EÚ finišuje s vlastnými prípravami na brexit, i na ten bez dohody

Len pár dní pred tým, než britská premiérka Theresa Mayová veľmi pravdepodobne požiada 27 európskych členských štátov o odklad brexitu, vrcholia v EÚ prípravy na možnosť, že Británia nakoniec 29. marca z únie odíde bez dohody, ktorá by takýto krok upravovala. Vplyvný generálny tajomník Európskej komisie Martin Selmayr dokonca v priebehu týždňa na rokovaniach s veľvyslancami členských krajín uviedol, že "akcelerovať prípravy" už nie je nutné, pretože dvadsaťsedmička v zásade pripravená je.

17.03.2019 12:21
Británia - EÚ (Brexit) Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Počas príprav na brexit bez dohody, predovšetkým v snahe zmierniť následný chaos a negatívne ekonomické dôsledky takejto situácie, predložila Európska komisia od konca minulého roka štátom bloku spolu 19 legislatívnych návrhov. Väčšina z nich už bola schválená, ďalšie sú podľa diplomatov aj ľudí z Európskej komisie „na dobrej ceste“. Upravujú napríklad oblasti ako je letecká, cestná či železničná doprava, finančné služby, clá, vývoz tovaru a podobne.

Najväčšie komplikácie paradoxne nastali pri dokumente, ktorý má zabezpečiť krátkodobé bezvízové cestovanie, do ktorého Španielsko k nevôli britskej strany dokázalo presadiť označenie Gibraltáru ako britskej kolónie. Okrem toho komisia predložila viac ako dvadsať nelegislatívnych dokumentov, teda najrôznejších delegovaných aktov, implementačných nariadení a rozhodnutí.

Tieto z európskej strany jednostranne prijímané opatrenia sú častokrát podmienené zrkadlovým prístupom Londýna. Komisia zároveň opakovane zdôrazňuje, že ani dovedna nemôžu tieto opatrenia žiadnym spôsobom nahradiť podobu brexitu tak, ako ju popisuje 585 strán pripravenej dohody o náležitom britskom vystúpení.

Tú už ale britský parlament dvakrát odmietol. Tretíkrát sa ju premiérka Theresa Mayová chystá poslancom predložiť budúci týždeň. Aj keby ju na tretí pokus poslanci schválili, požiada vláda v Londýne o predĺženie odchodu z EÚ zrejme len o niekoľko mesiacov. Dodatočný čas, ktorý by mali ostatné krajiny EÚ bez problémov Británii poskytnúť, je potrebný k tomu, aby britská vláda predložila a schválila zo zmluvy plynúce konkrétne zákony.

Prípravy, napríklad v súvislosti s hladkou legalizáciou pobytu britských občanov vo svojich krajinách po prípadnom brexite bez dohody, robia aj jednotlivé európske členské štáty. Odborníci pritom pripomínajú, že brexit bez dohody by nemal mať na všetky štáty únie rovnaký dopad.

Európska komisia v snahe pomôcť európskym členským hlavným mestám s prípravou na prípadný brexit bez dohody vyslala do členských krajín v minulých týždňoch špeciálnu delegáciu vedenú Selmayrovou zástupkyňou Céline Gauerovou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová #Martin Selmayr