Odborníčka z Oxfordu: Debata medzi Londýnom a EÚ je toxická

"Mnoho ľudí v Británii sa pýta, prečo krajina nemá politického lídra, ktorý by uprednostnil záujmy štátu pred straníckym bojom. Ale kde by sa taký človek nabral? V konečnom dôsledku sú obe hlavné britské strany konzervatívci a labouristi rozdelené,“ povedala v súvislosti s brexitom rakúska odborníčka na Európsku úniu Heidi Maurerová, ktorá pôsobí na Oxfordskej univerzite. Rozhovor s ňou vznikol na podujatí GLOBSEC-u s názvom Akú zahraničnú politiku chce EÚ.

21.03.2019 07:00
Brexit Británia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Už o polnoci z 29. na 30. marca má Británia vystúpiť z Európskej únie. Prečo ledva týždeň pred brexitom stále nie je jasné, ako bude odchod krajiny vyzerať?

Do istej miery je to vyjednávacia hra. Zaujímavé však je, ako sa vníma EÚ v Británii. Pohľad na ňu je taký, že je to únia, ktorá pri rokovaniach vždy v minulosti ustúpila. Lenže to nie je predstava založená na realite.

Prečo?

Lebo to neplatí. Špeciálne nie v prípade inštitúcií únie. Tie nie sú flexibilné a nie sú veľmi dobré v robení politických rozhodnutí. V tom je rozdiel medzi Britániou a Európou. V Londýne vidia EÚ a inštitúcie ako politický konštrukt. Na kontinente zase úniu vnímame viac ako organizáciu založenú na legislatívnych pravidlách. Robíme to, čo nám dovoľujú zmluvy o fungovaní EÚ. Zmluvy sú pre nás ako Biblia, no Spojené kráľovstvo si myslí, že o všetkom sa dá vyjednávať. Súčasný stav je aj výsledkom toho, že sa v týchto veciach vzájomne nechápeme.

Británia strávila v EÚ dekády, a nepochopila, ako to funguje?

Je to problém, ale môžeme si povedať aj to, že to tak nie je len v prípade Británie, ale aj iných krajín. Na jednej strane sú politickí lídri, na strane druhej bývajú byrokrati a diplomati. Zaujímavé však v prípade Spojeného kráľovstva je, že sme ho vždy vnímali ako krajinu, ktorá dokáže výborne vyjednávať. Každý tvrdil, že diplomati na britskom ministerstve zahraničných vecí patria medzi najlepších na svete. Ale potom sú tu politici, ktorí sa neriadia radami a expertízou, ktoré majú k dispozícii. Boli sme toho svedkami aj pri rokovaniach o brexite. Najmä keď hovoríme o debate o budúcich vzťahoch s EÚ. Na britskej strane je mnoho ľudí, ktorí majú dobré nápady a sú kreatívni. Ale na politickej úrovni sa táto debata stala toxickou. Mnoho ľudí v Británii sa pýta, prečo krajina nemá politického lídra, ktorý by uprednostnil záujmy štátu pred straníckym bojom. Ale kde by sa taký človek nabral? V konečnom dôsledku sú obe hlavné strany konzervatívci a labouristi rozdelené. Pozrite sa na britskú debatu o Severnom Írsku a hraniciach.

Čo ukazuje?

Za posledný polrok sa diskutovalo o tom, aká je EÚ tvrdohlavá a ako Írsko všetko odmieta. Vraj by stačilo, keby boli trocha viac flexibilní a hranica, ktorá je hranicou, by ňou nemusela byť. Áno, v EÚ sú medzi členmi neviditeľné hranice. Ale stále máme hranice so štátmi, ktoré sú mimo únie. Mnohé tieto diskusie odrážajú nepochopenie toho, čo je možné. Takéto debaty však majú aj vplyv na budúcnosť vzťahov medzi Britániou a EÚ. Lebo, ako som povedala, táto diskusia je otrávená. V strednej Európe nás príliš nezaujíma otázka Severného Írska. Ale aj my vidíme, že v tejto veci musíme byť opatrní. Je desivé, čo sa vo všeobecnosti za posledných šesť mesiacov hovorí v britských rádiách o Írsku. Pokladám to za veľmi nebezpečné. Zrazu ľudia spomínajú veci, o ktorých by ešte pred dvoma rokmi mlčali.

Aký osud predpovedáte brexitu?

Dá sa predpokladať, že premiérka Theresa Mayová sa znovu pokúsi cez parlament pretlačiť dohodu o odchode vyrokovanú s úniou. Snažila sa to už v minulých týždňoch. Spolieha sa na to, že okrem jej dohody nie sú na stole iné alternatívy. Bude si to vyžadovať posunutie dátumu brexitu. Ale na strane EÚ nevidím veľkú ochotu príliš to naťahovať. Podľa mňa by dlhé odsunutie brexitu únii neprospelo. Dva roky sme sa venovali brexitu. Ale únia má vlastné vnútorné problémy. Blížia sa voľby do Európskeho parlamentu a musíme sa zaoberať mnohými inými vecami. Nemôžeme si dovoliť, aby brexit na seba priťahoval príliš veľa pozornosti. Stále sa môže stať, že Mayová sa svoju dohodu pokúsi presadiť tak, že ju ponúkne na hlasovanie v parlamente a zároveň sľúbi nové referendum. Predsedníčka vlády by však musela výrazne zmeniť názor, lebo do nového plebiscitu sa jej doteraz nechcelo. Keby to však bola možnosť, ako zachrániť dohodu, tak prečo nie.

O čom by však také referendum bolo? Zotrvanie v EÚ verzus vyrokovaná dohoda?

Áno. Ľudia, ktorí sa snažia o referendum, jednoznačne hovoria, že sa musí hlasovať aj o možnosti pokračovania členstva. Nemôže to byť napríklad len odchod bez dohody a Mayovej zmluva.

TV Pravda: „Ani prípadný odchod bez dohody pravdepodobne nebude znamenať tvrdú obchodnú vojnu medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou,“ povedala členka predstavenstva zodpovedná za oblasť riadenia rizík v Poštovej Banke Zuzana Žemlová. (vysielané 15.3.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #GLOBSEC #Brexit