Brexit je na mŕtvom bode

Rozhodne sa o brexite? Británia má z Európskej únie odísť už o týždeň o polnoci z 29. na 30. marca. No takmer tri roky po referende je proces vystúpenia Spojeného kráľovstva v slepej uličke. Britská premiérka Theresa Mayová žiada úniu o posunutie dátumu odchodu. Dnes o tom rokuje summit lídrov členských krajín EÚ v Bruseli. Slovensko na ňom zastupuje premiér Peter Pellegrini.

21.03.2019 19:21
Belgium EU Brexit Foto:
Britská premiérka Theresa Mayová odpovedá na otázky médií po príchode na summit EÚ.
debata (11)

Konkrétne výsledky?

Mayová chce odklad do 30. júna a stále sa pokúša presadiť už vyrokovanú dohodu o brexite, ktorú však dva razy britský parlament odmietol. Dolná snemovňa síce zároveň hlasovala, že nechce tvrdý brexit, ale to neznamená, že k nemu nedôjde. Podľa stále platnej legislatívy Británia musí ukončiť členstvo EÚ 29. marca.

Pellegrini pre novinárov ešte pred hlavnými rokovaniami v Bruseli povedal, že je ochotný podporiť prípadné predĺženie odchodu Británie z únie. "Potrebujeme však vidieť nejaké konkrétne výsledky. Nemôžeme donekonečna predlžovať termín a nemať niečo reálne na stole,“ uviedol premiér. Podľa neho je však súhlas EÚ s posunutím dátumu brexitu podmienený tým, že Británia schváli vyrokovanú dohodu, respektíve bude deklarovať, že je to možné. Nedá sa vylúčiť, že lídri EÚ budú rokovať o brexite aj na špeciálnom summite na budúci týždeň.

Premiérka Mayová v Bruseli povedala, že je jej osobne ľúto, že musí žiadať o zmenu dátumu odchodu jej krajiny z EÚ. Predsedníčka vlády však podľa BBC povedala, že to umožní schválenie jej dohody poslancami, čo by sa mohlo udiať začiatkom budúceho týždňa. Nie je však celkom jasné ani to, či Dolná snemovňa môže o zmluve opäť hlasovať v rovnakej podobe. Jej predseda John Bercow totiž začiatkom týždňa s odvolaním sa na parlamentnú normu z roku 1604 uviedol, že poslanci nemôžu opätovne rozhodovať o tej istej veci.

"Z perspektívy EÚ je zásadné, aby úniu neobviňovali z toho, že spôsobila tvrdý brexit,“ uviedla pre Pravdu politologička Sarah Hoboltová z London School of Economics. Podľa nej preto členské štáty majú záujem na riešení situácie, ktorá nastala so žiadosťou Londýna o posunutie dátumu brexitu. "Len by to nemalo byť dlhšie ako do volieb do Európskeho parlamentu,“ povedal Hoboltová.

To pripomenul aj Pellegrini s tým, že dátum predĺženia lehoty je otázny. "Osobne sa mi pozdáva, aby to bolo do konania európskych volieb, aby sme sa nevystavili prípadným právnym otázkam, či Briti mali alebo nemali mať možnosť zúčastniť sa na hlasovaní do Európskeho parlamentu, ak by v tom čase ešte bola ich krajina súčasťou EÚ,“ vyhlásil Pellegrini. Eurovoľby sa konajú v členských krajinách od 23. do 26. mája.

Summit EÚ

Premiér Peter Pellegrini sa spolu s lídrami V4 stretol v Bruseli s eurokomisárkou pre obchod Ceciliou Malmströmovou. "Chceli sme vedieť, ako sa vyvíjajú rokovania so Spojenými štátmi. Slovenská republika je piaty najväčší exportér automobilov do USA. Je to kľúčová otázka. Chceme, aby komisárka dostala čo najsilnejší mandát. Podporujeme uzavretie takzvanej malej obchodnej dohody, ktorá by sa dotýkala len priemyselných výrobkov, ale nie poľnohospodárskych produktov. Mohli by sme dôjsť až k zrušeniu vzájomných ciel. Znamenalo by to zvýšenie dovozu z Európy do USA o osem percent a o deväť percent pri dovoze z USA,“ povedal Pellegrini. Lídri EÚ sa včera na summite venovali aj otázke vzťahov s Čínou. Summit sa dnes bude zaoberať aj problémom klimatických zmien a spôsobmi, ako bojovať proti dezinformáciám. Dnes si vedúci predstavitelia EÚ pripomenú 25. výročie vzniku Európskeho hospodárskeho priestoru.

Zmena dátumu brexitu je v tejto chvíli asi jedinou reálnou možnosťou, ako sa vyhnúť odchodu Británie bez dohody. Preto sa krajiny únie dívajú na Mayovej žiadosť s pochopením. Na druhej strane je však jasné, že v únii vládne únava z nekonečných rokovaní. Brexitovú dohodu schválila Európska rada, teda lídri členských štátov, už v decembri.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Bruseli vyhlásila, že odchod Británie je dôležitý. "EÚ však musí myslieť aj na svoju budúcnosť. Je na britskom parlamente, aby schválil vyrokovanú zmluvu. Nechcem sa teraz zaoberať otázkou, čo sa stane potom, ak k tomu nedôjde. Do poslednej chvíle by sme sa mali snažiť o brexit podľa dohodnutých pravidiel,“ povedala Merkelová. Podľa nej sa existujúcu zmluvu podarilo dobre vyrokovať a priestor na nejaké zmeny je už minimálny, ale je potrebné v dobrej viere hľadať riešenie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol vo vyjadreniach trochu tvrdší. "Rešpektujeme hlasovanie britských občanov. Ale musíme to povedať jasne. Môžeme diskutovať a zhodnúť sa na predĺžení odchodu, na technickom predĺžení, ak bude odhlasovaná dohoda. V prípade, že to bude nie, tak nás to všetkých určite nasmeruje k tvrdému brexitu. Tak to je,“ citoval Macrona portál Politico Europe.

Politický chaos

Ak Mayovej stratégia spočíva v tom, že blížiaca sa hrozba tvrdého brexitu prinúti poslancov hlasovať za jej dohodu, tak tento tlak zatiaľ príliš nefunguje. Premiérka musí bojovať s vlastnou Konzervatívnou stranou, ktorej časť podporuje tvrdý brexit. Opoziční labouristi sú tiež rozdelení. Strana Jeremyho Corbyna tvrdí, že nechce odchod Británie bez dohody, zároveň odmieta podporiť vyrokovanú zmluvu. Šéf labouristov odišiel v stredu z dohodnutého stretnutia s Mayovou, s ktorou mal rokovať o situácii. Corbyn sa sťažoval, že premiérka pozvala na schôdzku aj zástupcu rebelov, ktorí nedávno z Labouristickej strany vystúpili a sformovali vlastnú politickú skupinu.

Najväčší problém dohody z pohľadu mnohých britských politikov je írska poistka. Je to záložný plán, aby na hraniciach Írska a Severného Írska nevznikla tvrdá hranica. Aktivácia poistky by však spôsobila, že Británia bude v colnej únii s úniou. Táto predstava sa veľkej časti britskej politickej scény nepáči.

"Keby posunutie dátumu brexitu viedlo len k pokračujúcemu politickému chaosu v Británii, EÚ by tým nič nezískala,“ pripomenul pre Pravdu expert na európsku politiku Jost-Henrik Morgenstern-Pomorski z Maastrichtskej univerzity.

Chaos by však určite priniesol aj tvrdý brexit. Okrem iného by mohol znamenať zavedenie ciel na tovary smerujúce do Británie a naopak. "Pokiaľ nebude schválená existujúca zmluva, tak musíme počítať s brexitom bez dohody. Slovensko na to pripravené je. Otázkou je, či je na to pripravená Británia. Tým si už nie som úplne istý,“ povedal Pellegrini.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

TV Pravda: Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou," povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ #Brexit #Theresa Mayová