Kocúr menom Brexit neexistuje, priznala francúzska ministerka

Od víkendu sa vo francúzskych aj zahraničných médiách rýchlo šírila správa o mačke francúzskej ministerky pre európske záležitosti Nathalie Loiseauovej, ktorá vraj svojmu miláčikovi začala hovoriť "Brexit" kvôli jeho nerozhodnosti. Teraz sa však ukázalo, že od členky francúzskej vlády išlo iba o vtip. Žiadnu mačku v skutočnosti nemá, informovala agentúra AFP.

20.03.2019 11:49
Brexit, francúzska ministerka, Nathalie... Foto: ,
Francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseau a rumunský minister pre európske záležitosti George Ciamba na archívnej foto.
debata

Príbeh odštartoval článok denníka Journal du Dimanche, ktorý vychádzal z facebookového príspevku Loiseauovej. „Začala som hovoriť svojej mačke Brexit. Každé ráno ma zobudí mňaukaním, pretože chce von z izby. Keď jej otvorím, zostane nerozhodne vo dverách. A keď ju dám von, pozerá sa na mňa nespokojne,“ uviedla ministerka na svojom profile.

Už v nedeľu popoludní v rozhovore na rozhlasovej stanici RadioJ ale Loiseauová priznala, že išlo o žart poukazujúci na neschopnosť britských politikov urobiť rozhodnutie o spôsobe a načasovaní svojho odchodu z Európskej únie.

„Pochopiteľne je to vtip … Žiadnu mačku nemám,“ povedala ministerka. Túto informáciu podľa AFP potvrdili jej spolupracovníci. „Myslím, že pre zvládanie brexitu je nutné mať istý zmysel pre humor. Nielen pre mňa, ale aj pre moje spoluobčanov,“ dodala neskôr.

AFP uvádza, že Loiseauová sa zrejme vo svojom facebookovom príspevku inšpirovala najrôznejšími vtipnými analógiami pre brexitový proces, ktoré v týchto dňoch kolujú po sociálnych sieťach.

debata chyba
Viac na túto tému: #mačka #Brexit #Nathalie Loiseauová