhu vyhovie, bude porušený viac ako 100 rokov uplatňovaný princíp, podľa ktorého má kontrolu nad programom snemovne exekutíva. Predstaviteľ premiérky Theresy Mayovej už sľúbil, že kabinet stredajšie „sondovacie“ hlasovanie o brexite umožní.

Návrh skupiny poslancov na čele s konzervatívcom Oliverom Letwinom dolná komora britského parlamentu schválila pomerom 329 hlasov ku 302. Aby ho mohol podporiť, odstúpil zo svojej funkcie Richard Harrington, ktorý zastával nižšiu pozíciu na ministerstve obchodu. Pre návrh podľa tweetu labouristickej poslankyne Mary Creaghovej hlasoval aj ďalší člen vlády Alistair Burt. Vláda premiérky Theresa Mayovia s návrhom nesúhlasila, pretože vraj môže podkopať samotný odchod Británie z Európskej únie.

Letwinove opatrenie ide proti systému fungovania dolnej komory britského parlamentu uplatňovaného od začiatku 20. storočia a chce dať radovým poslancom v stredu popoludní priestor predkladať vlastné brexitové plány. De facto zástupca ministerskej predsedníčky David Lidington v rozprave s poslancami sľúbil, že vláda „sondovacie“ hlasovanie poslancov umožní. Zatiaľ však nie je jasné, či by výsledok tohto procesu kabinet prijal ako vládnu politiku.

O systéme stredajších hlasovaní by sa podľa Letwina ešte mohlo diskutovať, sám však považuje za optimálny postup, aby sa začalo jedným hlasovaním, v ktorom by poslanci volili zo všetkých predložených variantov. Potom by vraj mohli nasledovať ďalšie hlasovania. V posledných dňoch novinári špekulujú aj o akomsi vyraďovacom systéme, kde by z hry postupne vypadávali návrhy s najmenšou podporou, kým by nezostal jediný víťazný návrh.

Vláde sa návrh nepáči

Návrh na prevzatie kontroly nad parlamentnou agendou mení rovnováhu medzi demokratickými inštitúciami v Británii a vytvára nebezpečný a nevyspytateľný precedens. Tak zareagovalo britské ministerstvo pre brexit na hlasovanie v dolnej komore britského parlamentu, kde uspelo uznesenie umožňujúce poslancom predkladať vlastné plány vyústenia brexitu. Rovnakým rozdielom 27 hlasov potom prešlo aj zmenené vládne uznesenie o ďalšom postupe vo veci brexitu.

„Je sklamanie, že tento dodatok bol schválený, hoci vláda urobila jasný záväzok umožniť proces nájdenia parlamentnej väčšiny pre cestu vpred tento týždeň,“ citujú britské médiá vyhlásenie ministerstva.

Vláda poslancom sľúbila, že aj pri neúspechu kontroverzného návrhu by tento týždeň poskytla čas na prerokovanie alternatívnych brexitových plánov. Príliš konkrétna ale v tomto ohľade nebola. Schválený dodatok veľkej skupiny poslancov na čele s konzervatívcom Oliverom Letwinom jasne stanovuje, že plány poslancov o podobe brexitu sa majú prerokovať v stredu od 15.00 SEČ. Ak radoví poslanci skutočne dostanú možnosť predkladať vlastné uznesenia, pôjde o porušenie viac ako 100 rokov presadzovaného princípu fungovania Dolnej snemovne.

„Tento dodatok prevracia rovnováhu medzi našimi demokratickými inštitúciami a zavádza nebezpečný, nevyspytateľný precedens do budúcnosti,“ uviedlo ministerstvo pre brexit. Vláda zdôrazňuje, že akékoľvek varianty zvažované pri stredajších „sondovacích“ hlasovaniach musia byť tiež schodné pre Európsku úniu.

Líder opozície Jeremy Corbyn po večerných hlasovaniach povedal, že vláda musí proces hľadania väčšiny v snemovni brať vážne. Premiérka Theresa Mayová ale v podvečernej rozprave naznačila, že nie všetky zámery poslancov by bola ochotná realizovať. Aj keby členovia Dolnej snemovne v najbližších dňoch našli variant s väčšinovou podporou, ich rozhodnutie by pre vládu nebolo právne záväzné.

Guy Verhofstadt: Sme svedkami „brexitovej vzbury“

Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt privítal v utorok výsledok hlasovania Dolnej snemovne britského parlamentu, na základe ktorého získa tento legislatívny orgán právomoci ovplyvňovať priebeh brexitu, píše agentúra AP.

Verhofstadt vyhlásil, že „sme svedkami skutočnej brexitovej vzbury“ v Spojenom kráľovstve, kde viac ako päť miliónov ľudí podpísalo petíciu za zrušenie brexitu.

Belgický europoslanec ďalej uviedol, že ho veľmi povzbudilo rozhodnutie britského parlamentu prevziať na seba časť iniciatívy ohľadom vyjednávaní o podobe odchodu Spojeného kráľovstva z Únie.

„Teraz bude v Británii možné začať pracovať na vybudovaní nadstraníckej aliancie,“ povedal Verhofstadt, pričom vyjadril nádej, že by tento vývoj mohol viesť k „dohode, ktorú podporí (parlamentná) väčšina“.

V hre je aj Mayovej post

Britskí komentátori poukazujú na to, že zlomové rozhodnutie poslancov o prevzatí oprát nad brexitovým procesom by paradoxne Mayovej mohlo pomôcť s presadzovaním dojednanej brexitovej dohody. Väčšinovú podporu totiž pri prieskumných hlasovaniach pravdepodobne môže získať len „mäkšia“ forma brexitu, čo by pre euroskeptické krídlo Konzervatívnej strany mohlo byť motiváciou na podporu dohody, ktorú s Bruselom vyrokovala Mayová.

Bulvárny denník The Sun načrtáva ďalšiu možnú časť vyjednávania medzi ministerskou predsedníčkou a konzervatívnymi „brexitármi“. Už dlhší čas sa špekuluje, že premiérka by mohla výmenou za ich podporu ponúknuť svoju rezignáciu a teraz podľa denníka Mayová prvýkrát naznačila, že tento krok zváži.

„Toto významné priznanie prišlo počas konverzácie s vplyvnými konzervatívnymi euroskeptikmi v jej vidieckom sídle Chequers v nedeľu večer,“ píše The Sun.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit