Londýn formálne požiada o odklad brexitu ešte pred konaním summitu EÚ

Londýn oficiálne požiada Európsku úniu o odklad brexitu ešte pred začiatkom únijného summitu, ktorý sa bude konať 21. a 22. marca, oznámil to dnes v parlamente predstaviteľ britskej vlády Kwasi Kwarteng. Premiérka Theresa Mayová sa podľa neho obráti písomne na predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Británia očakáva, že rozhodnutie, či Spojenému kráľovstvu EÚ odklad poskytne, prijme dvadsaťsedmička ešte počas vrcholnej schôdzky, dodal Kwarteng.

18.03.2019 23:02
Británia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Na otázku jedného z poslancov zopakoval, že ak Dolná snemovňa na tretí pokus schváli dohodu o podmienkach odchodu z EÚ, požiada Mayová o krátky odklad. V prípade, že sa tak nestane, požiada o dlhý odklad.

Britskí poslanci už dokument, o ktorom Mayová s úniou rokovala dva roky, dvakrát odmietli, naposledy minulý týždeň. Dolná snemovňa sa mala v utorok alebo v stredu pokúsiť o schválenie dohody na tretíkrát. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy a či vôbec bude o texte hlasovať. „Stále verím, že sa dohoda môže do parlamentu vrátiť (tento týždeň) a prejde,“ uviedol Kwarteng. Vláda už ale skôr oznámila, že brexitovú zmluvu predloží Dolnej snemovni, len ak bude zjavné, že má šancu na schválenie.

Politický spravodajca televízie ITV Robert Peston ale usudzuje, že kabinet dohodu s EÚ do parlamentu tento týždeň nepošle, pretože rokovania s malou severoírsku stranou DUP (Demokratická unionistická strana) doteraz neboli úspešné. Podpora DUP je pritom pre osud dohody kľúčová.

„Teraz je takmer na 100 percent isté, že žiadna dohoda medzi DUP a vládou tento týždeň nebude, a tým pádom Theresa Mayová nebude riskovať tretie hlasovanie o dohode tento týždeň,“ napísal Peston na twitteri. Podľa neho je vysoko pravdepodobné, že tretíkrát sa poslanci budú k dohode môcť vysloviť až budúci týždeň.

Celú situáciu dnes ešte skomplikoval predseda Dolnej snemovne John Bercow svojimi slovami o tom, že by ďalšie hlasovanie o dohode nemusel vôbec umožniť. Išlo by podľa neho totiž o ďalšie hlasovanie o tom istom v krátkej dobe, čo jedno parlamentné pravidlo zakazuje. Podľa agentúry AP tým pravdepodobne dohode „zasadil smrteľnú ranu“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #summit EÚ #Brexit #Theresa Mayová #brexit bez dohody #Kwasi Kwarteng