Víťazná porážka Orbána. Od ľudovcov sa vzdialil

Maďarského premiéra Viktora Orbána včera prvý raz nepustili kolegovia z najväčšej straníckej rodiny Európy na schôdzku, na ktorej pravidelne zlaďujú svoje postoje pred summitom EÚ. Je to dôsledok stredajšieho večerného rozhodnutia o pozastavení členstva strany Viktora Orbána v Európskej ľudovej strane (EPP).

21.03.2019 19:24
HUNGARY-EU/ORBAN Foto: ,
Dve tváre maďarského premiéra Viktora Orbána po suspendovaní jeho Fideszu z Európskej ľudovej strany.
debata (8)

O suspendovaní Fideszu rozhodlo po trojhodinovej búrlivej debate 190 delegátov grémia EPP, proti boli len traja. Kuriózne je, že za časovo neobmedzenú stratu členských práv hlasovali aj zástupcovia Fideszu. Orbán totiž v snahe vyhnúť sa vylúčeniu z EPP, ktorú navrhovalo trinásť euroľudoveckých strán, navrhol, že Fidesz si radšej dobrovoľne zmrazí svoje členstvo.

„Odrazili sme útok,“ vyhlásil víťazoslávne na večernej tlačovej konferencii v Bruseli maďarský premiér. „Nás nemožno vylúčiť, nás nemožno suspendovať,“ dodal podľa denníka Népszava. Prezradil pritom, že počas kritickej diskusie mal pri sebe list so žiadosťou o vystúpenie Fideszu z EPP, ktorý by ihneď odovzdal, keby hrozilo, že mu euroľudoveckí kolegovia budú chcieť ponižujúco ukázať dvere.

„Dobrovoľne si vypýtali trest,“ neveriacky poznamenal k postupu maďarských delegátov pre portál Politico podpredseda Európskej komisie a jeden z lídrov EPP Jyrki Katainen. Maďarská liberálna poslankyňa Tímea Szabóová zase podľa Népszavy prirovnala Orbána k malému výtržníkovi, ktorý doma vysvetľuje poznámku v žiackej knižke slovami: „Mami, nie pán učiteľ mi dal pokarhanie, ale sám som si ho vypýtal, lebo tak sa mi to zdalo správne!“

Čo tento dobrovoľne vypýtaný trest znamená? „Fidesz odteraz nemá žiadne slovo v politike ľudovej strany, nemôže sa zúčastniť na jej zasadaniach a nemôže hlasovať,“ cituje Deutsche Welle Manfreda Webera, šéfa europoslaneckej frakcie EPP a kandidáta ľudovcov na post predsedu Európskej komisie. EPP súčasne rozhodla o zriadení tzv. rady múdrych, ktorá bude monitorovať situáciu v Maďarsku a rozhodne o prípadnom definitívnom vylúčení Fideszu, ak sa ten nezačne pridŕžať hodnôt, aké vyznáva EPP.

Dve tváre maďarského premiéra Viktora Orbána po... Foto: SITA/AP
Belgium Hungary Dve tváre maďarského premiéra Viktora Orbána po suspendovaní jeho Fideszu z Európskej ľudovej strany.

"EPP je stranou hodnôt a každý člen sa musí riadiť zásadami, ktoré nás spájajú,“ citoval predsedu euroľudovcov Josepha Daula portál Politico. "Nemôžeme robiť kompromisy v oblasti demokracie, právneho štátu, slobody tlače, akademickej slobody alebo práv menšín. Rétorika proti EÚ je neprijateľná. Odchýlky medzi EPP a Fideszom musia prestať,“ dodal.

EPP je stranou hodnôt a každý člen sa musí riadiť zásadami, ktoré nás spájajú. Nemôžeme robiť kompromisy v oblasti demokracie, právneho štátu, slobody tlače, akademickej slobody alebo práv menšín. Rétorika proti EÚ je neprijateľná. Odchýlky medzi EPP a Fideszom musia prestať.
Joseph Daul, predseda euroľudovcov

Maďarská opozícia označuje pozastavenia členstva Fideszu v EPP za vážnu porážku Orbána, ktorý stráca dôležitý nástroj na presadzovanie záujmov krajiny v Bruseli. Orbán, naopak, hovorí o víťaznom zastavení útoku liberálneho krídla v EPP podporujúceho prisťahovalectvo.

Aj voči vláde kritické médiá v Maďarsku pripúšťajú, že Orbánovi sa podarilo kúpiť si čas na rozhodnutie, kam sa po májových eurovoľbách zaradí. Ak si ľudovci zachovajú kľúčové postavenie v Európskom parlamente, môže sa pomocou zopár ústretových gest vrátiť do ich radov. Ak však výrazne zabodujú krajne pravicoví populisti typu francúzskych lepenovcov a talianskych salviniovcov, môže sa Fidesz spojiť s nimi. Maďarský premiér v Bruseli znova zopakoval, že „v otázke migrácie a kresťanských hodnôt nie sme ochotní ustúpiť“. A stanovil si aj podmienku pre to, koho predpokladaných 12 až 14 europoslancov Fideszu posilní.

„My sme pripravení zasadnúť len do takej frakcie, ktorá je jednoznačne protiprisťaho­valecká a má jednoznačne kresťanský hodnotový rebríček,“ citoval ho portál magazínu HVG.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Orbán #Európska ľudová strana